Stydím se za svého hejtmana

Dnes byl na ustavující schůzi krajského zastupitelstva zvolen hejtmanem Moravskoslezského kraje, tedy i hejtmanem mým, Jaroslav Palas.

MF DNES

Proč se stydím?

Stydím se, protože hejtmanem kraje, kde jsem vyrostl, se stal člověk, který byl až do roku 1994 členem KSČM. Stydím se, protože hejtmanem kraje, který považuji za svůj domov, se stal člověk, který vystudoval Večerní univerzitu marxismu-leninismu. Stydím se, protože hejtmanem nejkrásnějšího kraje v republice se stal člověk, který je údajně zapleten do kauzy Setuza, kvůli čemuž byl ostatně ještě před dvěma lety vyškrtnut z kandidátky ČSSD pro sněmovní volby. Ale hlavně se stydím, protože hejtmanem se Jaroslav Palas stal díky koalici s komunisty.

ČSSD vyhrála volby v Moravskoslezském kraji poměrně drtivým způsobem. Většinu v zastupitelstvu mohla zformovat s kýmkoli z trojice ODS, KDU-ČSL a KSČM. ČSSD nemusela pro získání většiny v zastupitelstvu jít do koalice s komunisty, přesto to udělala. Stydím se, že se to stalo i v Moravskoslezském kraji.

Celá tato věc má krom studu ještě jeden tragikomický rozměr. Za ČSSD o koalici s KSČM jednali, a tuto koalici vyjednali, pánové Jaroslav Palas a Lubomír Zaorálek. Tedy lidé, kteří v době sametové revoluce stáli na opačných stranách barikády. Jaroslav Palas byl tehdy, a možná je i dnes, přesvědčeným komunistou. Lubomír Zaorálek byl v té době jednou z vůdčích postav ostravského OF. Je to ironie osudu? Nebo jen ukázka bezpáteřnosti, morální flexibility a politické ohebnosti?

Každopádně, stydím se za vás pánové Palasi a Zaorálku.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Matěj Trávníček | čtvrtek 13.11.2008 12:17 | karma článku: 38,97 | přečteno: 2958x
  • Další články autora

Matěj Trávníček

Polobůh Heger zasahuje

27.3.2013 v 9:42 | Karma: 24,29

Matěj Trávníček

Jiná volba, stejné bahno

21.1.2013 v 8:37 | Karma: 13,09