Kdo je kandidát ČSSD na moravskoslezského hejtmana, Jaroslav Palas?

Odpověď na tuto otázku se zdá býti nasnadě, v Palasově oficiální presentaci přece. Nicméně ve svém oficiálním představení, životopise, či jak tuto „věc“ nazvat (dostupné např. na webu ČSSD) Jaroslav Palas nezmiňuje, či záměrně zamlčuje, spoustu, pro voliče bezesporu zajímavých, skutečností.

Respekt

Dozvíme se sice, že Jaroslav Palas vystudoval obor vinohradnictví a zahradnictví na Zemědělské univerzitě v bulharském Plovdivu. Nedozvíme se však vůbec nic o Palasově dalším „vzdělání“ a sice o tom, že „vystudoval“ Večerní univerzitu marxismu-leninismu, nechvalně to proslulý VUML. Netřeba snad ani připomínat, že na této škole se „vyučovaly“ předměty jako například marxisticko-leninská filosofie, vědecký komunismus, zkušenosti a politika Komunistické strany Sovětského svazu, či teorie a praxe výstavby strany.

S VUMLem souvisí i další okolnost nezmiňovaná v Palasově oficiálním životopisu, a sice že byl 13 let členem KSČ, respektive KSČM. Do KSČ vstoupil v roce 1981 a, na rozdíl od mnohých, po sametové revoluci ze strany neodešel, ale naopak byl za ni v roce 1992 zvolen do České národní rady (předchůdkyně Poslanecké sněmovny). S KSČM se ale nakonec rozešel ve zlém, byl vyloučen, když se v roce 1994 podílel na zakládání Levého bloku. Nakonec ale znovu obrátil a již v roce 1995 zakotvil u ČSSD. Ta mu umožnila obhájit poslanecký mandát a dokonce se v jejím dresu stal v roce 2002 ministrem zemědělství.

Za jeho působení na ministerstvu zemědělství došlo k řadě kauz, a podezření z korupce, vše ale vyznělo do ztracena. Za všechny připomeňme alespoň údajně nevýhodný prodej státního podílu v Setuze, či podezřelé přidělení zakázky na počítačový systém v hodnotě 750 miliónů korun, aniž by vypsal výběrové zařízení. (Obdobný systém měl přitom vyjít na polovinu.) V této kauze bylo na Jaroslava Palase dokonce podáno trestní oznámení a šířily se informace, že má na falešný pas zřízené účty v Peru a na Nauru. Protikorupční policie, která obě tyto kauzy vyšetřovala, ale obě kauzy odložila. Do vlády Jiřího Paroubka se i kvůli těmto kauzám již nedostal a v roce 2006 byl Jiřím Paroubkem dokonce vyškrtnut z kandidátky ČSSD pro sněmovní volby, jako důvod byla krom jiného uváděna právě kauza Setuza.

Dnes, po dvou letech, se Jaroslav Palas vrací. Údajně byl očištěn. A to navzdory tomu, že v tomto mezidobí nedošlo v kauze Setuza k žádnému posunu. K posunu, a to poměrně záhadnému a zásadnímu, ale došlo u Jiřího Paroubka, kterému Jaroslav Palas, jeho komunistická minulost a jeho kauzy, již zřejmě nevadí. A co na to voliči? Nebudou jim tyto skutečnosti vadit?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Matěj Trávníček | čtvrtek 16.10.2008 10:12 | karma článku: 31,45 | přečteno: 2699x
  • Další články autora

Matěj Trávníček

Polobůh Heger zasahuje

27.3.2013 v 9:42 | Karma: 24,29

Matěj Trávníček

Jiná volba, stejné bahno

21.1.2013 v 8:37 | Karma: 13,09