Jiná volba, stejné bahno

Jedním z argumentů zastánců přímé volby bylo i to, že její zavedení přinese celému procesu výběru hlavy státu důstojnost. Již necelý týden před druhým kolem volby však vidíme, že něco takového se stalo jen stěží. Z původních 8 obyvatel vily, ke kterým castingová agentura Nejvyšší správní soud přiřadil ještě paní Janu, zbyli jen 2. A ve vile přituhuje.

idnes.cz

Důchodce Zeman vyčítá knížeti Miroslava Kalouska a naposledy jej dokonce lživě nařkl, že rodina její jasnosti paní kněžny velebí nacismus. Opačným směrem je připomínána opoziční smlouva i neslavná minulost Zemanových spolupracovníků. Jestli je tohle ta důstojnost, kterou jsme měli dostat, pak by snad bylo lepší, aby si všichni zastánci argumentu o důstojnosti nalezli ve slovnících pravý význam toho slova.

Ale, co se divíme?

Vždyť falešnost celého argumentu je od počátku zřejmá. Všem přece muselo být jasné, že jakákoli přímá volba se neobejde bez volební kampaně. Jmenný charakter volby pak jednoznačně zvyšuje potenciál pro vedení negativní kampaně. Stejně tak skutečnost, že ve druhém kole se jedná o hru s nulovým součtem. Ztráta jednoho rovná se zisk druhého.

Do konce týdne se tak můžeme dočkat ve vile dalších podpásovek. Pak již tahle reality show naštěstí skončí. Přetrvá však hrubý zásah do Ústavy, s jehož následky se budeme vyrovnávat v podobě zvýšené politické řevnivosti a náběhu k poloprezidentskému režimu ještě hodně dlouho.

Autor: Matěj Trávníček | pondělí 21.1.2013 8:37 | karma článku: 13,09 | přečteno: 711x