Děkujeme, odcházíme – No tak běžte

Lékaři říkají, že se jim jinde povede lépe. Třeba v Německu na ně určitě čekají s otevřenou náručí. Jazykové bariéry pro lékaře nepochybně nejsou problémem. Bezesporu plynně ovládají hned několik světových jazyků. A určitě nabízejí tamní nemocnice dostatek volných pracovních míst. Čeští lékaři se zkrátka stanou vymodlenou spásou západoevropského zdravotnictví. Myslím, že ne.

Martin Engel, jeden z vůdců protestujících.idnes.cz

A patrně si to uvědomují i sami lékaři. Tedy alespoň ti kteří nepodlehli bludům své vlastní PR kampaně. Proč by jinak vyjednávali s ministerstvem zdravotnictví? Proč by si jinak kladli nehorázný požadavek vládní garance, že se budou moci vrátit na svá původní místa. Pokud by to se svým odchodem skutečně mysleli vážně, pak by nic podobného nežádali. Prostě by se zvedli a odešli by spasit svým umem západní Evropu. Jisté nesnáze s tím spojené by nepochybně vnímali jako svou heroickou oběť položenou na oltář „oprávněných a spravedlivých požadavků“ lékařského stavu a vůbec všeho lidu této země.

A co na to ministerstvo? Jednání nespokojených lékařů s ním je vůbec fraška. Zbabělý ministr hanebně ustupuje dál a dál a lékaři následně požadují víc a víc. Včera to skončilo hádkou v přímém přenosu na společné tiskové konferenci. Protestujícím Heger pro jednou neuhnul. Jak pevné a trvalé jeho stanovisko bude, ukáže až čas.

V čase všeobecných úspor je ustupovat lékařům netaktické a hlavně nespravedlivé. Když si můžou vyšší platy vyvzdorovat lékaři, proč by neměli dostat přidáno i policisté? Nebo hasiči? A vůbec, proč bychom neměli dostat přidáno všichni?

Ještě dlouhou dobu u nás nebudeme mít platy jako v Německu. Každý je svého štěstí strůjcem a má-li kdokoli pocit, že se může mít lépe, měl by chytit příležitost za pačesy.

A kdo jiný než čelní představitelé celé nátlakové akce by měl jít příkladem? Nepochybuji, že schopnosti například samotného vůdce protestujících pana Engela jsou na tak špičkové úrovni a že je tak jazykově vybaven, že se bez problémů uživí jinde. Když by mu to nevyšlo jako lékaři, určitě by se uchytil „alespoň“ jako odborový předák, či chcete-li odborářský boss. A u nás bude o jednoho vyděrače méně. Takže ve finále budeme všichni šťastní a spokojení.

Protestující lékaři si za motto své akce zvolili „acta, non verba“ (činy, ne slova). Z latiny pochází i jiné, a řekl bych, že i přiléhavější, rčení, „verba movent, exempla trahunt“ (slova dojímají, příklady táhnou).

Milí protestující lékaři, zejména pak pánové Engele a Kubku, je čas udělat: „Pá, pá“

P.S. Při psaní tohoto článku nebyl zraněn žádný lékař.

P.P.S. Jsem si vědom, že i mezi lékaři jsou slušní lidi. Pokud se některý ze slušných (rozuměj neúčastnící se aktivně akce „Děkujeme, odcházíme“) cítí mým textem osobně dotčen, pak se mu srdečně omlouvám.

Autor: Matěj Trávníček | pátek 4.2.2011 13:07 | karma článku: 38,59 | přečteno: 2582x
  • Další články autora

Matěj Trávníček

Polobůh Heger zasahuje

27.3.2013 v 9:42 | Karma: 24,29

Matěj Trávníček

Jiná volba, stejné bahno

21.1.2013 v 8:37 | Karma: 13,09