Co je na Šulcovu billboardu protiromského? Nic

Dnes proběhla tisková konference Jiřího Šulce, na které se ústecký hejtman vyjádřil ke své kontroverzní kampani, která odstartovala minulý týden. Ústředním sdělením billboardu je nápis vyfocený v jednom z domů v litvínovské čtvrti Jarov. Nápis hlásá: „Makejte gadžové ať se máme líp.“ Je tento billboard protiromský?

Je podstatné uvědomit si, že dané sdělení není sdělením Jiřího Šulce, ale pouhou reprodukcí nápisu na zdi jednoho domu v Jarově. Je pravda, že podobný typ reklamy není příliš rozšířen. Je taktéž nabíledni, že ústecká ODS se touto mírnou kontroverzí snažila získat mediální pozornost, což se jí myslím podařilo. Dále se billboard dle mého soudu snaží o následující věci:

    1. ilustrovat, jak uvažují někteří lidé v Jarově, kteří zjevně parazitují na systému dávek v této zemi, a co hůř sami si tuto skutečnost uvědomují,
    2. poukázat na zjevný vandalismus,
    3. dát najevo, že Jiří Šulc, potažmo ústecká ODS, si tyto problémy uvědomuje .

Domnívám se, že v tomto není nic protiromského. Tvrdit, že je tento billboard rasitický na základě toho, že pouze reprodukuje nápis na zdi a zároveň se vůči němu negativně vymezuje je stejné, jako kdyby někdo tvrdil, že je rasismus zobrazovat fotografie a negativně se vymezovat vůči členům Ku Klux Klanu.

Na dnešní tiskovce se Jiří Šulc vyjádřil v tom smyslu, že účelem billboardu je upozornit na zneužívání sociálních dávek a zároveň prezentoval opatření, která by měla vést k minimalizaci tohoto zneužívání. Myslím, že by měla existovat jakási záchranná síť, která by byla schopna lidem pomáhat v případech náhlé ztráty zaměstnání. Není ale možné, aby někdo v takovéto síti strávil celý svůj produktivní život. Nezaměstnaní by dle mého názoru měli být motivováni k aktivnímu hledání práce. Velmi mne proto potěšila prezentace hejtmana Šulce.

Již dříve jsem velmi vítal, že došlo k vyplácení části sociálních dávek formou stravenek, či poukázek. Je to rozhodně krok správným směrem. Jde totiž o funkci těchto dávek. Funkcí těchto dávek je zajistit člověku prostředky k bydlení, ošacení, hygieně, stravě a vzdělání. Není možné, aby si dlouhodobě nezaměstnaní kupovali ze státních peněz, tedy z peněz nás všech alkohol, cigarety, satelity a podobné zbytečnosti.

Domnívám se, že podíl dávek vyplácených formou poukázek, či stravenek by měl být přímo úměrný době, po kterou člověk tyto dávky pobírá. Ještě lepší je však systém, který bude od 1. ledna 2009 spuštěn v Litvínově. Příjemce dávek tam budou fasovat čipové karty, na nichž budou dávky nahrány jako kredit. Na tyto karty bude možné kupovat potraviny, hygienické prostředky a potřeby do školy. Taktéž bude možné vybrat přesně stanovenou částku v hotovosti z bankomatu. Hlavní výhody spatřuji tři:

    1. odpadne kšeftování s poukázkami, kterým lidé snažili obejít omezení sortimentu zboží prodávaného na tyto poukázky,
    2. úřady budou informovány o tom, jak je s penězi nakládáno,
    3. výrazně se zkomplikuje možnost zneužívání sociálních dávek.

Systém sociálních dávek v této zemi potřebuje nutně reformovat. Doufejme, že již brzy bude systém obdobný tomu litvínovskému platit v celé České republice. A Jiří Šulc? Ne není rasista, jen člověk, který umí zaprorokovat, pojmenovat problémy a nabídnout jejich řešení.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Matěj Trávníček | středa 1.10.2008 18:07 | karma článku: 33,21 | přečteno: 1937x
  • Další články autora

Matěj Trávníček

Polobůh Heger zasahuje

27.3.2013 v 9:42 | Karma: 24,29

Matěj Trávníček

Jiná volba, stejné bahno

21.1.2013 v 8:37 | Karma: 13,09