Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Týdeník

Můj milý deníčku...

Saty Jiriny Tauchmanove, o ktere sloArchiv J.T.

Počasí si rafinovaně pohrávalo, takže jsem mu v úterý sedla na lep. Zatímco v centru Prahy se ráno projevovalo jako vlahé nadějné jaro, v devět fičel na Roztylech řezavý větřík, mezi Benešovem a Táborem ležela mlha a v Budějovicích zalézalo za nehty. Nízké mokasíny propouštěly chlad; lála jsem si za naivitu, s níž jsem odvrhla původně nazuté kozačky, a blahopřála si za nerozhodnost, díky níž mě pod semišovým utíkáčkem alespoň zahříval silný svetr. V šest večer bylo v Praze v centru zase nadějně teplé jaro… Přesto jsem zbytek týdne strávila pro jistotu v mnoha vrstvách; obleva vyvrcholila v pátek a propocené textilní jistoty putovaly z těla rovnou do pračky. Ovšem dveře na terasu zůstaly otevřené až do půl deváté večer (!), všichni chodili v tričku s krátkým rukávem a nikomu nebylo zima. Že by tedy jaro přece jenom nastoupilo?

Jakmile se začne mluvit o penězích, o přispění na charitativní účel, lidí se zmocňuje neklid a poznání, že vlastně už dávno měli být někde úplně jinde. Masově se to projevilo na čtvrteční módní show Jiřiny Tauchmanové v Praze na Žofíně. Dokud se předváděly šaty, seděli všichni jako přišpendlení. Při kolekci svatebních šatů vzdychali, ozývalo se bravo a potlesk ukazoval, že se šaty líbí. Nedivím se, byly nápadité, elegantní a krásné. Když se ale začala připomínat blížící se dražba společenskosvatebních šatů, první diváci odcházeli. A jakmile moderátoři Tereza Kostková a Vlasta Korec neodvratně směřovali k zahájení dražby – jako když střelíš do vrabců, nastal hromadný útěk. Bylo by to komické, kdyby to nebylo tragické… Pánové, co vypadali jako dobře situovaní, i slečny a dámy v jejich závěsu brali nohy na ramena, aby – co vlastně? Že by jim bylo trapné, že nepřihazují? Takových nás tam byla většina a nestyděli jsme se. Ale chápu, tvářit se navrch huj a přitom být vespod fuj, s tím se v některých okamžicích těžko žije. Třeba právě při dobročinné akci.  Šaty se nakonec vydražily ve prospěch konkrétních projektů sdružení Slunce dětem za 26 000 korun. Získal je za hubičku, a to kupec věděl, že dostane i zajímavý vysavač.  Jestli tohle byl obrázek sociálního cítění naší high society, tak potěš pánbu…

Že MF Dnes a Lidové noviny mívají ve stejnou dobu velké rozhovory s úplně stejným člověkem, a dokonce i v Magazínu a Pátku v tomtéž týdnu, jsem si už zvykla a přehlížím to: stejný vydavatel, tak to uděláme z jedný vody na čisto... Dneska se takhle sešly MFD, Hospodářky a Andrej Babiš. Že by už nefungovala meziredakční špionáž? Když jsme všichni seděli v centru Prahy a scházeli se, páni i kmáni, v jedné hospodě, byl obsah hlavních materiálů deníků mnohem lépe koordinovaný. A mělo význam koupit si třeba troje. Dneska sedí MFD s Lidovkama na Andělu a Hospodářky na Letné a synchronizace zjevně vázne. Nevím, jestli je štěstí, že se dá alespoň vybírat podle kvality, když tematicky je to v rovině. Rozhovor v Hospodářkách je lepší, MFD poněkud zaostala.
P.S. Typické úzké brýle na mém nose nesou název Giorgio Armani – a opravdu nestály majlant!

Páteční experimentální večeře mi přivála na talíř asijského sumečka důvěrně zvaného pangas. Vřele doporučuji! Protože jsem nevěděla, co od něho mohu čekat, rozhodla jsem se experimentovat neexperimentováním a zjistit, zda se hodí k budoucím experimentům. Takže jsem ho připravila bez jakéhokoliv koření, pomalu a na kousku másla, ať přizná všechny svoje chutě a možnosti. Obstál. Nejspíš v něm není žádný nebo hrozně málo tuku, protože se nic nevypeklo. Nepáchl rybinou. V bílém filetu nebyla jediná kost, šťavnaté maso chutnalo lahodně; stačilo pouze osolit ho. Pak jsem ho také vydatně pokapala citronem a bylo ještě lepší. Důležitý závěr: umím si představit nejméně deset způsobů přípravy s různými ingrediencemi a pangas bude určitě zase pochoutkový. Pojme chutě a neztratí charakter.

Nebyl to špatný týden. A teď je pátek večer, něco po desáté. Jo jo, Sex ve městě. Sex ve městě…

Autor: Lenka Tomsová | pátek 3.4.2009 22:57 | karma článku: 10,97 | přečteno: 774x
  • Další články autora

Lenka Tomsová

Byli jsme podezřelí. Po 11. září

Bylo osm ráno, když jsme se probrali k životu v improvizované ložnici na čtyřech kolech na odpočivném parkovišti u Ponce de Leon na mezistátní dálnici číslo 10, asi 200 kilometrů na západ od floridského hlavního města Tallahassee.

12.9.2010 v 12:03 | Karma: 18,48 | Přečteno: 1723x | Diskuse| Ostatní

Lenka Tomsová

Posel špatných zpráv

Červené pískovcové útesy s malými odlehlými plážemi na jihovýchodním výběžku Ostrova prince Edwarda vypadají mírumilovně, ale jsem si jista, že zdání klame – kdyby je neomývaly nebezpečné vody, nestál by tady maják.

12.9.2010 v 9:05 | Karma: 8,28 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Cestování

Lenka Tomsová

Přátelské město se stínem

Halifax je pohodové a pěkné město, spojené se dvěma obrovskými tragédiemi. Výbuchem lodě s municí, při němž bylo zničeno téměř celé město - a s Titanikem. Právě sem přivezli mrtvé, které posbíraly v moři lodě vyslané z Halifaxu.

11.9.2010 v 9:05 | Karma: 7,23 | Přečteno: 1506x | Diskuse| Cestování

Lenka Tomsová

Letmé setkání s ledovcem

Speciální expedice u vraku Titaniku, jejímž cílem je prozkoumat okolí lodě a zdokumentovat její stav, musela kvůli hurikánu Daniela přerušit svou práci. Výzkumníci používají sonar a videokameru s vysokým rozlišením k vytvoření třírozměrných fotografií. Výsledkem práce by mimo jiné měla být i virtuální mapa Titaniku a jeho okolí. Hurikán vyhnal výzkumníky do St. John's na Newfoundlandu, kde čekají, až se počasí zlepší.

8.9.2010 v 9:54 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Cestování

Lenka Tomsová

Můj návrat do Cold Mountain

Chodila jsem tady do školy. Narodil se tu můj brácha. Tady jsem naposledy viděla svou mámu, i můj táta tu završil svůj život. Dolní Rožínka. Jsem zpátky, i když jenom na skok. Můj návrat do Cold Mountain.

21.8.2010 v 9:30 | Karma: 14,22 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1271x
Novinářka na volné noze, kromě jiného píše články o cestování, cestopisy a průvodce. Více o autorce na www.tomsova.com

Seznam rubrik