Spotřebitelská slepota

Naletěla jsem, přestože se pokládám za dost vyspělého nákupčího potravin.

Starám se, co kupuji. Když rozšiřuji repertoár, studuji složení výrobku, porovnávám a bez milosti zavrhuji produkty, které  podle mého názoru příčetný spotřebitel nikdy nevloží do košíčku (například jogurty, které mléko nejspíš neviděly ani z rychlíku).

Jsem prostě obezřetná. Přesto jsem naletěla: předpokládala jsem totiž, že když se něco tváří jako máslo, tak máslem je… Zlatá Haná je balená jako máslo, dvě rudá srdíčka i beze slov odkazující na prospěšnost pro kardiovaskulární systém. V regálu ležela mezi másly a cena byla akční, tudíž víc než příznivá. Nepozastavila jsem se nad ní, protože krátce předtím se v médiích opakovaly zprávy o tom, že ceny másla šly dolů a tak levné jako teď už dávno nebylo. Na cenu jsem se chytila! No nekupte to, zejména když jdete pro máslo.

Když jsem doma kostku rozbalila, zarazila mě žluťoučká barva, a když vzápětí nůž hladce vklouzl do másla, které předtím leželo celou noc ve funkční ledničce, bylo mi jasné, že je někde chyba.  Šla jsem si pro brýle, abych si přečetla ta normálně neviditelná miniaturní písmenka popisující složení.
Kdybych nebyla slepá nejen spotřebitelsky a nasadila si brýle už v obchodě, třeba bych si všimla větičky na obalu mého „másla“: zdroj omega 3 mastných kyselin. Ty přece v kravském mléku nejsou, takže tu máme rostlinný tuk.  Ale když to moje máslo vypadalo mezi ostatními jako opravdické!

Měla jsem spotřebitelsky špatný týden a ještě jednou přišla o iluze. Mám totiž ráda sušené maso. Douhodobá pátrání po jeho zdroji v českých obchodech jsou dosud neúspěšná. Byla jsem proto nadšená, když jsem na jednom z pražských veletrhů minulý týden objevila stánek, kde ho prodávali. Nakoupila jsem – a pak spadla z višně. Pominu vysokou cenu a miniaturní obsah balíčku. Rozladila mě hlavně chuť a složení sušeného masa značky Jerky (podle sdělení prodavače u stánku se vyrábí v masokombinátu v Plané nad Lužnicí, i když na obalu to uvedené není). Znám sušené maso ze Spojených států a Kanady, jedla jsem i sušené maso které prodávali na svých slavnostech indiáni. Tahle česká varianta je mu hodně vzdálená. Především je nesnesitelně slané. A co považuji za největší vadu: obsahuje glutamát sodný, aby mělo výraznější chuť. Ten tedy v indiánském sušeném mase opravdu nebyl – a jak bylo dobré!

Autor: Lenka Tomsová | sobota 14.3.2009 11:18 | karma článku: 18,11 | přečteno: 1088x
  • Další články autora

Lenka Tomsová

Posel špatných zpráv

12.9.2010 v 9:05 | Karma: 8,28

Lenka Tomsová

Přátelské město se stínem

11.9.2010 v 9:05 | Karma: 7,23

Lenka Tomsová

Letmé setkání s ledovcem

8.9.2010 v 9:54 | Karma: 9,42

Lenka Tomsová

Můj návrat do Cold Mountain

21.8.2010 v 9:30 | Karma: 14,22