Andělé, Mojžíš a Negramotný Němec - Démonická Mixáž

  Rohatého Michelangelova Mojžíše jsem spatřil v životě třikrát. Poprvé kopii v Puškina muzeu v Moskvě- byla taková zima, že i sádrový odlitek měl kusí kůži. Podruhé při návštěvě Říma - v šeru kostela svatý Petr v Řetězech na mě zíral oživlý kus mramoru. Dnes v noci¨v kině na mě vykoukl Mojžíš z pracovního stolu v podzemí CERNu potřetí a od toho momentu jsem měl husí kůži já - a mráz nepřešel dlouhé dvě hodiny.

Michelangelo prijde americanum tak nejak Italien - hodi se vsak Mojzis jako tezitko?Tomas Vitek  

Místo očekávaných sedmi nábojů použili scénáristé pouze čtyři. Počáteční zápletku, rychlého nečekaného přesunu kamsi do Švýcarska, do místa o kterém nikdy neslyšel za tělem, které je poznamenáno tajemným symbolem, dostane Langdon pouze dopis a letenku - to vše u bazénu. I kdyby se do Evropy neletělo nadzvukovým letadlem, přílet na letiště do Ženevy a pád do podzemí je záběr, který by v porovnání se zbytkem poměrně s lacino pomohl vtáhnout posluchače do experimentu a navodil by dojem exotiky. Stačí se podívat na snímek v příloze a extrapolovat to 72 mm filmu.

Stejně tak se tým připral o pěkný záběr exotické krasavice vystupující z vrtulníku na helipadu i o možnost vnést do jejích očí hrůzu ze skonu jejího otce. Tím Howard zcela odcizil oba hlavní elementy každého příběhu - muže a ženu. Tato sterilita z celého filmu, bohužel nevyprší. Zmizel motiv únosu, hledání a záchrany atraktivní ženy, který by si scénárista Jamese Bonda rozhodně neopustil. Stejně tak náznak Langdonovi plavecké obratnosti zůstane nepoužitým odkazem.

Poslední stigma zanechané Američany je pokus o politickou korektnost. Hlavní padouch zde již není muslim, který opovrhuje křesťany a jako hobby znásilňuje a ponižuje všechny ženy. Je to prosťáček, jehož motiv je finanční (zřejmě si něco koupil u Homekreditu), a který tak podlamuje kolena celému spiknutí. A tak komunikace mezi únoscem a vyšetřovateli je pouze písemná a z kina tak mizí křaplavý, těžko srozumitelný, avšak husí kůži nahánějící blízkovýchodní akcent, který máme všichni tak rádi z poprav na televizi Al Jazeera.

Závěrem bych rád vyzval autory a scénáristy k pokusu o remake. V tomto případě není předčasné o něm hovořit. Možná to ani přepracování nebude - téma zůstalo prakticky netknuté. Zřejmě se bude muset vyměnit hlavní hrdina a název - třeba za Indiana Jonese a Tajemství Průhledné Zkumavky. Indiana se totiž leteckých záběrů a nadsázky jako takové nebojí.

Film co běží v kinech není špatný, ale má s knihou máloco společného. Snad jen to, že je z Říma, má Italien Features a němci ve vedlejších rolích používají za předložkou „zu" čtvrtý pád (Americký Blondák hrající italského švýcara v archivu povídá:"Sprechen sie zu mich!" - použije tuto frázi Hugh Jackman na příštích Oskarech?) - zde podoba končí. Než do kina jeďte do Říma neb Ženevy raději na dovolenou.

http://www.youtube.com/watch?v=OxENLH1ATV4

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomas Vitek | sobota 16.5.2009 1:21 | karma článku: 16,08 | přečteno: 1371x