Kam na výlet bez peněz? Kde hledat poklad. Kde vidět muflony a daňky.

Plánujete výlet s dětmi v Jihomoravském kraji, ale ještě nemáte představu kam vyrazit? Na Tišnovské hoře Květnice můžete s dětmi hledat drahokamy. Za muflony, daňky a divočáky můžete vyrazit do obory Holedná v Brně. 

Tišnovská hora Květnice

Na Květnici můžete obdivovat bohatou flóru a bezobratlou faunu. Na hoře najdete teplomilné a chladnomilné druhy rostlin. Během hledání ametystů a záhněd můžete narazit na slepýše křehkého, užovku hladkou a ještěrku obecnou. Na hoře se vyskytuje také kalcit, limonit, baryt, galenit, čirý křišťál, azurit, malachit, kuprit, ryzí měď, citrín, morion (černý), baryt, lublinit, sádrovec, bruslit a další.

Ametyst je minerál, odrůda křemene různých odstínů fialové barvy. Ametyst je drahý kámen, který se používá pro výrobu různých ozdob a šperků. 

Záhněda je drahokam. Záhněda je odrůda křemene, která je zabarvená příměsí hliníku, sodíku a lithia. Záhněda je počítána mezi drahé kameny.

 

Obora Holedná

V Brně na rozloze necelých 330 hektarů můžete vidět muflony, daňky a divočáky. Součástí obory je také rozhledna a naučná stezka. V oboře najdete panely s informacemi o chovaných zvířatech.

 

Holštejn

Poklad můžete hledat s dětmi také na zřícenině gotického hradu Holštejn, který tam podle pověsti zakopal rytíř Hartman. Historie zříceniny se datuje od roku 1278. Součástí zříceniny hradu je jeskyně Hladomorna. Jeskyně Hladomorna je spjatá se skutečnou historickou událostí, kdy Vok (majitel hradu) uvěznil do hladomorny Bětku a její dceru Anežku. Jejich propuštění podmiňoval sňatkem s Anežkou. Bětka nakonec v hladomorně zemřela a Anežku vysvobodil její strejda.

Autor: Tomáš Veselka | úterý 27.6.2023 21:58 | karma článku: 6,48 | přečteno: 177x