Kam na školní výlet: Kde ochutnat středověké jídlo. Kde se naučíte číst obrazy.

Plánujete školní výlet, ale ještě nemáte představu kam vyrazit? V tuzemsku najdete spoustu zajímavých míst, kde mají připravené edukační programy pro mateřské, základní a střední školy.    

Kam na školní výlet v Libereckém kraji

V Jizerských horách se děti mohou zábavnou formou zapojit do dřevovýroby hraček v Muzeu výroby hraček. 

V Oblastní galerii Liberec se žáci dozví, co lze vyčíst z obrazů, proč navštěvovat galerii, jak se chovat na výstavě a také zjistí, co všechno se dá zažít v galerii. 

Informace o tom co dělá architekt, jak dříve stolovalo panstvo, jak je velká tma ve sklepení se děti dozví na speciální prohlídce Státního hradu Grabštejn. Prohlídka je určená pro mateřské školy, takže na této prohlídce neuslyšíte od průvodce žádná data či přehled všech majitelů. Pomocí smyslového prožitku děti poznají, co všechno se v minulosti mohlo na hradě odehrávat.

Dalším historickým objektem kde mají připravený program pro děti je Státní zámek Sychrov. Děti se seznámí prostřednictvím nenáročného výkladu a nejrůznějších zajímavostí s tím, jak se princům a princeznám na zámku žilo. Během prohlídky se dozví, jak se chovat, když potkají prince, kde spí princezny, ale třeba i to, jaké zákusky si dávají po obědě. Děti si také mohou na zámku vyzkoušet šperky, korunky, klobouky a další rekvizity.

Kam na školní výlet ve Zlínském kraji?

Znalosti o Velké Moravě z období 9. století získané z hodin dějepisu si mohou žáci vyzkoušet v Archeoskanzenu Modrá. Během edukativního programu si žáci vyzkouší, jak lidé bydleli, co si oblékali, co jedli a jak se pekl chleba v raném středověku.

Ve Valašském muzeu přírody se děti dozví informace o domácích zvířatech, která dříve chovali Valaši a také o tom, jak se o ně starali a jaký užitek jim tato zvířata přinášela.

V Muzeu Kroměřížska si můžete vyzkoušet, jak funguje černá díra, skleníkový efekt, akustický telefon či jestli vás obelstí důmyslné optické klamy.

 

 

Autor: Tomáš Veselka | pondělí 26.6.2023 8:53 | karma článku: 7,41 | přečteno: 282x