Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ten sloup mně nedá spát

Vlastně mně mariánské sloupy nevadí, stejně jako křížky čí kapličky na cestách. Nad speciální inteligencí textů na oněch objektech se ušklíbnu - ale nechám to být, je to naše historie.

Nechám to být, protože kdybych měl ony projevy nevědomosti či nejistoty našich předků chtít bořit, popíral bych současně evoluci - asi jako bych šel do muzea s palicí rozdrtit kosti australopitéka, protože bych nesouhlasil s jeho způsobem života, no hurá. V případě rozdílu mezi předky věřícími v prosťoučké modely světa a námi se jedná o evoluci společnosti, ale to jen tak mimochodem.

Takže k tomu zatracenýmu sloupu: Co ho v mých očích odlišuje od jiných mariánských sloupů? - Ano, správně, že byl nově postaven. Tento sloup na Staromáku není žádný muzejní objekt ani žádný kousek skanzenu, abychom se podívali, jak to bylo dřív. Jedná se o novostavbu, která nám má říct, jak budeme žít nadále. A s tím já nesouhlasím jedinou buňkou svého těla, jedinou svojí myšlenkou. Nebudu se babrat v dohadech, jestli byl původní sloup vztyčen jako dík za obranu proti Švédům, nebo jako symbol nastolení nové moci. Jedná se o něco všeobecnějšího.

Kdo si přeje návrat středověku?

Ať se dívám, jak se dívám, lidí toužících po životě ve světě, kdy všechna pravda a věda byly napsány v jedné sbírce povídek a kdy se z dříve rozkvétajících zemí Evropy nezadržitelně stávaly countries a la Trump, je zanedbatelné procento obyvatelstva. Ono těch několik pár se sice ohání tím, že kláštery poskytovaly podporu vědě a technice atd. apod., ale to opomenu - vydloubávají si rozinky z buchty (česky mě to nenapadá, budiž germanismus omluven). A zřejmě taky sní o tom, že by byli opaty či převory a nežili by v těch svých rajských klášterech jak v koncentrácích. Jsem pevně přesvědčen o tom, že poměr občanů ČR, kteří chtějí uznávat vládu práva, a těch, kteří chtějí mít jakékoliv svoje právo milosrdně darováno bohem, prostřednictvím jeho zástupců, je zdrcující ve prospěch oněch prvních.

Co od zastánců zázraků a dalších nesmyslů hrozí?

Je málo známo, že v Turecku je na školách zmínka o evoluci zakázána - a to až do vysokoškolského studia. Jojo, padišáh Recep se činí. Ale ještě méně je známo, že nebýt neúnavných bojovníků proti tmářství,, např. zde, by prakticky totéž dnes platilo ve značné části Spojených států - děti by se v hodinách biologie učily o tom, jak žena byla pánembohem stvořena z Adamova žebra. A nemyslete si, že je to jenom za oceánem - hnedle za hranicemi, ve spolkové zemi Hesensko, chtěla v dobách, kdy Bob Henderson projevil pravdu o jediném bohu, Létajícím špagetovém monstru, příslušná náměstkyně v ministerstvu pro školství zavést taktéž povinnost vyučovat kreativismus jako vědu rovnoprávnou biologii a mnoha ostatním. Naštěstí byla okřiknuta, ještě.

Když se tomu nebudeme bránit, dopadneme. Ostatně že když se člověk nebrání, dopadá to s ním špatně, to vidíme dnes na mnoha frontách.

Jo, abych nezapomněl: oni by ti věřící nezůstali u změny školních osnov, to si piště!

Vyčinění

Všechno má své meze, poháry trpělivosti přetékají. Zastánci tvrzení, že bible obsahuje pravdu, co si to dovolujete?! To vaše písmo svaté bylo již rozpitváno do posledního detailu a kromě podružných odkazů na skutečnost, povětšině topografického rázu, se jedná o konglomerát výmyslů lidí jednak nevědoucích, jednak vychytralých a snažících si upevnit moc pomocí účelových výmyslů a lží. Například už dnes díky egyptologům víme, že k žádnému útěku Židů z Egypta nedošlo - historie Egypta je natolik dobře zdokumentovaná, že můžeme tvrdit, že nenastal žádný hromadný úprk otroků ani jiných pracovníků. ani nasazení armády na jejich stíhání. Vaše věčné popírání vzniku světa a života a průběhu jeho dějin už je jen trapné a připomíná něco ve stylu takovéto historky:

Potkali se dva sousedé na parkovišti před obchodem. Soused R se ptá souseda B, co že to má za pěkné nové auto. B na to, že perfektní, pohodlné a skřítkové jej nikdy nezklamou - předjede i mnohem dražší fára. R znejistí a otáže se, co B těmi skřítky myslí; ten ho nato nadšeně dotáhne za ruku ke kapotě, zvedne ji a řekne: "No přece tady, podívej, ti šlapou a roztáčí mně kola ostošest!" Soused R se sice zděsí, ale v klidu ještě řekne: "Ale vždyť je to motor, přeplňovaný čtyřválec s 12 váčkami. Co se Vám stalo sousede?" A na to uslyší: "Hele, R, já to vo tobě vždycky věděl, že ti moc nemyslí. Ty tady ty skřítky nevidíš?! Tak to seš teda pěkně vomezenej. Ty mně chceš kecat něco vo jakejchsi motorech?! Běž se svejma bludama někam!"

Jo, to jste vy, vyznavači nesmyslů. Pravda, dokázaná pravda, je už nepopiratelná - ale vy se svých nesmyslů nevzdáte za žádnou cenu. Protože z vás dělají něco lepšího, tedy alespoň ve vašich představách.

Závěr

Teď říkám svoje, ale v množném čísle, protože vím, že s tímto postojem nejsem sám: My nechceme stavbu nových mariánských sloupů! My nechceme stavbu nových kostelů! My nechceme, aby organizace šířící bludy měla moc! My nechceme být smutní z toho, že obýváme svět spolu s často krásnými lidmi, kteří mají - jinak to říct nelze - vymyté mozky!

Dodatek: příběh ze života

Znal jsem jednu krásnou holku, která mě prostě chtěla, ať to řeknu stručně. Už jsme se stýkali, o vzájemné náklonnosti věděli, ale na nějakou dobu nám byl přerušen kontakt. Náhodné setkání bylo krásné - málokdy jsem viděl ženu tak nadšenou. Strávili jsme spolu večer v klubech, ovšem nad ránem jsme odložili činnost na druhý den. Na místo setkání jsem dorazil s tím, že jsem cestou šel okolo pódia s kakofonní "křesťanskou skupinou", na což jsem si po příchodu postěžoval. V tom samém okamžiku mladá žena, která chtěla být mou, otočila kormidlo o 180°, rozvykládala se, jak vystudovala biskupské gymnázium, a odešla. Odmítla se i rozloučit.

Toliko k tomu, kdo vnáší nepřátelství mezi lidi. Ateisté to nejsou - já bych s tím problém neměl, žít s ženou, která věří v pánaboha, alespoň bysme se měli o čem bavit. Ale pro věřícího je nevěřící méněcenný. To je váš svět. Sloup ke kameníkovi!

---

Pro cenzurní oddělení: Všechna tvrzení v tomto blogu jsou ověřitelná prostřednictvím jediného obsaženého odkazu. Tedy kromě té hesenské náměstkyně - pokud to považujete za nutné, dejte mi prosím čas alespoň 24 hod. na doplnění zdroje.

 

Autor: Tomáš Tatíček | úterý 23.6.2020 6:31 | karma článku: 17,89 | přečteno: 738x
  • Další články autora

Tomáš Tatíček

Neodpustím si to

a samozřejmě to nemyslím nikterak rasisticky. Ovšem byl jsem přímým svědkem založení onoho muzea, jehož (spolu-)zakladatel zemřel.

27.8.2023 v 19:15 | Karma: 20,00 | Přečteno: 545x | Diskuse

Tomáš Tatíček

Stručná úvaha ke kultuře a blahobytu

k čemuž pan neestébák řekl, že jsme se nikdy neměli líp, a pan politolog taková tvrzení očividně považuje za zbytečná; zato pořádá se svými dráby a dobrovolníky hon na nespokojené občany, označuje je za dezoláty, putinovce apod.

21.8.2023 v 20:39 | Karma: 24,73 | Přečteno: 643x | Diskuse| Společnost

Tomáš Tatíček

Povzdechnutí nad nabídkou obchodů a částečně i hospod

Lije do sebe jednu z vynikajících českých dvanáctek, usoudil jsem, že i zdánlivě méně vážné téma si zaslouží pojednání. Ano, jedná se o nápoje.

11.6.2023 v 20:06 | Karma: 8,06 | Přečteno: 663x | Diskuse| Společnost

Tomáš Tatíček

Tak teda o té demokracii

Vidím, že se s pojmem "demokracie" čaruje dnes podobně jako za bývalého režimu s pojmem "komunismus". Ne, nikdo tady nežil v komunismu ani nežije dnes v demokracii.

5.2.2023 v 20:56 | Karma: 27,82 | Přečteno: 858x | Diskuse| Společnost

Tomáš Tatíček

Ach, jak bylo krásně za komárů

To se tehdá neodehrávaly žádný volební divadýlka s tématy oblíbenej mazlíček nebo oblíbenej chlast. Každý občan ČSSR věděl přesně, že musí jít hodit lísteček do bedny, ať chtěl nebo ne, a bylo mu jasné, že se nic nezmění.

14.1.2023 v 0:47 | Karma: 11,36 | Přečteno: 513x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 561x
Ich bin frei

von jeder Partei,

von jeder Sekte,

ob bunt oder gescheckte.

(Johannes Baader)

Seznam rubrik