Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak teda o té demokracii

Vidím, že se s pojmem "demokracie" čaruje dnes podobně jako za bývalého režimu s pojmem "komunismus". Ne, nikdo tady nežil v komunismu ani nežije dnes v demokracii.

Ptáte se, proč?

Odpověď je prostá: v demokraticky řízené společnosti mohou žít pouze svobodní lidé. A já v této souvislosti nemluvím o svobodě k jakým činům, ale o svobodě vůči komu. Lidé dnes nebývají svobodní, a to neplatí jen pro ČR - výjimky potvrzují pravidlo. Nicméně tady a teď především o ČR.

Občan, který má představu, že vládnoucí osoba je mu nadřazena, že má mít větší práva než běžný - nevládnoucí - občan a dokonce že je z principu chytřejší než on, není člověk uvažující demokraticky a nemůže tedy demokraticky žít a volit. A takoví občané tvoří prostě většinu. Svoje hlasy házejí do uren darebákům, kterým by se ve svém každodenním životě přinejmenším zdaleka vyhýbali; vůbec nezpochybňují jejich morální kvality, tedy s výjimkou u těch, které volit nechtějí, a to jen krátce před volbami a po nich; vůbec se nesnaží vyvozovat důsledky z olbřímích podvodů oněch darebáků, vše zapomenou a zvolí je znovu.

Protože v nich vidí nadtvory. Zvolení darebáci tento postoj také bezostyšně zneužívají, když například poté, co byli obyvatelé ČR ještě dostatečně chytří a vzdělaní a vůbec k tomu, aby v referendu odsouhlasili vstup do EU, usnesli, že vzhledem k šířícímu se negativnímu postoji vůči EU titíž obyvatelé ČR již dostatečně chytří a vzdělaní a vůbec k tomu, aby v jiném referendu odsouhlasili výstup z EU, nejsou a pouze oni sami předpoklady pro takové rozhodnutí splňují. A tito darebáci jsou voleni dál, protože v nich občané vidí nadtvory, kteří mají plné právo činit taková rozhodnutí.

Jak je to s tou podmiňující svobodou

Che, jak že to bylo za feudalismu - ti, kteří měli dostatečně modrou krev, aby se mohli stát monarchou, se nazývají ve francouzštině pairs, v angličtině peers, tedy rovnocenní. Ve stavovských republikách se jednalo o tu vrstvu, která měla rozhodující slovo při volbě panovníka; v češtině se jim říkalo páni, očividně to slovo mělo tenkrát poněkud jiný význam. No a na tomto příkladě z naší minulosti vidíme, co dnešním tzv. voličům dnešních vládců chybí: vědomí, že se jedná jen o okolnosti, proč to nejsou právě oni, kteří jsou v pozici vládce. Strakova akademie jim je v jejich duchu stejně vzdálena jako Pražský hrad středověkému sedlákovi. Namlouvají si, že tomu, co se tam děje, nerozumějí a rozumět nemohou, protože v politicích vidí ony nadtvory. Když tak se dohadují o naprostých banalitách odlišujících darebáka A od darebáka B až po darebáka Z.

Občan, který vychází z toho, že příslušníci vládnoucí skupiny nebo skupin mají nějaké předpoklady, jichž se mu nedostává, může házet lístečky do urny po tisících týdně - bude žít v maskované tyranii, v žádné demokracii. A že to žel platí pro většinu občanů, vidím to na naprosto iracionálním obdivu a zastávání se vládnoucích darebáků i jejich údajných opozičníků.

A k tomu mám jednu historku z německého filmu

Cannes denn Werbung Sünde sein?

Aneb "Může být reklama hříchem?" (slovní hříčka s homonymy "Kann" (může) a "Cannes" důležitá není). Film je - jako povícero německých filmů z dob svobodnějších - již pevně zavřen v šuplíku, tedy trezoru. Ale na tuto epizodu - která nebyla hraná, ale jako originální reklama z dotyčné doby do filmu vložena (film byl epizodový), nezapomenu:

Čutají kloučkové takhle začátkem 50. let na ošuntělém zadním dvorku nájemního domu; inu bylo vidět, že je nedlouho po válce a věcí není dostatek. Kvůli nějaké prkotině se dostanou do hádky ohledně míče, což skončí tak, že dvě skupiny (asi původní "mužstva") už nečutají, ale sedí zády k sobě uražené, smutné, mlčky. Na dvůr vstoupí MAMINKA! V rukou přináší dva nové míče, jeden z nich proužkovaný, druhý puntíkovaný. Původní míč byl beze vzoru, barva neznámá, jelikož v 50. letech se barevný film moc nepoužíval. Maminka vysvětlí dětem, že nemají potřebu se hádat a být smutné, když si přece mohou vybrat, se kterým z obou míčů budou čutat. Chlapečkům se po kraťoučkém okamžiku chápání rozjasní tváře jako v zázraku a reklamní filmík končí šťastnými hráči fotbalu na zadním dvorku. S doplněním o titulky, jak přínosné jsou demokratické volby pro dokonalé fungování společnosti. Inu bylo vidět, že je nedlouho po válce a je nutné přesvědčit Němce, že režim dovezený vítězi je dokonalý.

Takže co s takovou demokracií,

ve které voliči rozhodují podle práce krejčího, kadeřníka a vizážisty; podle práce reklamního odborníka a pochybných zaměstnanců médií; podle prázdných slov a lží kandidujících darebáků? Nic.

O demokracii se jedná pouze názvem. A třeba jednou překonám svoji prokrastinaci a rozepíšu se přece jenom o té svobodě jako takové. I o dalších souvisejících věcech, abych to trochu ucelil, když jsem dal tady na to politikaření. Ale neberte mě za slovo.

Autor: Tomáš Tatíček | neděle 5.2.2023 20:56 | karma článku: 27,82 | přečteno: 858x
  • Další články autora

Tomáš Tatíček

Neodpustím si to

a samozřejmě to nemyslím nikterak rasisticky. Ovšem byl jsem přímým svědkem založení onoho muzea, jehož (spolu-)zakladatel zemřel.

27.8.2023 v 19:15 | Karma: 20,00 | Přečteno: 545x | Diskuse

Tomáš Tatíček

Stručná úvaha ke kultuře a blahobytu

k čemuž pan neestébák řekl, že jsme se nikdy neměli líp, a pan politolog taková tvrzení očividně považuje za zbytečná; zato pořádá se svými dráby a dobrovolníky hon na nespokojené občany, označuje je za dezoláty, putinovce apod.

21.8.2023 v 20:39 | Karma: 24,73 | Přečteno: 642x | Diskuse| Společnost

Tomáš Tatíček

Povzdechnutí nad nabídkou obchodů a částečně i hospod

Lije do sebe jednu z vynikajících českých dvanáctek, usoudil jsem, že i zdánlivě méně vážné téma si zaslouží pojednání. Ano, jedná se o nápoje.

11.6.2023 v 20:06 | Karma: 8,06 | Přečteno: 663x | Diskuse| Společnost

Tomáš Tatíček

Ach, jak bylo krásně za komárů

To se tehdá neodehrávaly žádný volební divadýlka s tématy oblíbenej mazlíček nebo oblíbenej chlast. Každý občan ČSSR věděl přesně, že musí jít hodit lísteček do bedny, ať chtěl nebo ne, a bylo mu jasné, že se nic nezmění.

14.1.2023 v 0:47 | Karma: 11,36 | Přečteno: 513x | Diskuse| Miniblogy

Tomáš Tatíček

Pro Vás, vážený pane Olivo

... víte, ač si Vaší práce a působení vážím, musím se dopustit disputu. Možná jsem staromilec, možná jdu po správné cestě.

1.1.2023 v 8:46 | Karma: 26,19 | Přečteno: 918x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 561x
Ich bin frei

von jeder Partei,

von jeder Sekte,

ob bunt oder gescheckte.

(Johannes Baader)

Seznam rubrik