Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mluvený a písemný jazyk by se neměl sbližovat bezduše, za což já považuji např. i druh se/ze, jehož sjednocení ochuzuje popisnost jazyka a v podstatě spíše kopíruje mezní schopnosti ignorantů. Když to přeženu, mohlo by to směřovat výhledově k vyjadřování prostřednictvím infinitivů. To není hezká vyhlídka.

5 0
možnosti
Foto

A také - proč používat všelijaké pády? Např. bulharština se bez nich klidně obejde. Karel Čapek měl údajně slovní zásobu 170 tisíc slov. Kdo si to má pamatovat! I zde se udělal pokrok. Ve vzorech podstatných jmen (žena nůše píseň kost) byla nůše nahrazena růží, protože dnes už nikdo neví, co to nůše je. https://www.umimecesky.cz/book/cviceni-podstatna-jmena-vzory

;-(

0 0
možnosti
JR

J12a43n 31R31á59ž

1. 1. 2023 19:57

Poznámka pro pány Dvořáka a Herdu: Prznění českého jazyka jsem rozhodně na mysli neměl. Tak jak przní český jazyk různými novotvary, spíše jazykovými patvary komentátoři a mnozí novináři, je opravdu strašné.

PS. Z jazyka českého jsem měl na školách všech stupňů vždy známku výbornou a český jazyk mám rád. Ale vím, že evoluce se jeho vývoji nevyhne..

0 0
možnosti
Foto

Ano, až na toho "Jungmana", to je na jedničku? ;-D

0 0
možnosti
EN

Na dnešní češtině by bylo třeba pranýřovat daleko důležitější prohřešky.

A to s tím `se` a `ze` bych sice také rád viděl zachováno, ale fakt je, že to běžný jazyk už nerozlišuje a Ústav pro jazyk český nedělá a neprosazuje pravidla nýbrž jen zaznamenává skutečný stav jazyka.

jeden z dnešních nešvarů je nerozlišování `ji` a `jí`. Jsem zvědav, kdy se to promítne do pravidel.

0 0
možnosti
TT

No, právě. Přespříliš uvolněná pravidla vedou i k tomu, že polovzdělanci kašlou na rozdíl mezi ní/ní nebo ji/jí. Newspeak je na obzoru.

0 0
možnosti
JR

J44a41n 87R71á93ž

1. 1. 2023 11:04

Mluvený a písemný jazykový projev má být co nejbližší. A každý jazyk provází evoluční posuny. A proto se dnešní čeština liší, a je to správné, od krasořečné češtiny Dobrovského a Jungmana.

Smiřte se s tím, že kde se napíše "z" a kam "s" nikdo už neřeší, takže s p.Olivou naprosto souhlasím.

0 0
možnosti
Foto

Tyto zjednodušeniny ovšem vznikly proto, aby se bolševičtí vzdělanci nemuseli učit tak strašlivá pravidla. A tak se na to šlo metodou piš jak slyšíš. Podle sovětského (a i bulharského) vzoru. "Glavnyj vokzál íměni Uilzna."

Nešť, ale když už, tak jednotně. Podle pravidel můžete napsat desiluze i deziluze, desintegrace i dezintegrace, ale desinformace už je špatně. Jednotně vpřed, ale každej jinak.

Dnešní čeština se "díky" polovzdělaným novinářům mění na jakýsi argot.

V tomhle s panem Tatíčkem souhlasím.

8 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 561x
Ich bin frei

von jeder Partei,

von jeder Sekte,

ob bunt oder gescheckte.

(Johannes Baader)

Seznam rubrik