Povzdechnutí nad nabídkou obchodů a částečně i hospod

Lije do sebe jednu z vynikajících českých dvanáctek, usoudil jsem, že i zdánlivě méně vážné téma si zaslouží pojednání. Ano, jedná se o nápoje.

Nejdřív ta pruda

Co mě opravdu supermaximálně prudí, je nabídka "radlerů" v obchodech. Na radlerech jsem zčásti vyrůstal, však jsem se taky najezdil na kole až až, později jsem tento nevídaný nápoj začal objednávat v českých hospodách, kde na mě zpočátku koukali jako na exota, než se rozšířilo povědomí, že se to na západ od Šumavy fakt pije. V Německu na něj pivovary dodávají nebarvenou citronádu, což se v ČR myslím moc nevyskytuje, ale to neva. Právě jeden z těch prvních radlerů, který jsem si objednal tady, byl smíchaný s růžovou točenou sodovkou, tedy malinovkou, a chuť byla stejně skvělá jako barva (barva pěny byla fenomenální). Dobrá tedy, v hospodách člověka toužícího po radleru dnes obslouží dostatečně, kámen úrazu je ovšem v nabídce tzv. radlerů v obchodech: To nejsou piva smíchaná s limonádou, to jsou nealko piva smíchaná s limonádou!! Hrůza, podvod!!

No, nebudu se rozčilovat. Jenom si ještě zavzpomínám, že jsem pro tento nápoj razil název v překladu, tedy "cyklista". "Jednoho cyklistu prosím", no řeknite, nezní to pěkně? Leč neprosadil jsem to.

A potom taková chutná představa

Jiný nápoj, který se zde před pádem opony ani po ní nevyskytoval, je Spezi. Tedy tak to nazval první producent, kterého to napadlo, a z důvodů omezeně udělované licence na toto pojmenování vznikl jiný label, Mezzo Mix. Ten už jsem sice možná někde zahlédl, ale nápoj jako takový v ČR rozhodně prosazený, natož oblíbený, není. Jedná se o směs koly a oranžády, která v mých očích opravdu kloubí přednosti obou těchto nealko nápojů. Mám takové tušení, že jsem si to kdysi nechal namixovat někde, kde měli jak sudovou kofolu, tak i žlutou, ale pokud si to pamatuju správně, měl jsem tuto příležitost jednou.

Ale kdoví, třeba se v hospodách jen málo rozhlížím po nealko nabídce. Žízeň v nich zaháním dvanáctkou, jak už jsem psal. Nealko seance si nechávám na studánkovou vodu, která je ale jenom v lese, a na čaj, tedy řekněme zelený, abych byl srozumitelný, který je ale jen v civilizaci.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Tatíček | neděle 11.6.2023 20:06 | karma článku: 8,06 | přečteno: 663x
  • Další články autora

Tomáš Tatíček

Neodpustím si to

27.8.2023 v 19:15 | Karma: 20,00

Tomáš Tatíček

Tak teda o té demokracii

5.2.2023 v 20:56 | Karma: 27,82