Zemanova cesta do Číny

Zemanova cesta do Číny je esencí toho, co na něm nesnášíme. Ať si vláda o tom říká, co chce, je to zlo.

Zemanova cesta do Číny je esencí toho, co na něm nesnášíme. Proč?

Protože narušil jednotu EU, která chtěla oslavy v Číně ignorovat. Zemanovou vinou se Česko stalo zemí, která tuto jednotu narušila; opět jsme terčem mezinárodní ostudy, kterou představitelé ostatních zemí taktně přecházejí, ale to neznamená, že o ní nevědí a že si to neuvědomují. Sobotkova vláda rezignovala na jakýkoliv boj s Milošem Zemanem v tomto ohledu. Je pro ni snazší dopustit ostudu v EU – protože ví, že s EU nebudou problémy – než se hádat s hloupým, tvrdohlavým a bezskrupulózním prezidentem, který se veze na vlně xenofobního populismu.

Zeman si nemůže odpustit prezentaci své lásky k postkomunistickému východu. Vůbec mu přitom nevadí stát na stejné tribuně s nejhorším světovým diktátorem Kim Čong Unem.

Nevadí mu ani setkat se s prezidentem Putinem. Naopak, dá se předpokládat, že se na to těší. Protože navzdory tomu, že na Rusko jsou uvaleny sankce, že Rusko ohrožuje celou Evropu, Západ i svět, náš kolaborantský prezident musí okázale ukázat své lokajství k nejnebezpečnějšímu světovému diktátorovi.

Jistě mu ani nevadí ukázat své sympatie pro Čínu, kde komunisté, kteří se vzdali své ideologie, ale ponechali si svá hesla a symboly, nastolili ultrakapitalistickou diktaturu a tím stabilizovali společnost; to Zemanovi zjevně imponuje. Nevadí mu ani okupace Tibetu a ani rostoucí agresivita Číny v zahraniční politice – ta ohrožuje například Japonsko, ale hlavně působí starosti zemím jako Vietnam nebo Filipíny, když Čína buduje své základny ve vodách, které si tyto země nárokují. Zemanovi nevadí ani to, že čínské chování stále více znepokojuje naše spojence USA, které musí v oblasti proti Číně posilovat své vojenské kapacity.

A samozřejmě mu vůbec nevadí, že se zúčastní přehlídky na náměstí Nebeského klidu, kde došlo v roce 1989 ke krvavému masakru, když komunisté tanky zničili demokratickou opozici ve své zemi. Možná mu to i imponuje a rád bude chodit po dlažbě, v jejíchž spárách je krev čínských studentů.

Nevadí mu, že se zúčastní přehlídky režimu, který se nijak nerozešel z minulostí, ve které vyvraždil miliony lidí.

Takového máme prezidenta. Rád se zúčastní dostaveníčka s diktátory a světovými desperáty, organizovaného nedemokratickou a nebezpečnou velmocí na místě strašného masakru nevinných. Představuji si Zemana jako představitele nějaké země, kterou ještě neobsadil Hitler, jak jede slavit německý státní svátek společně s Mussolinim na vojenskou přehlídku Wehrmachtu do Lidic.

EU se tváří, že jí to nevadí. Naše vláda se tváří, že jí to nevadí.

Ale my bychom se takto tvářit neměli, pokud tedy máme nějaké svědomí. Můžeme si to dovolit. Nejsme politici.

Autor: Tomasz Peszynski | úterý 18.8.2015 10:00 | karma článku: 31,51 | přečteno: 2479x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77