Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zeman legitimizuje extrémismus a politické násilí

Tady žádné vysvětlování a vykrucování nepomůže. Miloš Zeman legitimizuje extrémismus politické násilí a to i za použití zbraní.

Miloš Zeman překročil další společenskou hranici. Porušil další užitečné tabu. Je úplně jedno, jestli to myslel žertem nebo vážně. Je úplně jedno, jestli mezi těmi politiky, kteří mohou být odstraněni, zmínil i sebe. A je úplně jedno, že nevyzval přímo k likvidaci Sobotky, ale kalašnikov zmínil jako možnost. A nehodnotil, jestli je dobrá nebo ne.

Je to politik. Je to prezident demokratické západní země. A člověk v takové funkci si nesmí dovolit o takových věcech ani žertovat. Politik jimi musí být znepokojen a povinně je musí odsuzovat, zdůrazňovat jejich nepřípustnost a vyjadřovat k nim odpor. Alespoň politik západní. Chceme, aby se tak politici chovali, a to, že se tak chovají, byla vždy naše jistota.

Miloš Zeman nám ostentativně a programově dává najevo, že on západní politik není a je na to hrdý. A získává tím politické body a příznivce. Každý, komu vadí západní demokracie, je schopen se se Zemanem ztotožnit. Od komunistů přes putinisty až po neonacisty. Miloš Zeman vzdal jakoukoliv šanci získávat popularitu prozápadní politikou a svou duši zcela upsal ďáblu – Putinovi. Upsal se populismu, fašismu a buranismu.

Každý normální západní politik by po takovém projevu odstoupil. V každé normální západní společnosti by ho veřejné mínění a média veřejně ukřižovaly. Byl by naprosto společensky nepřijatelný. Západní politik si nesmí dovolit porušit nepsaná pravidla, která Miloš Zeman čecháčkovsky neuznává. Co není psáno a co není vymahatelné, to je mu dovoleno. Domnívám se, že mnohým jeho příznivcům právě tento přístup imponuje.

Miloš Zeman neustále jako trpělivý buldozer hrne naši zemi do euroasijského pekla. Neustále vytváří morální a společenské bahno, ve kterém se s perverzní radostí rochní stále rostoucí počet jeho příznivců. Užívá metody, které zabírají už tisíce let – vytváří pocit ohrožení a zároveň předkládá jednoduché a i tomu nejhloupějšímu člověku pochopitelné snadné řešení tohoto (jím uměle vytvořeného) problému.

Momentálně se zdá, že z krátkodobého hlediska je nejnebezpečnější právě Zemanovo další posunutí hranice přijatelného. I když se Ovčáček a další podovčáčci snaží o vysvětlení Zemanových slov poukázáním nad jejich přesný význam (který byl se Zemanovou vlastní obratností zvolen tak, aby byl formálně nenapadnutelný), skutečný význam jeho výroku je prostě jasný. Proto se ho žádný politik nezastal. Protože každému je jasné, proč to Zeman řekl. Protože novou, ještě hnusnější metodou chce ukázat svým příznivcům, že on je velký vůdce, pro kterého neplatí ani zákony, ani morální pravidla. Středověkým způsobem ukazuje svoji sílu.

Ono totiž o přesný význam Zemanových slov už dávno nejde. A Zeman to dobře ví. Jde o význam emocionální. Pokud řekne jedním dechem bonmot, ve kterém zazní slova Sobotka... ...kalašnikov, je to pro nejextrémnější Zemanovy příznivce jasná vzpruha, a to i kdyby řekl: „Nelíbí se mi, aby se Sobotka odstraňoval kalašnikovem.“ Nikdo nevnímá ta slova navíc. Každý vnímá klíčová slova – Sobotka, kalašnikov. To ostatní už je jenom výplň.

A to, že Zemanova slova nebyla špatně pochopena, dokazují i jeho vlastní příznivci, kteří sice navenek vytvářejí jakési obhajoby, ale mezi sebou se nad obsahem Zemanových slov radují a chválí je právě pro význam, který skutečně mají. Jde o vyhrůžku smrtí premiéru Sobotkovi. A Zemanovi příznivci jsou z této vyhrůžky nadšeni. Skandální byla i reakce publika, když Zeman tato slova pronesl. Všeobecné veselí. To, že lidem připadá humorný fakt, že prezident země mluví o střílení na premiéra, je jen dalším důkazem našeho úpadku.

A tak se stalo to, že titíž lidé, kteří odsuzovali například ukrajinský Majdan jako násilné svržení legitimní vlády, oslavují vyhrůžku smrtí premiérovi. Titíž lidé, kteří pomlouvali jakékoliv české zastánce Ukrajiny s tím, že jsou to násilnici a potencionální vrazi a fašisté, teď oslavují politické násilí, vyhrůžky vraždami a velebí fašistické chování. Titíž lidé, kteří nás děsí apokalyptickými vizemi náboženského terorismu, velebí teroristické vize Miloše Zemana.

A to je strašně nebezpečné. Neříkám, že si teď každý volič Zemana myslí, že si může vzít kalašnikov a jít zastřelit premiéra. To rozhodně ne. Ale každopádně už si nejsem jistý, jestli se mezi nimi takoví lidé právě neobjevili.

Doklad o tom, jak Zemanova slova chápou jeho příznivci:

 

 

 

 

 

Autor: Tomasz Peszynski | čtvrtek 28.1.2016 16:00 | karma článku: 22,22 | přečteno: 1355x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Putinovo vyhlazování Aleppa

Letošní Vánoce budou poznamenány naší ignorací obrovského zločinu proti lidstvu, který se právě odehrává v Sýrii a jehož symbolem je Aleppo.

4.12.2016 v 10:00 | Karma: 22,10 | Přečteno: 1608x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Už vím, čeho se lidé bojí

Už vím, čeho se lidé bojí a co nechtějí. Trvalo mi to déle, než mi to došlo, protože já jsem se toho nikdy nebál, nebojím a bát nebudu. Ale pochopil jsem to.

1.12.2016 v 10:00 | Karma: 33,26 | Přečteno: 3727x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Náckové do televize, ani společnosti nepatří

Aféra Slavík - Ortel opět odkryla český Švejkovský fašismus. V kraji kutilů a piva číhá temná bestie.

30.11.2016 v 11:00 | Karma: 29,43 | Přečteno: 2299x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Vítejte v epoše lží

Stále více komentátorů si uvědomuje, že vstupujeme do nového historického období. Anglicky se mu říká „post- truth politics“ neboli politika post - pravdy.

28.11.2016 v 16:00 | Karma: 21,11 | Přečteno: 1123x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Iskandery: vzpamatujme se nebo končíme

Situace v Evropě připomíná nejhorší doby a krize Studené války, ale tentokrát to nikoho moc nevzrušuje.

28.11.2016 v 11:00 | Karma: 22,56 | Přečteno: 1404x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

  • Počet článků 1059
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1012x
Jsem obyčejný občan a běžný zaměstnanec. Mám však vyhraněné názory na některé věci. Jsem kosmopolitní liberál, Havlista, pravdoláskař, intervencionalista a příznivec federalizace Evropy a hrdý Eurohujer. Jsem hrdý příslušník běsnící pražské kavárny, majdanista a iluminát a teď už i sluníčkář