Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vítejte v epoše lží

Stále více komentátorů si uvědomuje, že vstupujeme do nového historického období. Anglicky se mu říká „post- truth politics“ neboli politika post - pravdy.

To je v češtině poněkud krkolomný název. Ale protože jsem přesvědčen, že jedinou alternativou pravdy je lež, dovoluji si naší současnost označit za Epochu lží.

„Lež je trapný mediální výmysl vzniklý během antitrupovské kampaně“, řekl mluvčí hradu Ovčáček. Tento výrok, pokud by byl myšlen vážně, říká o jeho autorovi, že je zralý na psychiatrické vyšetření. Ještě před pár lety by to znělo absurdně směšně. Jenže dnes z toho běhá mráz po zádech.

Nevím, jestli není trapné připomínat, že lež tady podobně jako pravda je od nepaměti a že existovala nejen před Trumpem, ale i před médii. Vlastně pravda a lež jsou staré jako lidstvo samo. Patří k naprostým šílenostem naší doby, že si musíme připomínat takové základní věci. Jenže lidem, které reprezentuje Ovčáček, už není svaté vůbec nic a jsou schopni zpochybnit absolutně vše. A to jen proto, že jim to lidé umožní, že se najde velké množství lidí, které věří i těmto největším nesmyslům. Nebo jim třeba ve skutečnosti nevěří, ale jej jim jedno, jestli jsou takové výroky pravdivé nebo ne. Důležité je pro ně jen to jestli to autor takovýchto výroků někomu „nandal“.

Jako hodně špatných věcí, má i tento přístup svůj původ v Rusku. Ruská propaganda se snaží již několik let relativizovat pravdu. Vy pouští do éteru obrovské množství zpráv a slov, které často postrádají jakýkoliv smysl. Jejich účelem není přesvědčit lidi o své pravdě, jak to dělali v dobách, kdy byl svět ještě jednoduchý, bolševici. Jejich cílem je způsobit to, aby lidé nevěřili ničemu, aby ztratili pojem o tom, co je pravda a co lež.

Pak je pro chudáky zmatené lidi prostě snazší poslechnout ty, kteří říkají to, co říkají nejhlasitěji a nejagresivněji. A nedej bože pokud je takových lidí hodně nebo dokonce většina. Pak už je velmi obtížné ubránit se „naší pravdě“ nebo „nové pravdě“ nebo „staronové pravdě“.

Přestáváte-li přemýšlet nad tím, co je pravda a řídíte-li se jen názorem někoho jiného, někoho silnějšího nebo většiny, přestáváte být občanem a stáváte se lůzou.

Politici typu Miloše Zemana si pak mohou dovolit říkat, co chtějí, jen pokud to v jejich posluchačích vzbudí patřičné emoce.  Tu pobavení, tu strach, tu nenávist. Jo a taky by to mělo být co nejjednodušší, aby to pochopil každý. Je jedno jestli to je pravda, ale hlavně, že máme stejný názor a je nás hodně a má nás kdo vést. A moudrost našich vůdců „je nad naše chápání“. Ale to je nám jedno. Hlavně, že nemusíme přemýšlet a že se nemusíme namáhat. Někdo to dělá za nás.

Bohužel tento přístup není typický pro Rusko a Českou republiku, ale jako nákaza se šíří po světě. Britové hlasovali pro brexit na základě vylhaných, ale dobře pochopitelných argumentů. Donald Trump vyhrál volby na základě nepravdivých urážek, lží a pomluv. Ale dobře se to poslouchalo a pochopil to každý, tak proč ho nevolit.

Kde jsou ty časy, kdy Bill Clinton čelil hrozbě odvolání, protože lhal o Monice Lewinské. Ne protože s ní měl sex, ale protože o tom lhal. Dnes se dopouštějí politici na celém světě daleko horších lží a už se nad tím nikdo ani nepozastavuje.

Co kdysi bylo důvodem k odstoupení, dnes je důvodem ke zvolení. A to je skutečná post-truth politics.

Samozřejmě, že pravda existuje. Je to jako se vším. Absolutní pravda existuje, pouze lidé ji nebudou schopni nikdy poznat. Ale můžeme se k pravdě přiblížit. Můžeme se o to snažit. Dokonce můžeme odhadnout, jak blízko té skutečné pravdě jsme a kdo je od ní dál. Jenže to není problém post-truth politics, že by politici ztratili směr a neuměli by pravdu hledat. Je to jinak. Nezajímá je. Zjistili, že jim lhaní prochází a tak to využívají. Nehledají pravdu, ale lži, které jim nejlépe zajistí podporu. A to je špatně.

Není to špatně jen z morálního hlediska. Je to špatně i proto, že se brzy ukáže, že pokud nebudeme schopni posoudit, kdo má pravdu, tedy fakticky, kdo jí je blíž, bude se muset mezi stranami sporu rozhodnout jinak. Třeba násilím.

Možná až k tomu dojde, lidé pochopí, k čemu je pravda potřeba. Ale to už taky může být pozdě. Pro někoho nebo taky pro všechny.

Epocha lží je doba temna a je nutné jí zabránit.

Autor: Tomasz Peszynski | pondělí 28.11.2016 16:00 | karma článku: 21,11 | přečteno: 1123x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

Vážení čtenáři a přátelé. Dovolte mi, abych i já oznámil svůj odchod z blogů Idnes. Kvůli Babišovi, jak jinak.

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85 | Přečteno: 2247x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Vláda by měla zamezit vstup Alexandrovců do země

Jsem rád, že jsem mohl se svými kolegy aktivisty napsat dopis, který vyzývá ministra zahraničí Zaorálka, aby odebral víza Alexandrovcům. Z důvodů, které jsou v tomto dopise obsaženy. Zde je text dopisu:

18.4.2017 v 16:00 | Karma: 35,73 | Přečteno: 3099x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

59 Tomahawků by měl být jen začátek

V následujícím textu se pokusím vysvětlit, čeho by měl americký raketový útok na Asada být začátek. A proč mě naplňuje mírným optimismem.

18.4.2017 v 10:00 | Karma: 18,43 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

Shrnutí toho, co zas vyvedl Donald Trump. Je potřeba neustále poukazovat na to, že není standartní demokratický politik, ale někdo, kdo absolutně nemá na to být americkým prezidentem.

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08 | Přečteno: 589x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

V Evropské unii se rozbíhá naprosto zásadní debata o budoucnosti EU, kterou Česko úspěšně ignoruje, abychom si zase mohli stěžovat na „diktát Bruselu.“

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:03

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Byty za peníze z korupce. Vyšetřování na Ukrajině ukázalo na nemovitosti v Praze

3. května 2024

Premium V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem...

Status umělce nemá nic společného se socialismem, hájí se ministr Baxa

3. května 2024

Vysíláme Vládou prošla novela zákona, která přichází s novým pojmem: status umělce. V Rozstřelu o návrhu...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho pak našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

  • Počet článků 1059
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1012x
Jsem obyčejný občan a běžný zaměstnanec. Mám však vyhraněné názory na některé věci. Jsem kosmopolitní liberál, Havlista, pravdoláskař, intervencionalista a příznivec federalizace Evropy a hrdý Eurohujer. Jsem hrdý příslušník běsnící pražské kavárny, majdanista a iluminát a teď už i sluníčkář