Západ vs. Rusko – Nová éra právě začíná – 2. díl: obrana

Málokdo si uvědomuje, že v těchto dnech jsme svědky historického obratu. Západ zvedá hlavu a vyhlašuje Putinovi studenou válku.

Západ se konečně rozhoupává k činům, které by ukázaly Rusku jeho odhodlání k obraně. V Polsku začala sezona více než symbolických vojenských cvičení. USA plánují poslat těžké zbraně do východní Evropy a spekulace o dalších krocích se šíří.

Protože jsme momentálně zahleděni na jih, uniká nám, co se děje na severu. Tam – mám na mysli konktrétně Polsko – NATO jasně ukazuje, že není jen spolkem ministrů obrany. Jeho výcviková aktivita v Polsku by se dala označit jako „epická“. Odehrávají se tam 3 cvičení NATO současně. Cvičení BALTOPS na Baltu, kde cvičí několik desítek lodí NATO a námořní pěchota. Cvičení Noble Jump, kterého se účastní zase parašutisté NATO, a to včetně českých. Dále cvičení Saber Strike 15, které probíhá nejen na území Polska, ale i na území Pobaltí.

Zároveň v Rumunsku probíhá cvičení Trident Joust.

Vojáci NATO se evidentně nenudí a Západ ukazuje, že má taky svaly. Rusko, které reagovalo na menší manévry verbálně i vlastními cvičeními, nereaguje. Putin dobře ví, že jakákoliv reakce, která by jej nezesměšnila, vyvolá další protireakci Západu. Zdá se, že jsme se naučili hrát jeho hru, což ho vyvádí z míry.

Ale to není všechno.

Jak jistě víte, USA plánují přesun těžké techniky pro jednu obrněnou brigádu do východní Evropy. Je to velice důležitá zpráva, srovnatelná se změněným přístupem G7 a EU k Rusku. Jednoduše rozmístění amerických zbraní a materiálu do našeho regionu jednoznačně zvyšuje pravděpodobnost, že USA hodlají tuto oblast skutečně bránit. I když se bude jednat o sklady bez vojáků, půjde o první trvalé objekty USA v „nových“ zemích NATO, tedy v bývalé sovětské zóně vlivu.

Důležité je také to, že se jedná o tanky. Ani tak z vojenského, ale z politického hlediska. Američané stáhli svůj poslední tank z Evropy na jaře 2013, několik měsíců před tím, než vypukl Majdan na Ukrajině. (Mimochodem to je další z mnoha argumentů, které leze použít proti ruským lžím o Majdanu jako americkém převratu – proč by se Amerika stahovala z Evropy, kdyby chtěla za pomoci „ukrajinských fašistů“ zničit Rusko?) A teď Američané tanky do Evropy vracejí. A to rovnou do její východní části. Takže americké tanky Abrams nejsou ani v Německu, ani v Británii, ale budou v Polsku, Pobaltí a na Balkánu. To o něčem svědčí.

Na to už opravdu Rusko mlčet nemohlo. Lavrovova standartní odpověď je bezvýznamná. Skutečnou odpovědí jsou Putinova slova o zařazení dalších 40 raket s jadernými hlavicemi do ruské výzbroje. Na což odpověděl americký ministr zahraničí Kerry již klasickým způsobem, tak, jako na sebe reagovaly USA a SSSR. Je to prostě retro. Studená válka je zpět.

Bohužel je nutná a musíme ji uvítat, protože studená válka znamená 0 mrtvých. Její alternativou totiž není všeobecný mír, ale skutečná válka apokalyptických rozměrů. Nebo okupace Ruskem. Okupace kohokoliv.

Studenoválečnicky vypadají i spekulace o rozmístění amerických raket středního doletu v Evropě. To zní jak z dob prezidenta Reagana. K Obamovi to nějak nesedí. Obávám se, že tohle je spíše mediální kachna, už jen z toho důvodu, že USA žádné rakety středního doletu odpalované ze země nevlastní. Možná si někteří z vás pamatují, že na konci 80. let se Reagan a Gorbačov dohodli na jejich zničení. Tedy i těch ruských, dodávám pro ty mladší.

Každopádně i tyto spekulace svědčí o tom, že se mnohé mění a bezzubost a bezmocnost Západu, na kterou jsme si museli posledních několik let zvykat, dosáhla svého dna.

Myslím, že Putin má problém. Ale stejně vyvstává otázka, opravdu si mohl myslet, že to takhle nedopadne? Že se Západ smíří s jeho agresí vůči Ukrajině, se zpochybněním bezpečnostního uspořádání a mezinárodního práva? Bylo přece jasné, že dříve nebo později se Západ vzpamatuje. Možná se Putin snažil urvat si co nejvíce, než k tomu dojde. To se mu, hlavně díky statečnému odporu Ukrajinců, nepovedlo.

Co teď Putin udělá? Je možné, že se rozhodne zvýšit sázky nějakým šokujícím agresivním krokem a bude čekat, že z toho Západ bude zase rok paf, jako po jeho intervenci na Ukrajinu. Je možné, že pochopil, že už narazil na strop svých možností, a bude se teď snažit velmi pomalu a diplomaticky přesvědčit Západ, že by se měl vrátit ke spolupráci s Ruskem a nechat mu, co nakradl. Doufejme, že na to Západ nepřistoupí.

Je rovněž možné, že Putin přijme výzvu ke studené válce 2.0. Na to však Rusko nemá. Rusko by možná vyhrálo horkou válku s NATO, to raději nechtějme vědět, ale téměř jisté je to, že studenou válku prohraje stejně jako SSSR. A mnohem rychleji. A dopadne stejně jako Sovětský svaz. Možná hůř.

Autor: Tomasz Peszynski | sobota 20.6.2015 10:00 | karma článku: 19,29 | přečteno: 878x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77