Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Xenofobní koráb bez větru

Dramatická jízda českých xenofobních populistů se zastavila. Jejich koráb nemá vítr a na palubě panuje demoralizace a rvačky.

6. 2. 2016, kdy Konvička, Okamura, Bartoš a spol. dostali do pražských ulic tisíce lidí. Z nichž část se pořádně vyřádila se zbraněmi nebo násilím, byl vrchol českého xenofobního hnutí. Teď už to s ním jde z kopce. Xenofobní koráb ztratil vítr do plachet. Byť by jeho kapitán Zeman manévroval sebelépe, už se nedá chytnout.

Bodejť by ne. Po neustálém několikaměsíčním strašení hordami uprchlíků se žádné hordy nekonají. Lidé se dají zblbnout a oblehávat, ale nedají se obelhávat věčně. Jistěže většina Čechů nepodlehla sluníčkářství, ale bojovat proti neexistujícímu nepříteli je stále obtížnější a vyžaduje to stále více fantazie. A většina lidí prostě tak bujnou fantazii nemá.

Zdá se, že lidé pochopili, že k nám žádné hordy nemíří, a ani nikdy nemířily. Velkou zásluhu na tom má Angela Merkelová, které se v tradici její reálné politiky podařilo za nemalou a nestálou cenu zařídit s Tureckem přerušení tohoto proudu. Jistě, máme tu kritiku od humanitárních dobrovolníků, kteří poukazují na to, že Turecko není pro uprchlíky žádný med. Máme tu i kritiku z druhé strany, která poukazuje na to, že přátelení se s jistě špatným režimem Erdogana není správné. Nikdo není spokojen a to znamená, že bylo dosaženo kompromisu. Zdá se, že to je kompromis křehký, který může brzy skončit, ale jedině Merkelové se podařilo zastavit masivní příval uprchlíků, aniž by musela stavět ploty nebo do uprchlíků střílet. A to i přesto, že jiní putují zase do Itálie. Prostě nikdo nic lepšího nepředvedl.

Je to stejné jako s Minskými dohodami, které se nelíbily ani příznivcům Ukrajiny, ani příznivcům Ruska, ale které proměnily ruské dobývání Ukrajiny ve statickou zákopovou válku. Sice ne moc velký, ale pokrok.

Ale znova opakuji. V obou těchto krizích nikdo ničeho lepšího nedosáhl.

Ale vraťme se k migrantům. Díky tomuto snažení je strašák uprchlíků stále větší chimérou pro většinu občanů.

Pokud se vrátíme k příměru s korábem, zdá se, že kromě bezvětří byl naveden i na mělčinu jeho kapitánem – Milošem Zemanem. Jeho nehorázná politika, která se projevila událostmi kolem návštěvy čínského prezidenta, stejně jako další přešlapy, například zakazování zpěvu skautům, naštvaly hodně lidí, kteří z této strany opět vnímají větší nebezpečí pro naši svobodu než ze strany uprchlíků. A Zemanova popularita klesla. A tak poněkud ubral.

Navíc na palubě tohoto uvízlého korábu to pěkně zasmrádá a horší se disciplína. Naši milí vlastenci se mezi sebou rozhádali a perou se mezi sebou. Největší legrace je, že se hádají i o peníze. Ti, kteří vyčítají „sluníčkářům“, že jsou darmožrouti, kteří žijí z jakýchsi dotací, se teď přetahují o miliony. Zajímalo by mě, kde ty miliony vzali.

Jistě bych nemohl nikomu tvrdit, že my, občanští aktivisté, kterým se nadává do sluníčkářů, lumpenkaváren, neomarxistů a fašistických úderek, jsme andělské bytosti, které se mezi sebou nehádají a nemají své lidské slabosti, jako je třeba ctižádostivost. Ale zdá se, že tyto spory, typické pro každé lidské konání, nepřekročilo běžnou mez. Nehádáme se mezi sebou v médiích jako konvičky a fobíci. Své problémy řešíme z očí do očí a za pochodu. A miliony? Kde bychom je vzali? Pokud se o něco hádáme, tak to není o peníze, protože žádné nemáme. Na rozdíl od těch milionů, které řeší Konvička a Okamura.

A tak není čemu se divit, že například na 1. máje onen obrovský sraz lidu na Letné skončil s pouhou trapnou hrstkou 400 lidí, kteří zde vypadali poněkud ztraceně. Ano, tito lidé budou naši společnost otravovat ještě dlouho, ale jsem optimista. Myslím si, že to lepší už mají za sebou a teď to s nimi už půjde jenom z kopce. Naštěstí.

A tak prapor xenofobie teď pozvolna přebírají masmédia, jako jsou Novinky.cz nebo média vlastněná Babišem. A tak jsme pravidelně denně zahrnováni uprchlickými hoaxy, které se dříve šířily jen po sociálních sítích, neustálým omíláním uprchlických a islamofobních témat až do úplného zblbnutí. Také jsme svědky antimerkelovské propagandy. Antikvótové propagandy. Upevňování pocitu, že být sobecký je normální. To je hanba médií a hanba novinářů.

Ale lidé už kvůli tomu do ulic nepůjdou. Opět se vracíme k diskuzi o svobodě ohrožované z Ruska a proruskými politiky typu Miloše Zemana. Zkrátka uprchlíci už veřejné mínění přestávají bavit. V českých podmínkách to je dobrá zpráva.

Dobrá zpráva je i to, že i poměrně malá skupina, která se na 1. máje rozhodla demonstrovat svou příchylnost k demokratickým, západním a liberálním hodnotám, nemusela čelit tisícihlavému davu neonacistů a xenofobů, ale demonstraci několikanásobně menší.

Jsem pevně přesvědčen, že se k nám, kteří chápou, že problém České republiky nejsou uprchlíci, ale snaha Ruska o zpochybnění evropských a západních hodnot a zničení Evropy, přidají další lidé, zvláště, když je jasné, že se Rusko nebojí k dosažení svých cílů vyvolávat duchy nesnášenlivosti, xenofobie, rasismu a fašismu.

 

Autor: Tomasz Peszynski | středa 18.5.2016 16:00 | karma článku: 23,58 | přečteno: 1875x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

Vážení čtenáři a přátelé. Dovolte mi, abych i já oznámil svůj odchod z blogů Idnes. Kvůli Babišovi, jak jinak.

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85 | Přečteno: 2247x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Vláda by měla zamezit vstup Alexandrovců do země

Jsem rád, že jsem mohl se svými kolegy aktivisty napsat dopis, který vyzývá ministra zahraničí Zaorálka, aby odebral víza Alexandrovcům. Z důvodů, které jsou v tomto dopise obsaženy. Zde je text dopisu:

18.4.2017 v 16:00 | Karma: 35,73 | Přečteno: 3099x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

59 Tomahawků by měl být jen začátek

V následujícím textu se pokusím vysvětlit, čeho by měl americký raketový útok na Asada být začátek. A proč mě naplňuje mírným optimismem.

18.4.2017 v 10:00 | Karma: 18,43 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

Shrnutí toho, co zas vyvedl Donald Trump. Je potřeba neustále poukazovat na to, že není standartní demokratický politik, ale někdo, kdo absolutně nemá na to být americkým prezidentem.

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08 | Přečteno: 589x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

V Evropské unii se rozbíhá naprosto zásadní debata o budoucnosti EU, kterou Česko úspěšně ignoruje, abychom si zase mohli stěžovat na „diktát Bruselu.“

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách

5. května 2024  18:20

Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

V německém Magdeburgu strhl vichr skákací hrad i s dětmi do Labe

5. května 2024  17:45

V německém Magdeburgu v neděli poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1059
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1012x
Jsem obyčejný občan a běžný zaměstnanec. Mám však vyhraněné názory na některé věci. Jsem kosmopolitní liberál, Havlista, pravdoláskař, intervencionalista a příznivec federalizace Evropy a hrdý Eurohujer. Jsem hrdý příslušník běsnící pražské kavárny, majdanista a iluminát a teď už i sluníčkář