Všechno nejlepší, Ukrajino

Ukrajina slaví dnes, 24. 8., státní svátek – „Den nezávislosti“.  Spolek East Europian Information Centre mě požádal, abych napsal blahopřání k tomuto dni. Rád jsem vyhověl. Toto, i když osobní blahopřání, je napsáno jménem EEIC.

Všechno nejlepší, Ukrajino. Vím, že jsi ve skutečnosti mnohem starší, ale tvé poslední převtělení dnes slaví 24. narozeniny. Ženy většinou bývají ve 24 letech atraktivní, krásné a úžasné. Pro mě jsi taky taková.

Nevadí mi, že jsi chudá a že máš jizvy. Nevadí mi, že jsi zraněná. Máš duši. Máš duši národa, který se nevzdal. Máš hrdost. Máš naději. Máš odvahu.

Vím, jak si trpěla v minulých životech, a vím, že ani tento život pro tebe nebyl zrovna jednoduchý. Ale ty jsi řekla dost. Vztyčila jsi hrdě hlavu a beze strachu se vydala za lepším. To obdivuji. Ukázala jsi cestu nám všem, kteří jsme se ztratili v beznaději. Jdeme za tebou jako za svobodou, která vede lid na barikády.

Vím, že dojdeš tam, kam chceš.

A k tvým narozeninám a tvé cestě ti přeji všechno nejlepší.

Přeji ti především svobodu. Svoboda je jako vzduch, bez kterého se nedá žít. Která je, jak řekl Voltaire, základním zákonem všech národů, proti kterému se nedá nic předepsat, protože je to zákon přírody. Protože vzít někomu svobodu je stejné, jako odepřít mu právo žít.

Vím, že si také svobody ceníš a že jsi přesvědčená, že neexistuje síla, která by ti ji vzala. Ale čekají tě ještě těžké zkoušky a svobodu ti budou chtít vzít různí lidé z různých stran. Přeji ti, aby sis jí vážila tak, jako si jí vážíš teď, když pro ni krvácíš. Nezapomeň, jak za ni platíš. I když tomu teď nevěříš, na svobodu lze zapomenout.

Přeji ti také mír. Mnoho dobrých lidí umřelo. Ještě více dobrých lidí někoho ztratilo. Vím, že nechceš nic víc než žít ve svobodě a míru, a proto tak statečně bojuješ. Nebojuješ za majetek ani o moc, a dokonce ani pro slávu – tu už máš. Bojuješ za mír a spravedlnost. Nechceš hroby, sirotky a zbořená města. Z celého srdce ti přeji, aby jich nepřibývalo. 

Přejí ti prosperitu. Svoboda a mír jsou krásné, ale jejich chuť zahořkne, když je doprovází bída, není co dělat a člověk musí každý den bojovat za důstojný život.

Přeji ti spravedlnost. Aby ten, kdo tě zranil a chtěl znásilnit, za to zaplatil. Aby ten, kdo tě okrádá, s tím přestal, vrátil lup a byl potrestán. Aby ten, kdo o tobě lže, pocítil hanbu.

Přeji ti přátelství. Abys nezůstala sama a abys nechtěla zůstat sama. Podívej se kolem sebe do světa, Ukrajino, a uvidíš, kolik lidí tě miluje. Kolik lidí ti přeje. Kolik lidí inspiruješ. Kolik lidí fascinuješ a kolika lidem dáváš naději. Ti, kteří ti pomáhají, za to nic nechtějí. Ale budou rádi, když se k nim připojíš, chtějí tě mezi sebe, protože mezi ně patříš.

Přeji ti šťastnou budoucnost, protože si ji zasloužíš. Už jsi trpěla dost a nikdo nemůže trpět věčně. Ještě to, prosím, vydrž, ještě chvíli – a to štěstí přijde. Přikrade se nenápadně. Zrodí se v bolestech. Nečekej na den, kdy si řekneš: „Tedˇ to nastalo.“ Ale po létech si najednou uvědomíš, že máš co ztratit.

Přeji ti sílu. Vlastně přeji ti spíše, ať tě síla neopustí, protože ty sílu máš. Úžasnou a obdivuhodnou. Přeji ti, ať ji nikdy neztratíš.

Přeji ti naději. Tu také máš, ale také ji nesmíš ztratit. A pamatuj, Ukrajino, že Václav Havel řekl, že naděje není víra v to, že něco dobře dopadne, ale to, že je něco nutné dělat bez ohledu na to, jak dopadne. A já vím, že ty to víš. Tak jen, prosím, nezapomeň.

Přeji ti, Ukrajino, klid. Přeji ti, aby už o tobě nebylo všude slyšet, aby ti lidé nemuseli psát blahopřání a nemuseli na tebe myslet. Aby ses stala zemí, kde se lidé mají dobře a nic jim nehrozí. Aby ses měla stejně dobře, jako my, ale neztratila svou duši.

To ti přeju, Ukrajino. A tvému hrdinství věčnou slávu. A tvojí bolesti rychlý konec.

Všechno nejlepší, Ukrajino.

Sláva tobě.

Sláva Ukrajině!

Tomáš Peszyński

K blahopřání Ukrajině ke státnímu svátku se jménem spolku EEIC připojují i Josef Bílek, Marta Štrachová

a Michal Majzner

Autor: Tomasz Peszynski | pondělí 24.8.2015 10:00 | karma článku: 16,66 | přečteno: 911x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77