Svatojiřská stužka jako svastika

Ať byla svatojiřská stužka kdysi čímkoliv, nyní se proměnila v symbol útlaku, imperialismu, války, nenávisti a tuposti.

Se symboly to máte tak. Třeba taková svastika. Myslím, že není tak docela neznámým faktem, že ji nevymyslel ani Hitler, ani nacisté, ale že pochází z Asie. Užívá se v Tibetu, užívá se v Indii. Má tam zcela jiný význam než fašistický. Hitlerovi se ten symbol líbil, našel si ho v nějaké encyklopedii a použil a zneužil ho.

Zneužil ho takovým způsobem, že pro většinu světa je to symbol fašismu, ať byl původní význam jiný. Činy lidí, kteří se svastikou zaštitovali, ji natolik znemožnili, že pokud nepocházíte z indo-tibetské hranice anebo nejste fašista, naplňuje vás negativními emocemi.

V mnoha demokratických zemích je tento symbol zakázán, ačkoliv se jedná jen o symbol s původně jiným významem. Ale to, co představuje, bylo vyhodnoceno jako takové nebezpečí, že se mnoho demokratických společenství rozhodlo tento symbol netolerovat.

Se svatojiřskou stužkou se to má obdobně. Ať pochází z novověku a byla vymyšlena a vytvořena několik staletí před Putinem. Po revoluci upadla v zapomnění, ale Stalin ji v době druhé světové války opět vytáhl na světlo. Měla symbolizovat boj proti vetřelcům.

Mnoho lidí si dnes nestydatě tento symbol vezme na sebe a ještě se hájí tím, že se jedná o připomínku druhé světové války.

Je to ale stejné jako se svastikou. Není to symbol ani carského Ruska a ani boje nad fašismem. Tohle jsou jen zástěrky. Všichni dobře víme, že tento symbol začal být masivně propagován během ruské agrese na Ukrajinu. Všichni víme, že ji nosí proruští separatisté a teroristé, kteří útočí na Ukrajinu a v jejím jménu páchají zločiny proti mezinárodnímu právu, lidskosti i morálce.

To je skutečný dnešní význam svatojiřské stužky. Je to symbol moderního ruského imperialismu, putinismu, agrese, války a potlačování svobody.

Proto je svatojiřská stužka stejně zavrženíhodná jako svastika. Proto se její nošení rovná nošení svastiky. Proto jsou její nositelé stejně zavrženíhodní jako nositele hákové kříže.

Tady je jeden z nich:

 

Autor: Tomasz Peszynski | pondělí 4.5.2015 16:00 | karma článku: 18,41 | přečteno: 1623x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77