Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Separatisté, teroristé nebo invazní armáda?

Západ nejenže stále nedostatečně reaguje na situaci na Ukrajině, ale pořád se bojí nazývat situaci pravými jmény.

To, co se děje na Ukrajině je nepochybně ruská invaze. Ruská invaze nyní podpořená jaderným vyhrožováním. To je situace srovnatelná například s kubánskou krizí. Jediný rozdíl je v tom, že na rozdíl od dob kubánské krize je Západ slabý a není připraven Rusko jakkoliv zastavit.

Jak už jsem napsal, západní politici se dohadují, jestli se jedná o ruskou invazi nebo ne. Co to je za pitomou otázkou? Když to vypadá jak invaze a probíhá to jak invaze, tak to je invaze. Není snad jasné, že se Rusku jedná o pozemní spojení Donbasu a Krymu to proto, aby mohlo anektovat celou východní Ukrajinu? A tohle není invaze? A co je to tedy?

Mimochodem ani v roce 1968 přece do Československa žádnou invazi nepodnikli. Kdyby byl na tom Západ tehdy stejně jako teď, mluvil by Nixon nebo De Gaulle o bratrské pomoci? Nepřipadám vám tato představa směšná a absurdní? Tak v takové situaci jsme nyní.

Hájil jsem a to před názorově spřízněnými lidmi svůj názor, že ti, co bojují v Donbasu za Rusko, jsou teroristé. Tak je nazývá Ukrajina a tak je nazývá Polsko.

Ale přesto si už nemyslím, že terorista je nejpřesnější výraz. Už ne. Jedná se o ruská invazní vojska. O putinovu invazní armádu. Ruská invazní vojska mají dvě hlavní složky. Jednak to jsou pravidelné síly Ruské federace. Jednotky FSB, Specnaz a jednotky výsadkových divizí sdružené v těžkých obrněných bojových skupinách podpořené tanky, transportéry, děly a raketomety.

Druhou složku tvoří nepravidelné místní síly. To jsou oni separatisté/teroristé. Přesto se však jedná de facto o součást ruských ozbrojených sil, protože postupují podle rozkazů velení z Ruska.

Nepravidelné síly jsou součástí invazních vojsk a invazní armáda se nemůže zřeknout zodpovědnosti za ně. Z historie známe mnoho příkladů nasazení takové dvojaké armády. Mika Waltari ve své knize Egypťan Sinuhet popisuje egyptsko-chetitskou válku, ve které byla nasazena pravidelná egyptská armáda a zároveň tzv. volné voje- nepravidelné síly. Starověký Řím měl k dispozici svou legii, kterou však podporovaly pomocné jednotky složené z neřímského obyvatelstva, případně místních kmenů.

Během americké války za nezávislost působily na americké straně pravidelná americká armáda a pak místní milice, oni slavní minuteman. Na britské straně působila britská armády, royalistické milice a indiáni (jedním z nich byl legendární náčelník Tekumseh). Pamatujete si jistě na krásný film Poslední Mohykán? Ten se odehrává v předchozí válce, ale taky je to tam vidět, jak Francouzi a Britové bojují za pomoci farmářů a indiánů.

Za druhé světové války pak působily kromě spojeneckých pravidelných armád i partyzánské skupiny, které často spolupracovaly s armádou té které mocnosti a poslouchaly její velení. Například během invaze v Normandii. Během osvobozování Filipín. A samozřejmě během války na Východní frontě.

Ve válce ve Vietnamu na jižní Vietnam útočil nepravidelný Vietkong a pravidelná armáda severního Vietnamu. Přesto bylo každému jasné, že Vietkong je, i když nepravidelná, ale přesto složka severního Vietnamu.

Situace na Ukrajině z vojenského hlediska připomíná situaci jižního Vietnamu v době, kdy jej opustily USA, a Severní Vietnam táhl na Saigon. Pravidelné divize plus Vietkong. Prostě to byla invaze. Dnes je to taky invaze.

Pro mě debata o tom, kdo jsou ti ozbrojenci na Donbase, skončila. Jsou to účastníci ruské intervence. Příslušníci nepravidelného vojska řízeného Ruskem. Zkrátka Rusové - Rusáci.

Někdo na ruské straně řekl, že na Ukrajině působí ruští dobrovolníci. Dokonce se jim začíná říkat turisté. Protože to mají být ruští vojáci na dovelené. To je z Ruska velká nehoráznost, ale taky nic nového.

Ve válce v Koreji, když vojska OSN dobyla téměř celou KLDR, se zpoza hraniční řeky Jalu vynořily lidské vlny statisíců vojáků čínské armády a zatlačily Američany až k Soulu. Čína zmobilizovala své kapacity do války s USA. Ale oficiálně prohlásila, že se jedná o dobrovolníky. Tím bylo znemožněno USA, aby zasáhly proti Číně. Prostě hnusný bolševický trik, který Rusové používají doteď.

Takže si přestaňme něco nalhávat. Na Ukrajině jsme svědky ruské invaze. Na Ukrajině nejsou žádní separatisté, ale pouze ruská invazní armáda.

Autor: Tomasz Peszynski | pondělí 1.9.2014 16:18 | karma článku: 38,54 | přečteno: 5333x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Putinovo vyhlazování Aleppa

Letošní Vánoce budou poznamenány naší ignorací obrovského zločinu proti lidstvu, který se právě odehrává v Sýrii a jehož symbolem je Aleppo.

4.12.2016 v 10:00 | Karma: 22,10 | Přečteno: 1608x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Už vím, čeho se lidé bojí

Už vím, čeho se lidé bojí a co nechtějí. Trvalo mi to déle, než mi to došlo, protože já jsem se toho nikdy nebál, nebojím a bát nebudu. Ale pochopil jsem to.

1.12.2016 v 10:00 | Karma: 33,26 | Přečteno: 3727x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Náckové do televize, ani společnosti nepatří

Aféra Slavík - Ortel opět odkryla český Švejkovský fašismus. V kraji kutilů a piva číhá temná bestie.

30.11.2016 v 11:00 | Karma: 29,43 | Přečteno: 2299x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Vítejte v epoše lží

Stále více komentátorů si uvědomuje, že vstupujeme do nového historického období. Anglicky se mu říká „post- truth politics“ neboli politika post - pravdy.

28.11.2016 v 16:00 | Karma: 21,11 | Přečteno: 1123x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Iskandery: vzpamatujme se nebo končíme

Situace v Evropě připomíná nejhorší doby a krize Studené války, ale tentokrát to nikoho moc nevzrušuje.

28.11.2016 v 11:00 | Karma: 22,56 | Přečteno: 1404x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1059
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1012x
Jsem obyčejný občan a běžný zaměstnanec. Mám však vyhraněné názory na některé věci. Jsem kosmopolitní liberál, Havlista, pravdoláskař, intervencionalista a příznivec federalizace Evropy a hrdý Eurohujer. Jsem hrdý příslušník běsnící pražské kavárny, majdanista a iluminát a teď už i sluníčkář