Ruské válečné zločiny na Donbasu 2014

K výročí Nebeské setniny. Nebeská setnina bohužel nebyla poslední obětí, kterou složila Ukrajina ve svém boji za svobodu. Jak víme, následovala válka proti ruské agresi. V této válce se Rusko dopustilo mnoha válečných zločinů.

Rusko zareagovalo na Majdanskou revoluci na Ukrajině intervencí a válkou. V této válce padlo mnoho lidí na obou stranách. A došlo i k válečným zločinům. Hlavním viníkem a hlavním strůjcem těchto válečných zločinů je Rusko.

Členka polského parlamentu za Právo a spravedlnost Beata Gosiewská za pomoci dobrovolníků vypracovala a zaštítila zprávu o ruských válečných zločinech na Ukrajině za rok 2014. Tato zpráva byla zpracována odbornými metodami, podstatnou částí byly výslechy svědků. Tato velmi seriózní práce trvala celý rok 2015 a na jeho konci byla zveřejněna. Celá zpráva v úplném znění včetně údajů o postižených osobách a vinících byla polským parlamentem předána mezinárodnímu soudnímu tribunálu v Haagu, kde bude použita jako důkaz. Není to tedy žádný politický pamflet, ale oficiální svědectví.

Upravená verze zprávy, kde byla jména obětí a svědků nahrazena čísly, byla dána k dispozici veřejnosti. Dovolte mi tedy, abych vás s ní seznámil a umožnil vám do ní nahlédnout.

Zpráva je přístupná v polštině a angličtině.

Zločiny jsou ve zprávě vylíčeny na přesných a podrobných příkladech jeden po druhém. Tato svědectví jsou doplněna o jména podezřelých a také o jejich fotografie.

O jaké zločiny se tedy jedná? Hlavně o týraní politických vězňů a válečných zajatců, kněží, novinářů, nevinných obětí udání nebo narkomanů, jako je držení v nevyhovujících podmínkách, bití, ponižování a veřejné předvádění. Do vězňů bylo pro pobavení dozorců stříleno ze vzduchovek. Vězňové byli posíláni na nucené práce do zaminovaných oblastí. Vězňové byli mučeni, dlouhodobě drženi svázaní nebo v řetězech či poutech; byli okrádáni o peníze a cennosti a nuceni k podpisu darovacích smluv.

Ve zprávě jsou také popsány popravy vězňů. Nucení vězňů k tomu, aby se zabili navzájem. Prodávání vězňů zpět na Ukrajinu za výkupné. Mrzačení vězňů. Mučení elektrickým proudem. Odpírání zdravotnické pomoci nebo dokonce dobíjení raněných. Týrání hladem a žízní.

Zde je překlad 3 příkladů:

Příklad první – Město Doněck (neplést s ukrajinským Doněckem) na území Ruské federace:

11 svědků, jejichž totožnost je známa mezinárodnímu soudu v Haagu, potvrdilo, že sem byli převezeni zajatí ukrajinští vojáci. Byli uvězněni v nevyhovujících podmínkách. Byli vyslýcháni důstojníky FSB, ponižováni a nuceni mluvit do kamer ruské televize. Jestliže nemluvili tak, jak si přáli Rusové, bylo jim vyhrožováno a byli biti.

Příklad druhý – Simferopol, Krym

Svědek, jehož totožnost zná mezinárodní soudní tribunál v Haagu, potvrdil, že zde byli vězňové, zatčení za proukrajinskou činnost, drženi v nevyhovujících sklepních prostorách a denně biti a mučeni.
„Třicetkrát mi střelili vzduchovkou do dlaní a nohou,“ popisuje svědek situaci, kterou sám zažil.

Příklad třetí – Slavjansk

2 svědci, jejichž totožnost je známa mezinárodnímu soudnímu tribunálu v Haagu, popisují popravy vězňů v celách místní policejní stanice během okupace Slavjansku proruskými separatisty a ruskými vojsky.
„Lidem byly zavázány oči a na hlavu nasazen igelit. Byli zastřeleni ranou z pušky do hlavy,“ říká svědek.

...

Autor: Tomasz Peszynski | pátek 26.2.2016 10:00 | karma článku: 21,60 | přečteno: 1024x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77