Putinovo vyhlazování Aleppa

Letošní Vánoce budou poznamenány naší ignorací obrovského zločinu proti lidstvu, který se právě odehrává v Sýrii a jehož symbolem je Aleppo.

Je myslím zbytečné připomínat, co se tam děje. Jsem si jistý, že v dnešní době, kdy se ví o všem, to každý ví. Jenom to prostě většinu lidí nezajímá.

Ale pro pořádek. Po povstání v Sýrii v roce 2011, kdy se Syřané rozhodli svrhnout diktaturu, a nastolit demokracii se v zemi rozpoutala krvavá občanská válka, kterou zahájil diktátor Bašár Asad svými bezprecedentními útoky na civilní obyvatelstvo. Západ Sýrii opustil a zradil Syřany stejně jako v roce 1938 Československo. Syrský Mnichov se odehrál v roce 2013, kdy prezident Obama vytýčil „červenou linii“ proti použití chemických zbraní, kterou však Asad překročil a Obama s tím odmítl cokoliv udělat. Toto Obamovo rozhodnutí se osudově podepsala nejen na situaci v Sýrii, ale i ve světě, protože Putin tehdy jasně pochopil, že v případě konfrontace Obama ustoupí. Od té doby jsme svědky pádu Západu a úpadku západních hodnot a roztahování se Ruska, které přináší do zemí jako je Ukrajina a Sýrii smrt, válku a zmar.

Díky katastrofálnímu Obamovu rozhodnutí se část syrské opozice přiklonila od demokratických hodnot k hodnotám islámským, což vyvolalo prudký nástup Islámského státu, který je horko těžko porážen až nyní.

To bylo využito jako záminka k dalšímu stupňování ruského angažmá v Sýrii, které se s pasivního podporovatele nelidského Asadova režimu stalo jeho aktivním spojencem na syrském bojišti.

Po těchto peripetiích vypadá situace v Sýrii zhruba tak, že prozápadní povstalci a Kurdové bojují s Islámským státem a za pomoci západních letectev jej zatlačují, zatímco režim a Rusko útočí na umírněné povstalce v hustě osídlených oblastech Sýrie.  Poslední velké město, kde ještě nebyla vzpoura potlačena, je Aleppo, konkrétně jeho východní část.

Aleppo je Varšava 21. století. Lidé bojující proti brutálnímu režimu – demokraté i islámisté, se zde brání proti nemilosrdnému tlaku režimních a ruských sil. Postup syrského režimu a Rusko proti těmto obleženým čtvrtím je nehorázný, nehumánní a porušující lidskost. Dal by se označit za válečný zločin a genocidu.

Syrské a ruské síly naprosto úmyslně a systematicky bombardují civilní obyvatelstvo a obytné čtvrti. Úmyslně a systematicky likvidují nemocnice, pekárny a útočí i na záchranáře. Cílem tohoto postupu, který nemá ve světě obdoby je zlomení odhodlání obyvatel východní Aleppa k obraně a likvidace civilní infrastruktury. Cílem je zbavit tyto lidi zdravotní péče, potravin a vody, aby se vzdali a strhli ke kapitulaci i jejich obránce. Takovýto postup lze označit za cílenou genocidu a rusko-syrskou operaci v Aleppu za vyhlazovací.

Za toto nese odpovědnost válečný zločinec Bašár Asad, který je katem vlastního národa. Není to nic jiného než zrůda a řezník z Damašku, který je schopen bojovat o svou moc až do posledního Syřana.

Je třeba si uvědomit, že rodina Asadů má zkušenosti s potlačováním povstání a že likvidace a vyhlazování odbojných měst patří k jejich modu operandi, jak již v roce 1982 v Hamá, ukázal Hafíz Asad. Nelze si tedy myslet, že to co se děje v Aleppu, je obyčejná bitva občanské války. Je to vyhlazovací trestná výprava.

Dalším přímým viníkem je další mezinárodní válečný zločinec -  Vladimír Putin. Ten vsadil na Asada a podporuje ho svými vlastními válečnými zločiny v Sýrii, kdy jeho piloti berou účast v letecké ofenzívě proti civilistům. Putinovo vystupování na mezinárodní scéně, jeho podpora Sýrie a blokování jakékoliv akce proti těmto zvěrstvům na půdě OSN z něj činí člena vůdce gangu světových diktátorů. I Putin nejen za své zločiny v Sýrii, ale rovněž na Ukrajině, v Gruzii a Čečensku patří k mezinárodnímu soudnímu tribunálu.

Viníky jsou i všichni ti světoví politici, kteří usilují o přátelství tohoto gangstera a přehlížení svinstvo, které jeho země rozsévá po světě. Vinni jsou i politici, kteří prostě nechtějí Putina a Asada řešit a strkají před situací hlavu do písku.

Ano, viníkem je i Miloš Zeman, který se zločinců a vrahů typu Putina a Asada neustále zastává, zastává se jejich politiky a brání jejich činy. Vinna je ovšem i vláda premiéra Sobotky, včetně ministerstva zahraničí, které ignoruji situaci v Sýrii, a spoléhají, že ji za nás budou řešit jiné země.

Vinni jste i vy, čtenáři těchto řádků. Ti z vás, kteří si myslí, že Asad a Putin to dělají dobře, jsou právě teď na straně zla a jednou budou odsouzeni historií stejně jako nacisté a bolševici, kteří podporovali válečné zločiny svých režimů. Ti z vás, které celá situace nevzrušuje a nezajímá, jste vinni také. Jste jako obyvatelé měst, kteří chodili do práce podél plotů koncentračních táborů nebo ghett.

Vinen jsem samozřejmě i já, protože jsem pro Sýrii a Aleppo neuděl dost. Vlastně jsem neudělal skoro nic. Nikdy si to nepřestanu vyčítat.

Takže až půjdete pro vánoční dárky, budete si dávat punč a těšit se na stromeček, vězte, že to všechno děláte na mrtvolách žen a dětí z Aleppa.

Aleppo je tragickou ukázkou a předzvěstí toho, co čeká tento svět a toto lidstvo pokud odstoupí od hodnot svobody a humanity a pokud nechá volně působit lidi jako je Asad a Putin.

Podívejte se na místa, která měla tu část se setkat s ruskou politikou osobně. Podívejte se na Čečnu, Gruzii, Donbas a Aleppo.  A vězte, že jednoho krásného dne tento ruský svět dorazí i k nám.

A my budeme žít v Aleppu.

„Nikdy se neptej, komu zvoní hrana. Zvoní tobě.“ – Ernest Hemingway

Autor: Tomasz Peszynski | neděle 4.12.2016 10:00 | karma článku: 22,10 | přečteno: 1608x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77