Proklínané multi-kulti mě bavilo

V sobotu jsem se zúčastnil multikultrurního RefuFestu na Kampě a bylo to bezva. Žádní džihádisté ani ukrajinští fašisté tam nebyli.

V poslední době se slovo „multikulturní“ stalo pro mnoho lidí synonymem zla. Je to nesmysl. RefuFest jasně ukázal, že nás lidé z jiných zemí obohacují a nejsou hrozbou. Obecně. Ano, jsou mezi nimi zločinci a teroristé, ale to to jsou mezi Čechy taky.

Ano, stavil jsem se na festival hlavně kvůli svým přátelům z Ukrajiny. Jejich stánek byl největší a měl i svůj vlastní hudební program. Je to pochopitelné, protože Ukrajinci jsou největší národnostní menšina v ČR. Dokonce větší než Slováci. Mnoho jich znám osobně a řeknu vám jedno. Jejich přítomnost na našem území naší zemi prospívá a bylo by velice smutné, kdyby tady nebyli.

Hrálo tam několik ukrajinských písničkářů, včetně mého kamaráda Andreje Bjalase. Ale na stánku hráli i Češi, Angličané, Američané... Jistá parta kluků, asi Rómů, předvedla beatbox a breakdance.

Ukrajinský stánek navštívilo mnoho lidí, včetně ostatních účastníků RefuFestu z Afriky nebo Blízkého východu. Nikdo z nich se na rozdíl od některých pitomých Čechů „ukrajinských fašistů“ nebál. Možná to je tím, že tam taky žádní nebyli.

Já jsem se tam dobře bavil. Ochutnal jsem několik druhů ukrajinského alkoholu, ochutnal jsem gruzínské víno a musím uznat, že nejvíce mi chutnal gruzínský 50% domácí koňak.

S panáčkem koňaku nebo kelímkem piva jsem byl na íránském, afghánském, syrském nebo iráckém stánku a všude jsem něco ochutnal. Potkal jsem tam jen samé sympatické lidi, tu a tam nějakou exotickou krásku a nikdo na mě neseslal džihád.

Celá akce byla skvělá. Na takovém setkání člověk pocítí hrdost na Česko. I když možná nezaslouženě. Ale když vidíte tolik různých cizinců na jednom místě a vidíte, že chtějí žít u nás, že se jim líbí Praha a naše zem, nemůžete na to nebýt hrdí.

A proč nezaslouženě? Protože jsme málo vstřícní. Držíme si přistěhovalce od těla. Nepřijímáme tolik přistěhovalců, kolik jiné země v přepočtu na počet obyvatel. A místo, abychom EU solidárně pomohli, tak se proti přijímání uprchlíků stavíme. Pomoci EU znamená totiž pomoci jiným zemím, které dělají více.

Nejsem samozřejmě naivní a vím, že tyto kvóty mohou být velice brzy vyčerpány a že se může stát, že počet uprchlíků bude narůstat tak, že to nejen naše země, ale ani EU nezvládne. Existuje však jen jediný způsob, jak tomuto zabránit. Pracovat mezinárodně na tom, aby tito lidé neměli důvod prchat. Uprchlíci totiž nejsou problém jen oněch zemí, ze kterých prchají. Je to problém nás všech.

FOTKY:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Tomasz Peszynski | středa 3.6.2015 16:00 | karma článku: 17,84 | přečteno: 1971x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77