Pražský Majdan - nástěnka, vojáci a znamení

Několik zajímavostí z letošního podzimu na Pražském Majdanu. Co jsme zjistili, kdo nás navštívil a z čeho jsme měli husí kůži.

Zjistili jsme, že i v roce 2014, v době internetu, facebooku, tabletů a chytrých telefonů obyčejná klasická nástěnka stále ještě funguje jako důležitý komunikační prvek. Lidé chodí na Majdan a se zájmem si jí čtou a dokonce si jí fotí svými super inteligentními telefony. Zajímavá zkušenost pro začátek 21. století. Na Majdanu se leccos dovíte.

Velice silný zážitek bylo setkání s ukrajinskými vojáky. Skupina ukrajinských vojáků raněných v boji s Ruskou invazí prodělávala rehabilitaci v Polsku. Rozhodli se zajít na výlet do Prahy. Vůbec o Pražském Majdanu nevěděli a jeli do Prahy jen tak, protože, že je Praha krásné místo, vědí na celém světě, na Západě i východě, v USA i na Ukrajině.

Když přijeli do Prahy a šli od Hradu kolem Rudolfína na Staromák, byli v šoku, když viděli stánek s ukrajinskými vlajkami a nápisy Majdan… Ihned jsme se dali do řeči a navázali kontakt. Bavili jsme se spolu na našem Majdanu a oni se pak ještě několikráte vrátili do Prahy, ve skupině nebo individuálně a já sem velmi hrdý, že jsem byl s těmito lidmi na pivu.

Podobně jako obdivuji a vážím si našich vojáků, kteří bojují v Afghánistánu, tak si velice vážím a obdivuju i vojáky ukrajinské, kteří nejenže brání svou vlast před zahraniční intervencí, ale zároveň brání i celou Evropu. Evropa spoléhá, že Ukrajina Putinovu rozpínavost zastaví a že se vyhneme ještě horší konfrontaci. A Ukrajinci za to teď bojují a umírají. Obdivuji je. A pomáhám jim, jak to jde. Nejen politicky, ale i materiálně.

Od ukrajinských vojáků jsem se dověděl mnoho zajímavých věcí o válce na Ukrajině a hodlám se dříve nebo později o tyto informace dál podělit.

Silný a do smrti nezapomenutelný zážitek.

Zde ukrajinští vojáci a majdanisté pohromadě:

I když jsem racionální ateista, přesto jsem s toho měl taky husí kůži. Z čeho? Podívejte se na následující video a hlavně se podívejte na poslední záběr. To není trik, tohle udělali ptáci nad naším Majdanem. Jistě je proto nějaké zoologické vysvětlení, ale člověk rád uvěří, že to je dobré znamení něčeho co nás přesahuje.

6 minuta 55 vteřina

Autor: Tomasz Peszynski | pondělí 29.12.2014 16:35 | karma článku: 11,09 | přečteno: 1016x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77