Odpoledne s Mustafou Džemilevem

Ve středu 20. 5. 2015 navštívil Prahu velký Ukrajinec, vůdce krymských Tatarů Mustafa Džemilev. Byl jsem u toho.

To odpoledne se na Karlově náměstí konala vernisáž veřejné výstavy fotografií z války v Donbasu. Jsou to úžasné velké fotografie dokumentující válečnou a humanitární situaci z léta 2014.

Výstavu uspořádala poslankyně Kristýna Zelienková. Kromě Čechů, kteří podporují Ukrajinu, mezi které se počítám i já a řadě významných lidí z ukrajinské diaspory v Praze, zde byl přítomen i velvyslanec Ukrajiny Borys Zajčuk a další politici z Ukrajiny, jako třeba poradkyně prezidenta Porošenkaa poslankyně paní Geraščenko.

Nejvzácnějším hostem však byl Mustafa Džemilev, vůdce krymských Tatarů, který odmítl okupaci Československa v roce 1968, byl sovětským disidentem a po Putinově anexi Krymu pokračuje v boji za právo svého národa být součástí Ukrajiny.

Tento ctihodný muž, který držel v sovětském vězení 300 denní hladovku a který byl přítel Václava Havla, se na místě dověděl o snaze Čechů, mezi které mám tu čest patřit, kteří aktivně podporují Ukrajinu, a poděkoval nám za ní a vyfotil se s námi.

Po skončení výstavy, jsme se přemístili do Poslanecké sněmovny, kde jsme se zúčastnili diskuze moderované Janem Stehlíkem s think-tanku Evropské hodnoty, na které byl kromě již zmiňované paní Zelienkové a pan Džemileva přítomni například i bývalý eurokomisař Štefan Fule, český velvyslanec na Ukrajině Ivan Počuch a především Karel Schwarzenberg.

Mustafa Džemilev velice podrobně a precizně popsal současnou situaci na Krymu. Mluvil například o tom, jakým způsoben Rusko falšovalo referendum na Krymu, jak donutilo vydíráním občany Krymu vzít si ruské občanství (kdo se nechtěl stát automaticky občanem ruské federace, musel požádat o ukrajinské občanství, ačkoliv už ukrajinským občanem byl a ještě podepsat prohlášení, že souhlasí s anexí Krymu) i například o tom, jak Rusové nedůvěřují ani těm Ukrajincům, kteří na Krymu přešli na jejich stranu a postupně je nahrazují ve státní správě lidmi z Ruska.

Informoval nás i o tom, jak krymští Tataři jsou svědky přesunu jaderných nosičů - raket Iskander na Krym a stejně tak byly svědky přepravy kontejnerů so  označením radioaktivního materiálu na ruské základny na Krymu.

Mustafa Džemilev zdůraznil, že je potřeba uvalit další sankce na Rusko a že je potřeba dodat zbraně na Ukrajinu, aby měla šanci se bránit.

Bylo to úžasné odpoledne, na které se nedá zapomenout.

 

 

 

 

 

 

Autor: Tomasz Peszynski | pátek 22.5.2015 16:00 | karma článku: 14,10 | přečteno: 975x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77