Na frontě hybridní obrany 9. a 10. 8. 2015

Zápisky z činnosti pro Východoevropskou agenturu pro boj s ruskou propagandou aneb na co zajímavého jsem narazil

Libor Dvořák na stránkách Českého rozhlasu popisuje, jak Kreml straší Rusy Amerikou. Ruská propaganda vybičovala atmosféru ohrožení a obyčejní Rusové si myslí, že jsou na pokraji války a každou chvíli jim hrozí útok USA. Lépe se tak s nimi manipuluje.

Sever E15 cituje Václava Klause, který velebí Miloše Zemana. Jak překvapivé, že? Oba dva tito lidé mají stejnou morální úroveň, nedá se tedy předvídat nic jiného než to, že si navzájem budou chválit své bahýnko.

Rozhovor se statečným Slovákem, který brání Ukrajinu, jsem našel na stránkách aktualne.cz. Je smutné, že takových lidí není v našich zemích více. O to více šokující jsou jeho informace o až 70 Češích, kteří bojují za proruské teroristické separatisty. Vyvstávají otázky. Co dělá náš stát? Ignoruje to nebo toleruje? Tito lidé patří do vězení. A je třeba se o to postarat.

Server 24TV.UA informuje o situaci v Mariupolu. Zde byly elitní prapory dobrovolníků Donbas a Azov vystřídány ukrajinskou námořní pěchotou, která se ihned stala terčem testování ze strany rusko-separatistických sil a má první ztráty.

Gruzínský server newsgeorgia.ge informuje o zabití gruzínského dobrovolníka, který bojoval na ukrajinské straně proti ruským interventům.

Na videu ruské nezávislé televize RBK je možné vidět příspěvek ruského ekonoma Vladislava Žukovského, který popisuje hloubku současné ekonomické krize v Rusku a předpovídá délku jejího trvání až na 5 let.

Bývalý mluvčí NATO ve článku, který přinesla skupina Open doors, vědecky popisuje postupy ruské propagandy. A co je na tomto článku obzvlášť zajímavé: přináší i konkrétní recepty na to, jak proti této propagandě bojovat. Je to dlouhý článek, ale doporučuji k přečtení. Ještě se k němu vrátím, protože se jedná o absolutně stěžejní záležitost.

Další úpadek Krymu pod ruskou okupací se Moskva snaží zastavit umělým vynucením turismu v této destinaci. O další ruské, zřejmě marné, reklamní kampani lákající turisty na Krym, informuje Echo24.

Český rozhlas informuje o tom, jak ruské volební komise odmítají registrovat k volbám opoziční strany. Rusko se zcela nepokrytě mění ze státu parodujícího demokracii na otevřenou diktaturu.

Ukrajinský server inforesist.org informuje o pokračujících útocích proruských separatistů na vozidla mise OBSE. Je evidentní, že separatisté nestojí o neutrální pozorovatele, což spolu se znepokojivými zprávami o rostoucím počtu provokací z jejich strany vyvolává jasné obavy.

Víte co to je Severní vítr? Tak se říká na Donbase ruské intervenci, která proběhla přesně před rokem. Rusové prostě rádi útočí v srpnu. V roce 1968 v Československu, v roce 2008 v Gruzii a v roce 2014 na Ukrajině. Je dobré si připomínat, co se stalo. Naposled, když Ukrajinci již položili separatisty na lopatky, vtrhly kolony ruských vojsk na Ukrajinu a zahájily bezskrupulózní  agresi.

Britský The Guardian píše o tom, jak v Rusku zakazují knihy o druhé světové válce, které tuto událost prezentují jinak, než oficiální historiografie ruského státu. Přepisování historie patří k jedné z charakteristik totalitních režimů.

Český rozhlas píše o smrti Vladimira Dremljugy, jednoho z proslulých osmi statečných, kteří protestovali proti ruské invazi do  Československa v roce 1968. Bohužel, takovýchto obdivuhodných Rusů jako on je stále méně, než bychom potřebovali. Nejen proto je jeho smrt velkou ztrátou.

Autor: Tomasz Peszynski | neděle 16.8.2015 10:00 | karma článku: 14,17 | přečteno: 641x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77