Miloš Zeman-prezident putinistů

Dnes si dovolím okomentovat stížnost putinistů na Pražský Majdan, zaslanou Miloši Zemanovi na čtverečkovaném papíru. Je to dobrá ukázka toho, kdo jsou fanoušci Miloše Zemana.

Myslím, že ani člověka, který podporuje demokracii, Ukrajinu a Západ a je proti Rusku, Putinovi a putinismu, takové sousedské spory ze Staroměstského náměstí moc nevzrušují. Uznávám, že přít se s těmito lidmi je trochu cesta špatným směrem podle citátu Jana Wericha: „Hádáš-li se déle jak 20 minut s blbcem, hádají se blbci dva.“ Rovněž uznávám, že výzva na čtverečkovaném papíře nemá ani hodnotu toho papíru, ale pokud se nad tím trochu zamyslíme, může nám to sloužit jako dobrá ukázka toho, jací lidé v Česku blahořečí Putinovi a podporují Zemana. Myslím, že tato stížnost za mírnou analýzu stojí a snad to bude zajímavé.

 

Pevně věřím, že jste onen dopis četli a pochopili jste absurdnost uvažování těchto lidí. 

Petice přece nemůže nahrazovat právo. Pokud někdo porušuje zákon, jako by měl v tomto případě Pražský Majdan, stačí na něj podat žalobu. Je přece úplně jedno, jestli si na porušení zákona stěžuje člověk jeden nebo tisíc. Porušení zákona se hodnotí podle podstaty a nikoliv podle toho, kolik lidí si myslí, že k němu došlo. Putinistům by tedy stačilo podat žalobu na Pražský Majdan a mohli by si ušetřit půlroční postávání na Staromáku.

Je úžasné, jak jsou rozhořčeni, že Pražský Majdan trvá i přes jejich „námitky“. Podle nich tedy pokud má někdo námitku proti činnosti někoho jiného, měla by se státní moc postarat o to, aby s touto činností přestal. No jo, ale já mám námitky proti jejich činnosti. Měl bych snad napsat dopis prezidentovi?

Pražský Majdan by měl poděkovat těmto lidem, že upozorňují na jeho existenci Miloše Zemana, a tak mu dávají informaci, kolik různých skupin a organizací proti němu vystupuje. Já bych si opravdu přál, aby tomu tak bylo a Miloš Zeman pociťoval tlak Pražského Majdanu. Snad se to díky těmto lidem podaří.

Velice by mě zajímalo, jak vypadá „propagace fašistické nálady“, rovněž by mě zajímalo, jak se ona „fašistická nálada“ projevuje a jak se definuje. Já, pokud jsem na Pražském Majdanu, mám většinou velmi dobrou náladu, je toto fašistická nálada? Snad mi to někdo vysvětlí.

Dále by mě zajímalo, jak je to se „symboly jenž rozdělují občany“. Které to jsou a jak se definují. A pokud se shodneme na tom, které to jsou, zajímalo by mě, podle kterého zákona se nesmějí propagovat symboly, „které rozdělují občany“. A zároveň by mě velice zajímalo, jaké symboly občany spojují.

Opravdu velký problém mám s větou: „Ani nám aktivystům "Stop Majdanu" i zahraničním turistům jež navštívili naši krásnou zemi vč hlavního města Prahy, aby taková pochybná společnost mohla veřejně vystupovat v médiích, veřejných shromážděních a propagovala válku, nenávist, agresy mezi občany nejen ČR, ale i zahraničních návštěvníků.“ Evidentně je nad mé intelektuální schopnosti tuto větu pochopit jako celek, tak snad jen k jednotlivosti – oni určili, že jsme pochybná společnost, a upírají nám tedy svobodu názoru a právo shromažďovací. S odůvodněním, že jsme pochybná společnost. A doufají, že Zeman toto podpoří. To o nich vypovídá opravdu hodně. Oni určují, kdo má pravdu, kdo je pochybný a kdo ne. Oni určují, kdo má demokratická práva a kdo ne. A do této role se pasovali sami. Lze jen doufat, že lidé s takovýmto uvažováním se nikdy nedostanu k žádné moci.

Majdan tedy podle jejich názoru páchá „trestní“ činnost. Opět se vkrádá otázka, proč nepodají žalobu?

Jak píší v závěru, chtějí „společnou myšlenku pro naší budoucnost“. Opět by mě zajímalo, co je ta společná myšlenka, je škoda, že to hlouběji nerozvedli. Znamená ona společná myšlenka, že jiné myšlenky, které nejsou společné, by měly být eliminovány? Co myšlenky individuální? Ty jsou zřejmě výplodem fašistických nálad.

Žádají Zemana, aby se zapojil do jejich úsilí. Doufají tedy, že bude stát na Staroměstském náměstí také a hádat se se mnou a s mými kamarády?

Je to strašné smutné, co tento dopis Zemanovi ukazuje. Jací jsou lidé, kteří ho podporují. Z které části společnosti pocházejí. Myslím si, že tento dopis vypovídá o Zemanovi velmi hodně, i když je v tom zdánlivě nevinně.

Ale není. Jeho činy, myšlenky, slova i politika mobilizovaly tyto lidi, kteří v něm vidí svého vůdce, který je má přijít zachránit. Píšou mu stížnosti jako blahosklonnému králi. To je opravdu velký problém, hluboký problém, protože až jedna třetina naší společnosti má tyto tendence.

Dovedu si představit, že na Západě jsou lidé, kterým je Putin sympatický, ale nedovedu si představit, že by zaujali takový postoj. To je totiž postoj ryze východní…, postoj z ruského světa. A je velice tragické, že zde v Česku máme lidi, kteří mentálně v tom ruském světě žijí. A že jich je víc, než by bylo zdrávo.

Bohužel je to stále důsledek komunistické totality, která v nich hluboce zakořenila a ze které vycházejí. Žijí 25 let v demokracii a vůbec nepochopili, jak funguje. Nepochopili, co to je právo. Nepochopili, že jedna skupina lidi nemůže zakazovat nebo přikazovat druhé skupině lidí, co má a nemá dělat. Že jediné, co se dá dělat, je jen prezentovat názory, ovlivňovat druhé a dbát na dodržování zákonů. Přitom že výklad zákonů je na soudech, nikoliv na lidech, kteří si stěžují. Nepochopili demokratický ústavní systém. Nechápou, že prezident, i když s nimi v duši souhlasí, s tím nemůže nic dělat, že na nás nemůže poslat ani policii a ani nikoho jiného a že ve věcech shromáždění mají mnohem větší pravomoci městské úřady a policie.

Místo aby propagovali svou myšlenku, soutěžili s námi, jak přilákat příznivce nebo vymýšleli lepší propagaci, tak se snaží nás zakázat a zrušit. A to jenom proto, že jsme lidé, kteří říkají a dělají, co jim se nelíbí. Dovedete si představit, že by takoví lidé měli v rukou zbraně nebo moc, jako se to stalo na Donbase? To není legrace.

Prezidenta demokratické země vnímají jako svého spasitele. A to je Zemanova hanba a je to hanba Česka, že jsme si zvolili a tolerujeme takového prezidenta. Prezidenta, který nemá s demokratickou republikou nic společného a vystupuje jako suverén – král, panovník. Přesně takhle vnímají prezidenta v Rusku. Demokratické instituce a ústava jsou pro ně jen kulisy. Důležitá je pro ně „společná myšlenka“ a osoba panovníka.

Proto stojíme proti Rusku, protože takový systém nesystém nechceme. Proto by nás mělo děsit, že v Čechách jsou lidé, kteří po něm touží. My žijeme na Západě, oni žijí na Východě. A přitom jsme třeba sousedi.

To je to divné, co je v naší zemi. S těmito lidmi nic neuděláme, protože my víme, že nemůžeme navrhovat věci, které navrhují oni. Ale můžeme udělat něco s tím, aby se na jejich stranu nepřidávali další a noví.

Ten dopis Zemanovi na první pohled vypadá jako legrační slohovka plná chyb. Je samozřejmé, že prezidentská kancelář odpoví jediným možným způsobem – prezidentu ČR nepřísluší řešit tyto záležitosti. Ale legrace to není. Bohužel je to smutný dokument naší doby.

Autor: Tomasz Peszynski | středa 27.5.2015 10:00 | karma článku: 23,14 | přečteno: 1180x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77