Merkelovské Německo budiž inspirací

Angela Merkelová je prozíravý politik, který z Německa dělá zemi, která ukazuje cestu do budoucnosti.

Německo roste. Je stále silnější ekonomicky.  Je stále silnější politicky v Evropě.

Přeji mu, i nám, jeho sousedům ať to pokračuje. Přeji to Evropské unii, již je Německo hnacím motorem. Přejí to celému západnímu světu. Přeju si, aby bylo Německo silné i ve světovém měřítku a aby bylo silné i mocensky. Aby bylo silnější v NATO.

Německo se totiž dokonale poučilo ze své minulosti a snad i díky tomu pochopilo podstatu.

Německo pochopilo, že se v současném světě nelze uzavřít. A že se nelze vracet k minulosti. Možná proto, že se Německo nemůže daleko vracet, je to zemí budoucnosti. A má štěstí, že v jejím čele je takový prozíravý politik jako Angela Merkel.

Proč a před kým se nelze zavřít? Samozřejmě před uprchlíky a před globálními problémy, které se nejvíce projevují na Blízkém východě. Nelze postavit zeď proti těmto lidem, protože každá zeď byla dříve nebo později proražena. I ta Velká čínská. I Berlínská. Nelze se uzavřít v jakési pevnosti Evropa nebo pevnosti Západ a nechat lidi všude kolem ať pochcípají. Tyto pevnosti se dříve nebo později stanou objektem nenávisti těch miliard lidí, které se do nich nevešly. Před lety nás varovali, že se máme starat o zbytek světa, jinak si ten svět k nám přijde. A stalo se. Zatím jsou jen zoufalí a bezbranní. Pokud je zastavíme, přijdou za pár let se zbraněmi v rukou.

Ano, pár ozbrojených jich přišlo, i když ne v této běženecké vlně. Ale pokud se uzavřeme, nepřijdou teroristi. Přijdou armády.

Nemůžeme proti těmto lidem podporovat jejich diktátory. Ti diktátoři tam byli desítky let a to oni způsobili války a vzpoury. Ne my. Arabské jaro by stejně vypuklo. Nelze zastavit přirozenou touhu lidí. Nelze zastavit dějiny.

Vzdali jsme se koloniálního drancování. Jenže ve výsledku je jedno jestli nějakou zemi drancuje cizí mocnost nebo vlastní diktátor. Podobně jako zdi, i diktátoři jsou určeni jen k tomu, aby byli svrženi a ti co je svrhli, si to pak šli vyřídit s jejími podporovateli.

A to nemluvě o tom, že bychom se stali pro většinu obyvatel této planety zlem, škodnou, nemocí. A měli by pravdu. Stali bychom se skvrnou této planety a většina lidstva by nabyla pocitu, že až tuto skvrnu setřou, svět bude zachráněn. Tohle přece nikdo nemůže chtít.

Je tedy řešením otevřít se? Pustit kohokoliv, kdekoliv a kdykoliv. Nebránit se před oprávněnou i neoprávněnou nenávistí z jiného kontinentu? Nechat přenést společnost, náboženství a kulturu těchto zemí k nám.

Jistě že ne. Otevřít se pro kohokoli znamená otevřít se i pro ty, před kterými oni prchají. Ignorovat nenávist znamená ji podporovat. A přenášet vše z těchto zemí k nám, znamená přenášet i to, před čím jejich obyvatelstvo prchá.

Jako velmi často, je potřeba najít kompromis, zlatou střední cestu. Nebýt uzavřený, nepodporovat zlo v zahraničí, přijímat uprchlíky, ale trvat na svých hodnotách, bojovat s teroristy a odstraňovat příčiny v oblastech, kde vznikly.

Ano, Německo má v tomto rezervy. Merkelová má rezervy. Německo není ráj na zemi a Merkelová není Bůh. Její největší problém je ten, o kterém se mluví nejméně. Podceňuje řešení problému na místě. Řekněme si otevřeně, co to je. Jsou to vojenské intervence. Těch se vlivem historie bojí, ale neměla by. Německo se však zapojuje do rozplétání blízkovýchodního gordického uzlu stále více a to je dobře.

Je snadné Merkelové vyčítat, že Německo není dokonalé v tom, jak se brání terorismu a nenávisti. Je snadné to dělat, když víme, že za každou takovou chybu se krutě platí. Ale je třeba si uvědomit, že Německo je první země, která odmítla politiku uzavírání se a která ve své budoucnosti počítá se svou otevřeností. To je jediný možný a správný přístup, který nás může zachránit. Naivní návrat do uzavřené minulosti je ještě hloupější než tím, čím nás straší – masovým přijímáním uprchlíku bez regulace. Tohle vážně nemá nikdo v úmyslu. To se děje jen v hoaxech masově vysílaných ruskou propagandou.

Je nutné Německo ocenit, že se rozhodlo k rozumném otevření. Je potřeba se učit z jeho chyb a ne je považovat za důkaz, že to je všechno špatně. Není.

Německy přístup je inspirativní a Německo je země budoucnosti. Příští velmoc. Díky Angele Merkel.

Autor: Tomasz Peszynski | pondělí 1.8.2016 16:00 | karma článku: 25,35 | přečteno: 2502x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77