Lidé kolem krize: Westmacott, Sobotka, Koller

Názor Petera Westmacotta na Vladimíra Putina. Názor Bohuslava Sobotky na sankce vůči Rusku. Názor na Martina Kollera.

Kdo je to Peter Westmacott?  Je to britský velvyslanec v USA, který způsobil menší skandál, protože v americké televizi řekl, co si myslí o Vladimíru Putinovi. Označil ho jako násilnického, prolhaného a bezohledného člověka.

Na dotaz, co si myslí o tom, když Rusko říká, že do situace na Ukrajině nezasahuje, řekl: „Ohraná písnička KGB, která je pouhou snůškou lží, nikoho nepřesvědčí."

O Putinovi pak doslova řekl: „Nejsem žádný poeta, ale asi bych řekl násilnický, prolhaný, když si vzpomenu na všechny jeho lži, a nejspíš také bezohledný. Putin si myslel, jak na tom není dobře, když Ukrajině ukradl Krym. Teď už to s ním však tak slavně nevypadá."

Podle něj už sankce "začínají mít kýžený dopad. Je však potřeba vyvinout další úsilí, které by zastavilo dodávky zbraní, ukončilo vzájemné ostřelování a dosáhlo oboustranného příměří. Potřebujeme vystupňovat odpověď, protože Putin nedodržuje nic z podmínek stanovených při setkání v Normandii. Naopak sledujeme, jak Rusko na hranicích zasahuje stále víc."

Sestřelení malajského Boeingu pak označil za zvěrstvo.

K tomu není co dodávat. Všechny tyto výroky bych podepsal.

Za to je potřeba něco dodávat k výrokům našeho premiéra. Opět se dopustil výroků, které se dají vykládat různě. Například tak, že plně nestojí za sankcemi, které EU přijala vůči Rusku. U nás se o tom chvíli psalo, ale vyšumělo to, jako pouhá epizoda. Jedno z mnoha prohlášení, kterými nás politici pravidelně zásobují.

A taky se hlavně psalo o to, že řekl, že se nás sankce nedotknout a diskutovalo se, jestli to je pravda nebo ne.

Ale jestli si myslíte, že tyhle řeči nikoho nezajímají, tak to se pletete. Sobotkových výroků si ihned všiml polský tisk, který však akcentoval něco jiného, co naše média nezmínila vůbec. Sobotka totiž taky vyjádřil obavu, že by sankce proti Rusku mohly vést ke spuštění nové železné opony. Poláci dodávají, že Česko sankce podpořilo, ale je proti jejich dalšímu rozšíření. Polský tisk si rovněž všiml toho, že je Sobotka šťastný, že sankce postihly takové sektory, které moc neohrožují Česko.

Bohužel díky takovým to pochybnostem premiéra v době, kdy potřebujeme někoho rozhodného a zásadového a tím Sobotka rozhodně není, se Česko dostává do pozice evropský "přátel Ruska" a země na které si musí Polsko dávat pozor a to je přesně to, co špatně. Jako občané bychom s tím měli něco dělat.

No a nakonec ještě jeden Čech. Údajný vojenský expert Martin Koller, na jehož údajně nezávislé expertízy se odvolávají mnozí putinisté. V našich médiích je skoro každý den a ty ho  prezentují jako nezávislého odborníka a experta na to, co se děje na Ukrajině.

Stačí ho však chvíli poslouchat a je to jasné na čí straně stojí. Ze začátku mluví rozumně a technicky, ale pak vždy přicházejí perly. Vojáci NATO jsou žoldáci. Lustrační zákon je trapný. Ruský voják je lepší než americký. Na Ukrajině jsou fašistické bojůvky, které navazují na banderovce, kteří se podíleli na holokaustu a etnických čistkách. Malajské letadlo nemohli sestřelit povstalci, protože nemají BUKy.

Prostě samé putinovské lži. Možná to souvisí s tím, že jak zjistily echo24.cz, tak byl pan Koller od roku 1979 spolupracovníkem Vojenské kontrarozvědky, která byla součástí StB. Součástí jeho svazku je 150 zpráv o důstojnících a vojácích. Na příklad udal jednoho důstojníka ČSLA, který vtipkoval o smrti Leonida Brežněva. 

Staří komunisti a estebáci se spojují s novými libertiány a nacionalisty do putinské fronty. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomasz Peszynski | sobota 2.8.2014 9:52 | karma článku: 12,82 | přečteno: 461x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77