Izrael, Česko a EU

O hlasování v OSN, chvályhodném postoji Česka a o vztahu EU k židům a islamistickým teroristům.

Myslím, že o tom všichni vědí. Za doprovodu "standing ovation" Valné shromáždění OSN provedlo hlasování, které teoreticky přiblížilo Palestinu samostatnosti. Samozřejmě přiblížilo a samozřejmě teoreticky, protože Palestina žádným samostatným státem není. Už jen proto, že žije z peněz dárců, včetně Izraele. Některá média slavnostně oznámila "vítězství Palestinců a porážku Izraele a USA".

Nedávno jsem tady napsal, že Izrael byl v poslední bitvě v pásmu Gazy politicky poražen. Hlasování v OSN to přebilo, ale musím svůj názor změnit - nebyl. Ze své úvahy jsem vycházel z toho, že média vyhlašovala, že  Izrael bude s Hamásem jednat o zmírnění blokády Gazy, což ale nějak utichlo. Nyní se celá věc jeví tak, že ony informace o ústupcích Izraele, byly jen takovou sofistikovanější mediální verzi toho, jako když Palestinci po každé prohrané bitvě slaví vítězství v ulicích - prostě to bylo jen mediální střílení s kalašnikovů do vzduchu.

To, že se poslední válka v Gaze odehrála, tak těsně před hlasováním v OSN, není taky náhoda. Zvýšení statusu Palestiny v OSN dalo body Abbásovi. Hamás, čili opozice vůči němu chtěl ukázat, že on jsou ti největší bojovníci proti Izraeli. A tak se ostřelování Izraele nebo jeho ponižování na mezinárodní scéně stává divadlem Palestinského vnitropolitického boje, ve kterém užiteční idioti z celého světa dělají statisty.

Ano Izrael i USA byly v OSN poníženy, ale no a co? Jsem rád, že jsem občanem státu, který je v tom nenechal. Ono je lepší být tím, kdo prohrál než hlupákem. A ČR mezi hlupáky v této záležitosti nepatří. ČR se  opět pozitivně zviditelnilo, ať si Zaorálek říká, co chce.

Když ještě spojím akci v Gaze a hlasování v OSN, napadá mě ještě jedna věc. Mluvilo se o tom, že USA něco Izraeli nabídly za to, že neuskuteční pozemní útok do Gazy. Prý nějaké rakety, bomby, zbraně a tak. Nebo prý ekonomické výhody. Já si myslím, že to klidně mohlo být i něco jiného. Neoblomný postoj USA v OSN k uznání Palestiny.

Izrael si nemůže politickou prohru v OSN nechat líbit. Musí ukázat Palestincům, že ať tomu říkají, jak chtějí, samostatný stát to není. A proto i přes kritiku USA schválil výstavbu dalších bytů na Západním břehu. V takové situaci se není co divit. Divit se lze jen světu, že to nechápe. Nebo nechce chápat.

Postoj ČR k Izraeli je statečný. Statečnost je vlastnost, která nebývá Čechům moc přisuzována. Nejen však díky tomuto postoji se ukazuje, že to není tak docela pravda. Tento postoj je o to statečnější, že ČR se takto přímo za Izrael postavila, jako jediná země EU.

Ano, je to ta EU, která chce zakázat vstup "agresivním židovským osadníkům". Takový postoj nemá daleko k tomu, aby EU na svých hranicích vyvěsila cedule "Zákaz vstupu agresivním židům". A pak už by stačily cedule jen s nápisem "Zákaz vstupu židům". Aspoň by se ušetřilo na barvě, ne?

Ale když se na celou věc podíváme bez emocí, lze uznat, že i na Izraelské straně a zejména mezi osadníky jsou jistě agresivní, fanatičtí nebo nebezpeční jedinci. Ale můžete mi říct, kdy naposledy spáchali židé teroristický útok proti Palestincům? Konkrétně tito osadníci? Já o ničem takovém nevím.

Před pár měsíci jsem psal o tom, že USA naléhají na EU, aby postavila mimo zákon libanonskou organizaci Hizballáh, která v EU volně působí jako humanitární organizace. No k tomu se EU neodhodlala. Možná proto, že se zabývá "agresivními židovskými osadníky".

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomasz Peszynski | neděle 2.12.2012 10:30 | karma článku: 34,46 | přečteno: 1655x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77