Ihned propusťte Naďu – sobota

V sobotu byl na Pražském hradě zahájen rychlý a improvizovaný happening, který reaguje na aktuální situaci. Ukrajinské hrdince Nadi Savčenko hrozí smrt.

Naďa Savčenko je ukrajinská pilotka, vojákyně a politička, která se postavila na obranu vlasti před ruskou agresí v roce 2014 na Ukrajině. Byla unesena ruskými vojsky a odvlečena na území Ruska, kde je nezákonně držena a nezákonně souzena navzdory tomu, že požívá diplomatické ochrany ústavního činitele Ukrajiny. Její proces je politický, zmanipulovaný a propagandistický a snaží se lživě dokázat, že Naďa je vražedkyně. Ona ale jen bránila svou vlast jako voják se zbraní v ruce. Naďa již téměř dva roky vzdoruje psychickému nátlaku a nezákonnému věznění a její duše a odvaha zůstaly nezlomeny. Pokaždé když je jí dovoleno říct před soudem svůj názor, nezlomně a stále znovu obžalovává Rusko z porušování mezinárodního práva a mírového soužití mezi národy. Bojuje s mocnou ruskou státní zvůlí hladovkou. 3. března vyhlásila hladovku, během které odmítá přijímat i tekutiny. Naďa již nejí ani nepije. Její život pomalu vyhasíná tváří v tvář ruské imperiální aroganci. 

Po celém světě byly zahájeny okamžité akce na její podporu. Díky společnému úsilí skupin a spolků Kaputin; Marné čekání, Východoevropský klub a East European Information Centre se do nich zapojili i občané České republiky.

Organizujeme posílání dopisů, mailů a dalších vzkazů ústavním činitelům, českým, stejně jako evropským. A také na její zoufalou situaci upozorňujeme před sídlem českého prezidenta Zemana, který podporuje ruskou agresi na Ukrajině, okázale ignoruje utrpení Ukrajinců i Rusů a žádá shovívavost a spolupráci s vražedným režimem Vladimira Putina. Tento člověk nese spoluzodpovědnost za příští osud Nadi Savčenko. 
My ostatní ale také.
Zachraňme Naďu Savčenko!

Fotky z prvního dne protestů – sobota 5.3. Protesty na Hradě budou pokračovat až do 9.3.2016, kdy je vyhlášen mezinárodní den solidarity s Naďou Savčenko. V době, kdy byl tento článek zveřejněn probíhá na Hradě další protest.

nada

 

Autor: Tomasz Peszynski | neděle 6.3.2016 16:00 | karma článku: 20,82 | přečteno: 1400x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77