Hodnoty Kroměřížské výzvy

Kroměřížská výzva sice byla inspirovaná současnou situací okolo výkonu prezidentské funkce, její důvody jsou však hlubší a její význam mnohem rozsáhlejší

Kroměřížská výzva není jen výrazem nespokojenosti se současným prezidentem a snahou o výběr lepšího; její význam je daleko rozsáhlejší. Jedná se jí o celý vývoj naší země. V následujícím textu se pokusím vysvětlit postoje Kroměřížské výzvy, které jsou zmíněny v aktuálním dokumentu této iniciativy.

Jak tedy Kroměřížská výzva hodnotí naši minulost a důvody situace, do které jsme se dnes dostali?

Po listopadu ‘89 si Češi představovali, že kromě svobody, demokracie a prosperity se automaticky zlepší úplně všechno. Prostě vše v našich životech. Díky totalitě jsme se chybně naučili, že věci veřejné – republika, tedy stát – se staly věcí jen „těch nahoře“. „Obyčejný člověk nic nezmůže, a tak nemá cenu, aby něco řešil“, slyšíme často a je to špatně.

Bohužel změny v roce 1989 přivítala jen třetina obyvatel, zatímco další třetina byla proti. Zbylá třetina zůstala pasivní, neaktivní a přelétá od jednoho tábora k druhému. V důsledku toho nastal pat, který měly překonat volby na konci devadesátých let a přelomu tisíciletí. Nepřekonaly. Proto lidé začali hledat alternativu ke stávajícím stranám, což však velmi narušuje náš systém. O směřování naší země tak rozhoduje ta pasivní třetina obyvatel a záleží na tom, na kterou stranu se přikloní.

Díky totalitě také nevěříme institucím a státu. Bohužel po revoluci někteří politici tuto důvěru nijak neobnovili, ale naopak začali porušovat pravidla jako první.

Lidé už ani nevěří na lepší budoucnost. Proto se musíme vrátit k tomu, po čem jsme toužili po listopadu ‘89 a co se ještě zdaleka nevyplnilo.

Díky komunistům jsme ztratili kontakt se světem. Nebyli jsme v zahraničí, neznáme jazyky. Nestaráme se o naše sousedy a spojence, staráme se jen sami o sebe. Chtěli jsme po EU peníze a pořádek. Peníze z EU se nám líbí, ale pravidla, díky kterým je v Evropě pořádek, ne.

Teď je však třeba říci, co Kroměřížská výzva chce a co podporuje.

Svoboda vyžaduje odpovědnost – svoboda není jen o osvobození se od útlaku, ale také o hře podle pravidel. Moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého. Kroměřížská výzva chce takovou svobodu chránit a rozvíjet.

Demokracii musíme chránit – demokracie vyžaduje nejen volby, ale také iniciativu lidí, srozumitelnost politiky, informovanost, svobodná a odpovědná média, střídání vlád a kontrolu. Kroměřížská výzva chce bránit demokracii, posilovat ji a bránit pokusům o její omezení

Jasná pravidla hry – dnešní stav práva a spravedlnosti je v naší zemi špatný. Zákony nemusí být složité a nepřehledné tak, že se v nich vyznají jen právníci. Nejde však jen o zákony, ale také o pravidla a zvyklosti. Ty nemohou platit pro každého jinak. Kroměřížská výzva chce vyčištění právní džungle a závaznost společenských norem.

Podpora občanské společnosti – politický systém nefunguje a jediní, kdo s tím mohou něco dělat, jsme my, občané. Musíme tlačit na politiky a hlídat je. Kroměřížská výzva není proti politickým stranám, ale chce aktivitu občanů.

Jsme součásti Západu – teď se odtahujeme od EU a neřešíme její problémy. Sami naopak EU obviňujeme z našich problémů a neuvědomujeme si, že jsme součásti EU. Postupně je měněna západní orientace České republiky. Kroměřížská výzva podporuje obranu západních hodnot a odmítá lavírovat mezi Západem a Východem. To je řešení současné špatné mezinárodní situace i migrační krize.

Potřebujeme vizi a cíl – nemůžeme řešit jen to, co je, ale i to, co bude. Čeká nás několikaletý volební maraton. Kdy si vyjasnit otázky dalšího vývoje, když ne teď? Politici často neřeší vážné problémy. Kroměřížská výzva chce ukázat vizi budoucího vývoje.

Kdy, když ne teď – opět váháme mezi Západem a Východem. Domácí politika, strach z budoucnosti, migrační krize a současný prezident potlačili naději v mysli lidí. Jenže my teď stojíme na dějinné křižovatce. Kroměřížská výzva burcuje všechny lidi dobré vůle. Čas je teď. Už není na co čekat. Letos se spojme a příští rok o sobě dejme vědět. V roce 2018 zvolme prezidenta, který nebude říkat, že jsme byli v područí USA a EU. U parlamentních voleb ukažme, že vlastenectví a evropanství patří k sobě.

Svoboda, demokracie, spravedlnost, občanství, Západ, vize a naděje. To jsou hodnoty Kroměřížské výzvy. Jsou to i vaše hodnoty?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomasz Peszynski | pátek 8.7.2016 10:00 | karma článku: 15,65 | přečteno: 875x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77