Díky strachu se vládne lépe

Strašení terorismem a islamismem není jen odvádění pozornosti od ruské agrese vůči Evropě. Má i daleko prozaičtější důvod.

Nedávno jsem psal o tom, že strašení politiků terorismem je odvádění pozornosti od něčeho mnohem horšího a to je hybridní válka Ruska proti Evropě a Západu.  Byla to chyba, že jsem zmínil jen tohle. Domnívám se, že drtivá většina politiků to dělá ještě z mnohem prozaičtějšího důvodu.  Ale k tomu se dostanu.

Vláda za pomocí strachu je stará jako lidstvo samo. Má několik způsobů. Ten nejprimitivnější je ten, že se hrůzu snaží vyvolat sám vládce a vládne tak, aby se ho lidé báli. Z historie o tom máme mnoho příkladů a nutno podoktnout, že tento styl je přítomen i ve 21. století.  Například ho uplatňuje tzv. Islámský stát. Všeobecně se o ISIS ví, že to nejsou žádní myslitelé a v podstatě je to jen banda hrdlořezů. Proto zvolili tuto nejtupější metodu tyranie.

O něco sofistikovanější způsob je vytvoření obrazu nepřítele, kterého je třeba se bát a nabídka vlády, vládce, že oni jsou ti, kteří vás před tímto nepřítelem ochrání, pokud jim dáme důvěru a pravomoci. Toto je metoda, která se dá použít i v demokratických zemích, případně v zemích, kde demokracie není ještě rozvinuta, či už je v úpadku.

Třetí a nejúčinnější metoda je kombinace obou dvou přístupů. Dá se však uplatnit jen v zemích bez demokratické tradice. Třeba v Rusku.

Jsem si jistý, že bolševikům se dobře vládlo, protože se lidé více báli jich, než údajného nepřítele z NATO.  Ale strašení nepřítelem je u nás hluboce zakořeněno a vlastně je pro lidi jednodušší, když je ten nepřítel stále na Západě. Jsou na to tak nějak zvyklí. Takže chci říct, že nás naši mocní a zdaleka nejde jen o proruskou pátou kolonu v čele s Milošem Zemanem, straší hrozbou ze Západu. I když poněkud sofistikovaněji, než to dělali soudruzi. Naučili se to od Putina. Ten je v tom mistr.

Skalní islamofobové sice už léta ukazují islamismus a terorismus na Blízkém východě, přinášejí nám fotky uřezaných hlav a kamenovaných žen, ale skutečný strach z islamismu a terorismu vypukl teprve, až se podařilo náležitě zpropagovat myšlenku, že Západ, potažmo EU jsou natolik neschopní, slabí a hloupí nebo dokonce zlí, že si zvou a pěstují teroristy na svém území a ti nás pak ohrožují.

Starý dobrý strašák NATO s jeho raketami Pershing se změnil v EU a evropskými Pershingy jsou nyní islámští teroristé. Ronald Reagan se nám proměnil v kancléřku Merkelovou a imperialistické USA v sluníčkářské Německo.   A hrozba přichází ze Západu, ne z Jihu nebo dokonce z Východu.  Jo, tahle historka měla v Česku vždycky velkou šanci se ujmout. A je dokonce mnohem lepší než ta historka o Pershingách.  Na rozdíl od té, zabrala.

Tento strach šíří nejen proruská média, Miloš Zeman a jeho parta, islamofobové a přátelé Ruska, ale také politici jako Babiš nebo lidé z ČSSD. Dokonce ti samí lidé, kteří veřejně deklarují, že je nutno bojovat proti ruské propagandě. A proč? Jak tento rozpor vysvětlit? Snadno.

A tady se dostává k druhému důvodu, proč politici šíří strach.

O strategický příklon k Rusku a Číně jde jen některým. Podle mě drtivá většina z nich pochopila, že díky strachu z uprchlíků, islámu a teroristů občany už v politice zajímá málo co. A tak si mohou za nezájmu veřejnosti i médii v klidu lhát, krást a manipulovat.

Co by jim v jiných dobách neprošlo, teď nikoho nezajímá.

Proto máme samopalníky v ulicích a betonové bloky na tržištích. Proto si každý rád kopne do EU, Německa a Merkelové. Kdo to udělá, splní rituální povinnost a pak si může dělat, co chce.

Jsou politici, kteří nejsou proruští, ale ruská metoda se jim zalíbila. Je návyková. Kdo ji použije, zjišťuje, jak snadno může manipulovat s veřejností a vypouštět kouřovou clonu.  Většina z politiků to nedělá proto, že podporuje Putina, ale košile je zkrátka bližší než kabát.

Bohužel si neuvědomují, že díky tomu pomáhají likvidaci svobody a demokracie v naší zemi. Degenerují veřejný prostor, oblbují voliče a vytvářejí z nás masu manipulovatelných ovcí.

To nikdy neskončilo dobře a neskončí to dobře ani teď.

Autor: Tomasz Peszynski | pátek 30.12.2016 10:00 | karma článku: 19,77 | přečteno: 1080x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77