Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Demokracie nejsou volby

Správněji by měl titulek znít „demokracie nejsou jen volby“, protože volby samozřejmě jsou základem demokracie, ale pokud z demokracie zůstanou jen volby, žádná demokracie to není.

Od té doby, co odpůrci demokracie zjistili, že se volby dají snadno zmanipulovat populismem, lží, nenávisti a vyvoláním strachu udělali si z voleb svůj svatý grál a skončili s různými diktaturami vyšší rasy nebo proletariátu. Ano volby jsou základ demokracie. Bez nich to nejde. Stejně jako bez základu nemůže stát dům.

Jenže je to i naopak. Pokud máte jen základ a nemáte na něj co postavit, taky to není dům, stejně jako jen volby nejsou demokracie.

Jak všichni víme, ve volbách zvítězil i Hitler. V mnoha zemích, včetně té naší zvítězili ve volbách komunisté. Jsem přesvědčen, že ani soudruzi, ani třeba Putin nemuseli a nemusejí falšovat výsledky voleb v nějakém masovém počtu.

Stačí přeci zavést cenzuru. Zavřít, zabít, vyhnat nebo umlčet opoziční politiky. Umlčen občany. Vytvořit atmosféru strachu. Naočkovat občany nějakou nenávistnou ideologií. Zrušit jiné strany. Nepřipustit je k volbám. Správný anti-demokrat si najde jistě další nekonečnou množinu způsobů jak si zajistit vítězství ve volbách.

To všechno známe už asi cirka 100 let, a přesto jsme se s toho nepoučili. Dopřávám sluchu těm, kteří říkají, že vítězství ve volbách je bianco šek pro politika, aby si dělal, co chce, protože byl zvolen lidem.

No tak to teda není.

Nechápou to příznivci Miloše Zemana, kteří na každou kritiku tohoto člověka reagují, že „byl zvolen většinou občanů“. K tomuto názoru se teď přiklonil i Andrej Babiš, který vykřikuje, jak demokracie není v ohrožení, protože máme volby. Tento zcela zcestný názor šíří mnozí další lidé a dělají tak užitečné idioty nastupující nesvobodě.

Je samozřejmě jasné, proč se Babišovi tento názor líbí. Předpokládá, že vyhraje volby a po nich by si pak rád dělal, co ho napadne. Ale na to může rovnou zapomenout.

Velmi rozšířený a ruskou propagandou podporovaný argument je i ten, že ten kdo kritizuje zvolené politiky, odmítá akceptovat výsledek voleb. Je zábavné, že tento argument nezřídka říkají lidé, kteří podporují strany, jenž požadují „odvolatelnost politiků“. Zřejmě si představuji odvolatelnost jen některých politiků, zatímco u jiných požadují božskou nedotknutelnost.

Žádný politik není nedotknutelný. Žádný není chodícím bohem na zemi a občané mají právo jej kritizovat a ano, mají právo mu i nadávat. V liberální demokracii to tak funguje.

Měl snad Hitler právo vyhlazovat Židy, stavět koncentrační tábory a okupovat většinu Evropy, protože byl demokraticky zvolen? Asi neměl. Naopak, kdyby se tehdy proti němu postavila dostatečná menšina a lidmi demokraticky zvoleného politika by svrhla, svět by vypadla jinak a mnoho milionů lidských životu by bylo zachráněno.

Samozřejmě, že nechci žádného současného českého ani zahraničního politika, snad s výjimkou Putina, srovnávat s Hitlerem. Taky nikdo neusiluje o jejich svržení, ale stále více lidí protestuje proti jejich krokům a politice a na to mají svaté právo.

Všechny ty demonstrace a happeningy proti demokraticky zvoleným politikům se dělají z několika důvodů.  Jedním z nich je ukázat kolika lidem se jejich politika nelíbí. A je zcestné argumentovat tím, že pokud se někde sejde deset tisíc lidí, tak se nic neděje, protože zbytek národa na tu demonstraci nešel. Tak to opravdu není. Počet účastníků demonstrace ukazuje, kolik lidí je ochotno aktivně vystoupit proti danému politikovi a šířit dál své přesvědčení, že se chová špatně. Je hloupé, když se daný politik hají počtem mlčící většiny. Naopak by se měl hájit počtem lidí, kteří jsou ochotně, stejně jako jeho odpůrci vystoupit veřejně na jeho podporu. Ale ti kritizovaní politici to dobře vědí. Jen z vás dělají hlupáky.

Dalším důvodem demonstrací je ukázat jiným lidem, že je tady množství lidí, kteří jsou ochotní vystoupit proti dané politice. A ukázat lidem, kteří se s nimi neznají, že tady tito lidé existují a že případný izolovaný odpůrce daného politika není sám.

Velmi podstatným důvodem k demonstraci je taky vyjádřit odpor k činům a slovům daného politika. Například v případě, že se onen politik chová jinak, než jak sliboval ve volbách. Je třeba na jeho skandální chování upozornit ostatní a doufat, že se tím nechají ovlivnit a dotyčného politika potrestají nezvolením na další období.

Z výše zmíněného je jasné, že demonstrací a aktů odporu se musí bát zejména ti politici, kteří neplní své sliby nebo se chovají úplně jinak, než jak slibovali ve volební kampani. Není tedy divu, že se každého aktu protestu děsí lidé jako Miloš Zeman nebo Andrej Babiš.

Je vrcholně trapný pocit číst názory i třeba vzdělaných lidí, kteří zapomněli na to, že demokracie volbami nekončí, ale naopak začíná. Zvlášť, když si uvědomíte, jak jednoduše lze tento názor vyvrátit.

I mě je poněkud trapné tady vypisovat tak naprosto jasné věci, ale bohužel se zdá, že část naší společnosti na toto zapomněla a přestala si to uvědomovat. A tak je potřeba se vrátit do první třídy demokracie a je nutné zavzpomínat si na úplné základy.

Pak snad jako země přestaneme blbnout.

Autor: Tomasz Peszynski | pondělí 21.11.2016 11:00 | karma článku: 19,49 | přečteno: 896x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Putinovo vyhlazování Aleppa

Letošní Vánoce budou poznamenány naší ignorací obrovského zločinu proti lidstvu, který se právě odehrává v Sýrii a jehož symbolem je Aleppo.

4.12.2016 v 10:00 | Karma: 22,10 | Přečteno: 1608x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Už vím, čeho se lidé bojí

Už vím, čeho se lidé bojí a co nechtějí. Trvalo mi to déle, než mi to došlo, protože já jsem se toho nikdy nebál, nebojím a bát nebudu. Ale pochopil jsem to.

1.12.2016 v 10:00 | Karma: 33,26 | Přečteno: 3727x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Náckové do televize, ani společnosti nepatří

Aféra Slavík - Ortel opět odkryla český Švejkovský fašismus. V kraji kutilů a piva číhá temná bestie.

30.11.2016 v 11:00 | Karma: 29,43 | Přečteno: 2299x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Vítejte v epoše lží

Stále více komentátorů si uvědomuje, že vstupujeme do nového historického období. Anglicky se mu říká „post- truth politics“ neboli politika post - pravdy.

28.11.2016 v 16:00 | Karma: 21,11 | Přečteno: 1123x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Iskandery: vzpamatujme se nebo končíme

Situace v Evropě připomíná nejhorší doby a krize Studené války, ale tentokrát to nikoho moc nevzrušuje.

28.11.2016 v 11:00 | Karma: 22,56 | Přečteno: 1404x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Za zvuků techna házela nahá žena před dětmi hlínou. Vystoupení řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 1059
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1012x
Jsem obyčejný občan a běžný zaměstnanec. Mám však vyhraněné názory na některé věci. Jsem kosmopolitní liberál, Havlista, pravdoláskař, intervencionalista a příznivec federalizace Evropy a hrdý Eurohujer. Jsem hrdý příslušník běsnící pražské kavárny, majdanista a iluminát a teď už i sluníčkář