Akce Alexandrovci

S hrdostí mohu sdělit, že Alexandrovcům byl předán jasný vzkaz pro jejich šéfa v Kremlu. V Česku jsou lidé, kteří se umí postavit na odpor. Došlo zde k prvnímu narušení koncertu od jejich vzniku v roce 1928.

Kremelští strůjci a vykonavatelé hybridní války určitě musí považovat Česko za jeden z nejslabších článků Evropy. Neměli bychom se podceňovat, že Rusko nezajímáme nebo že jsme od něj daleko. S tím jak se naše země vyvíjí tak, že se její nejvyšší představitel chová jako kolaborantská loutka, kdy náš stát je tak slabý, že nedokáže ochránit ani sám sebe a v čele má drtivou většinou politiků, kteří se řídí výhradně průzkumy veřejného mínění, se může zdát, že Česko bude pro ruské agresivní plány a cíle snadnou obětí. Češi se přece nechají snadno zblbnout. Tuhle jim zatancujte kazačok, zahrajte jim nějakou písničku, pak je postrašte mohamedány, další podplaťte, jiné opijte vodkou a je to.

I když by se mohlo zdát, že protest proti Alexandrovcům je malichernost, tak není. Ten protest ukazuje, že je zde občanská společnost, která lpí na svobodě, demokracii a západních hodnotách a která se tak lehce nevzdá. Nenechá se ani zblbnout. Například tím, že zde nepřátelská armáda pošle ansámbl, který zde šíří její lži a nenávist za pomoci hudebních nástrojů a kýčovitých rádoby pozitivních či vtipných militaristických písniček a tanečků. A tváří se, že my to musíme tolerovat, protože se jedná údajně o kulturu.

Je třeba to říct jasně. Nemusíme to tolerovat a nebudeme to tolerovat. Nikdy. Nejedná se o kulturu. Jedná se o propagandu. I před hybridní válkou, ještě za komunismu, nám na rudo natřena ruská imperiální ideologie tvrdila, že oni si můžou co dělat co chtějí, ale my se k nim musíme chovat slušně. Nemusíme a nebudeme. Už nikdy.

Naopak. Pokud chceme ubránit to, co máme a to co ztrácíme, musíme se řídit jedním z hlavních pravidel hybridní války. Odpověď na hybridní akce musí být vždy tvrdší než útok.

V roce 2014 přišli na Krym „Slušní lidé“, kteří jej bez výstřelu obsadili. Ukrajinci měli právo je postřílet a měli to udělat. Když na sociální síti nebo webu neustále spamuje nějaký ruský trol své lži a propagandu je třeba jej nemilosrdně smazat. Máte na to právo, protože jim nejde o diskuzi ale o šíření lži a nenávisti. Není třeba se stydět za to, čemu oni říkají cenzura a umlčování. Jenom tyto slova zneužívají. No, a když přijede rozjuchaný ruský umělec s písní o kvalitách imperiální armády, je třeba jasně ukázat na to, že je lhář. Účast na koncertě je kolaborací a ignorace koncertů je stupidita.

A protože spolky EEIC, Pražský Majdan a skupina oMEN nejsou ani kolaboranti, ani žádní pitomci, museli jsme proti tomuto odpornému turné něco podniknout. A taky jsme podnikli a myslím, že se nám to povedlo.

Co se povedlo?

Jednak jsme naštvali obrovské množství kolaborantů, kteří šli na koncert. Museli projít kolem 12ti metrového Putlera. Tedy Putina s hitlerovským knírkem, rudou hvězdou a hákovým křížem. Nešlo jej minout.  Museli projít kolem transparentů, vlajek a instalací, které jim připomněly, že jsme zemí NATO, EU, že jsme zemí západní, že Rusko okupuje část Ukrajiny a dosud tam vede válku a že je Rusko krvavý agresor, který napáchal zlo v mnoha zemích. Museli projít kolem Ukrajinců, kterým vojáci ve stejných uniformách jako ti, kteří jim budou zpívat, zabíjejí příbuzné a přátelé a ničí jim jejich majetky a města. Museli projít pod transparentem „Russia-Hands off Ukraine“ a  „Okupanti hrají kolaborantům“.

O tom, že jsme návštěvníky koncertu zaujali, svědčily jejich naštvané a nenávistné reakce.  Náš protest byl velmi viditelný a nikoho nenechal chladným.

Další věc, která se povedla, je skutečnost, že jsme dali vědět na Ukrajinu, že Česko není jen zemí diváků Alexandrovců a to dvěma přímými vstupy do zpravodajství ukrajinské televize.

Na náš protest se přišli podívat samotní Alexandrovci. Takže dobře vědí, co si o nich myslíme. Doufáme, že tuto zprávu dovezou do Ruska. A věříme, že někteří z nich začnou přemýšlet o tom, čemu se propůjčují. Určitě by se jejich talent dal využit jinak. Osobně proti nim nic nemáme. Ale je to prostě nepřátelská armáda.

Jsem rád, že to viděli.

No a jako třešnička na dortu morální facka kolaborující Heleně Vondráčkové a ukázka toho, že žádná antidemokratická akce, jako je toto turné, stejně jako žádný antidemokratický politik a instituce nemohou být zcela bezpečné před happeningy občanské společnosti a skupin jako je třeba oMEN. Tomu říkám Havlovská moc bezmocných v praxi. Nikdy nevíte, kdy na vás vyskočí nějaký polonahý aktivista, člověk v červených trenýrkách nebo s červenou kartou.

Jediný způsob, jak tomu zabránit je prevence. Nedávat k tomu důvod. Proč jsme to nedělali za Havla a dokonce ani za Klause? V těch dávných dobách k tomu ještě nebyl důvod. Teď je k tomu důvod každý týden.

Takže se uvidíme zase na nějaké další akci.

Jo a mimochodem Helena Vondráčková nás nazvala hlupáky. Větší pochvalu jsme ani nemohli dostat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Tomasz Peszynski | pondělí 19.10.2015 10:00 | karma článku: 31,71 | přečteno: 3364x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77