Zpověď naštvaného pacienta

V době před letními prázdninami jsem rychle kousl a zabolel mě zub. Potřebuji opravovat písemky, uzavírat známky, nedostatečné studenty nechat propadnout, probrat to s jejich rodiči a naplánovat dovolenou. Do toho všeho karambol se zubem. Zub moc nebolí, jím druhou polovinou chrupu a je to vlastně v pohodě. Pochybnosti i starostlivé ženy kolem mě říkají: „Třeba to bude bolet ještě víc, až dojedeš do ciziny? Co tam budeš dělat, chlapče?“ No a tak se chlapec objedná k zubaři.

Po několika telefonátech jsem se dostal na privátní kliniku, která má volno za tři dny respektive za čtyři. Volal jsem v úterý, objednali mne na pátek. Tušil jsem, že privátní klinika není pro bezdomovce, a tak jsem si vzal dost peněz.

Ve stanovený čas jsem na místě, udělají mně rentgen zubů, sestřička ještě zdůrazní, že je placený pojišťovnou, a jdu na křeslo. Chvíli čekám, poslouchám rádio, kde je pořad Třicet vteřin. Posluchači mají možnost zavolat a ve třiceti vteřinách vykřičet, vyzpívat, vyjádřit svůj hněv, radost či nadšení. Dnes je na drátě slečna, která nadává na svého expřítele, který ji opustil a nechal jí věci přede dveřmi. Třicet vteřin je dobrá terapie, jméno chlapce je vypípáno...

Přichází mladý lékař, podívá se na snímek zubů, další obrázky získá jinou kamerou a ukáže mi snímek prasklého zubu přímo na obrazovce. Koukám s pootevřenou pusou na prasklý zub jak na mistrovství světa v televizi.

Ortel je jasný, zub je třeba vytrhnout. Souhlasím i s cenou 1 500 Kč, což je dolní hranice, jak jsem ujištěn. Umrtveno, vytrženo, krvácím, držím se statečně. Nyní přichází zajímavý moment, sestra odchází a pan doktor se ošívá. Po chvilce mi to dochází, jedná se prý o urgentní zákrok, nejsem jejich pacient a musí mi účtovat 90 korunový poplatek. Moc tomu nerozumím, objednal jsem se v úterý, místo měli až v pátek, od začátku jsem říkal, že když budu spokojený, že budu chodit i na další zákroky do jejich úžasné firmy Dent Medico v Karlíně. Má spokojenost se zmenšuje a pocit trapnosti se zvětšuje. Platit 30 nebo 90 Kč, je v podstatě jedno, ale...

Dostávám účty: AO01 Ambulantní ošetření jednoduché za 1 150 Kč, AO07 Ambulantní ošetření konzervativní za 390 Kč. Dále potvrzení o zaplacení 90 Kč.

Odcházím bez zubu a mírně naštván. První dvě částky byly jaksi dohodnuty, i když mi není jasné, co bylo jednoduché ambulantní ošetření za 1 150 kč. Na recepci, kde platím, mi recepční vysvětluje, že za poplatek 90 Kč může vláda. To je ale kráva.

Začínám se děsit soukromého, ale i státního zdravotnictví, kde je pacient vydán všanc lékaři, který mu naikasuje i vlastní IQ.

Toto je mých Třicet vteřin: „Pane doktore Morávku i slavná Dent Medico, nevím, jestli jste na tom tak špatně, že potřebujete extra 60 Kč. Možná jsem na to špatně já, že mi těch 60 Kč navíc vadí. Tímto Vás posílám do Prdel Clubu v Žitné 4, pokud se Vám to nelíbí, další destinací, kam Vás posílám je Pičín, který najdete nedaleko Dobříše. Přeji Vám šťastnou cestu do Pičína i do Prdel Clubu v Žitné.“

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: | neděle 4.7.2010 22:15 | karma článku: 46,93 | přečteno: 17491x
  • Další články autora

Malý ranní tyran v akci

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75