Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Účastníci zájezdu aneb Také okradli Vaši babičku?

Pořádají zájezdy, zaměřují se na staré lidi a vždy jim jde jen o peníze důchodců. No, že by důchodci byli nejbohatší v naší zemi se říci nedá, ale jsou podnikavci, kteří se neštítí ničeho. Scénář je vždy podobný: přijde pozvánka na výlet s programem, co vše bude zadarmo a jaký dárek účastníci dostanou. Většinou to je děsný šunt made in China.

Účastníci zájezdu jsou už od šesti ráno na nohou a oběd jim přijde vhod, někdy je dokonce zadarmo. Po obědě následuje výzva: „Kdo z vás je tu poprvé?“ Následuje nástup obětí, které vystoupí na podium. Konferencier vysloví nadšení nad novými návštěvníky a začnou se rozdávat dárky, deky, utěrky a další zbytečnosti, kterých mají důchodci doma plnou skříň.  Nyní následuje prodejní akce. Úžasným způsobem jsou vysvětleny přednosti nabízeného zboží a je zdůrazněno, s jakou slevou se prodává. No, nekup to, když je to tak levné! Pravdou ovšem je, že se jedná o staré papiňáky, topná tělesa a další zbytečnosti, vše několikanásobně dražší než v obchodě. No, nekup to, když je to tak skvělé! Následuje podpis kupní smlouvy s tučnou částkou někdy 10 000 a někdy i 20 000,- Kč.

Den po návratu domů přichází vystřízlivění, máma, babička či dědeček se zděsí čemu se to upsali... Smlouvy jsou ovšem velmi dobře psané a papiňáky je nutno zaplatit, často  se stává, že zboží dlouho nevydrží.

Jiný scénář vypadá následovně: po prohlídce města je prezentace zboží a oběd, ale před vstupem do restaurace dostane účastník lístek, na který napíše, jaké zboží se mu líbilo. Po obědě je další prezentace. Babička XY je pozvána na podium a dostane kastrol s otázkou: „ Kolik byste za něj zaplatila?“ „Pět set,“ řekne důchodkyně. „Vidíte, stojí sedm tisíc, ale protože se Vám líbí, dám Vám ho za pět set. Nejsem úžasný?“ ptá se konferenciér publika. Zkušenému dívákovi je jasné, že je to gauner první třídy, který se živí manipulováním stařenek. Publikum se dostává do varu a jednotliví účastníci zájezdu jsou zváni na podium, zde otvírají kufřík a dozvídají se jakou cenu vyhráli... Hádáte správně, mnozí vyhráli přesně to, co napsali na papírek. Oni vyhráli cenu, ale za tuto výhru (zase nějaký šunt) musí zaplatit přemrštěnou cenu. Důchodci podepíší smlouvu a po dvou dnech se chytají za hlavu, co to vlastně udělali.

Ať už se firma jmenuje Beecck nebo O 106, podvádí a šidí ostošest. Jejich smlouvy jsou napsané tak, aby je ani dobrý právník nemohl napadnout. Např. agentura O 106 má v obchodních podmínkách, že  „spory vzniklé z kupní smlouvy nebo v souvisloti s ní, budou rozhodovány s vyloučením pravomoci obecných soudů v rozhodčím řízení.“ Ve smlouvě je jmenován i rozhodce, tím je soukromá firma, která sídlí na stejné adrese jako firma O 106, tzn. Kaprova 14/13, Praha 1. V Praze je tato ulice známým místem působení kurev a prostitutek, ovšem na této adrese působí daleko horší existence.

Člověkovi zůstává rozum stát nad tím, jak je možné, že v právním státě je taková podmínka možná, a jak to, že se soukromá firma jmenuje Komise pro rozhodčí řízení. Už se těším, jak mi v diskusi pod blogem někdo napíše: „Probuďte se, Česká republika přece není právním státem!“

I když jsou smlouvy jednostranně výhodné pro prodávajícího, agentury je porušují a nebojí se následků. Proč taky, když rozhodcem je kámoš z vedlejší kanceláře a ve smlouvě je ustanovení, že soudům do toho nic není. Konkrétní příklad agentury O 106:

1)     Dle smlouvy měl kupující zaplatit dohodnutou částku prodávajícímu hotově v místě bydliště. K tomu ovšem nedošlo, prodávající se nedostavil a poslal složenku.

2)     Dle smlouvy může kupující do 14 dnů od smlouvy písemně odstoupit. V případě, který znám, se tak stalo, ale i tak firma odstoupení neuznala. Kupující předložil potvrzení pošty o odeslání s datem 7. 7., i když samotná firma O 106 napsala, že termín k odstoupení vypršel 9. 7.  doklad odmítla uznat a tvrdí, že dopis obdržela později 12. 7. Oni nechají expresní poštu nebo doporučený dopis na poště a pak Vám napíší, že termín vypršel. Horší než ...

Zákazník písemně odstoupil od smlouvy a dodržel termín k odstoupení. Prodávající však oznámil, že odstoupení se zamítá, a vyzval k zaplacení zboží do určitého data. Nebohý stařík, nebohá stařenka rezignuje a zaplatí těsně před termínem, ale stále včas. Pokud si myslíte, že zaplacením to skončí, tak se mýlíte.

Přijde totiž žaloba z Komise pro rozhodčí řízení, a. s. a žalovaný má zaplatit danou částku plus výdaje na rozhodčí řízení.

Je skutečně neuvěřitelné, že rozhodčí komise nevyčká ani data splatnosti a zašle žalobu!

Nejsem žádný Mirek Dušín, ale co je moc, to je moc. Dívám se na všechny doklady před sebou a na jména účastníků, ať už je to pan Hyka, pan Prázdný nebo pan Musil či N. Ladzianská, všichni z Kaprovky. Co je to za lidi? Mají nějaký pojem profesní cti, hrdosti, slušnosti? Nemají, takoví lidé patří do Klubu Prdel v Žitné. Posílám Vás tam, z Kaprovky to nemáte daleko.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: | sobota 11.9.2010 13:30 | karma článku: 32,32 | přečteno: 2873x
  • Další články autora

Bývalý šéfredaktor Respektu kandiduje na starostu Prahy 8

Osmička sobě, KDU-ČSL a osobnosti Prahy 8 vstupují do voleb s číslem 10. Naši kandidátku povede pan Tomáš Němeček, který pracuje jako hlavní právník Psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Němeček pracoval dlouhá léta jako novinář a je nositelem všech českých novinářských cen, včetně prestižní Ceny Ferdinanda Peroutky.

29.8.2014 v 13:07 | Karma: 6,93 | Přečteno: 704x | Diskuse| Ostatní

Místopředseda vlády podpořil referendum proti hazardu

Pavel Bělobrádek, místopředseda české vlády a předseda KDU-ČSL, vystoupil ve středu 18. 6. na jednání zastupitelstva MČ Praha 8. Ve svém vystoupení poděkoval všem, kdo se zapojili do přípravy referenda proti hazardu, sbírali podpisy a připojili svůj podpis.

19.6.2014 v 9:55 | Karma: 10,39 | Přečteno: 242x | Diskuse| Ostatní

Malý ranní tyran v akci

Malí tyrani dosahují zralosti před dvacátým čtvrtým měsícem, v odborných textech se o nich hovoří jako o parentotyranech ranních, existují různé mutace parentotyranů, např. hlučný, noční, všechnoberoucí či rodičovskoupostelokupující.

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60 | Přečteno: 781x | Diskuse| Osobní

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

Radnice Prahy 8 se velmi chlubila historicky prvním referendem na svém území. Jestli se bude chlubit i nyní je otázka, k referendu dorazilo pouze 13,81% a je jistě smutné, že radnice není schopna občany informovat a stanovit termín, tak aby k referendu přišlo více lidí. Referendum bylo o zákazu heren a hazardu.

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19 | Přečteno: 666x | Diskuse| Politika

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

V Praze 8 se sešla v jednom období dvě referenda, která se zabývají stejným problémem. Na jedné straně zde máme aktivisty, kteří sbírají podpisy a chtějí zákaz heren a hazardu, na druhé máme radní, kteří chtějí zakázat herny a hazard. Vypadá to jako scéna z Monty Python, kdy organizace NBOP (Národní boj za osvobození Palestiny) bojuje s BNPO (Bojem za národní palestinské osvobození).

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Děda chtěl vnučku do péče kvůli týrání. Zmanipuloval ji k výmyslům, soudí ho

21. května 2024  17:25

Bouchla mě sušákem na prádlo, kopla do břicha, je zlá, křičí, tahá mě za vlasy, sráží na zem. Takto...

Poslanci znovu řeší možné odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:15

Přímý přenos Poslanci rozhodují o možnosti odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění, což vrátil Senát....

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  17:14

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Distributor smrtícího alkoholu z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn

21. května 2024  16:36,  aktualizováno  17:05

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval otrávený metanol, byl podmíněně propuštěn na svobodu. S...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1846x
Aktivní občan Prahy 8, člen KDU-ČSL, předseda místní organizace.

Seznam rubrik