Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak si žijte s Ukrajinci, Rusy a Rómy

Média přinesla výsledky průzkumu, podle kterého Češi nechtějí bydlet s Romy, Araby a Rusy. Bydlím v domě v Praze Libni, náš dům by mohl sloužit jako laboratoř spolužití různých národností. Na chodbách se potkávají Rusové, Ukrajinci, Romové, Češi a Američanka. Tak třeba Rusové mají dva byty, majitel jednoho bytu neplatil poplatky ani fond oprav, dali jsme ho k soudu a konečně zaplatil. Letos se situace opakuje, zase neplatí a ještě si přehradil kus společného prostoru a vytvořil si vlastní komůrku! Ruský kolonialismus v praxi. Druhá ruská partaj - sympatický mladý muž - je bez problémů.

Ukrajinci jsou nejpočetnější národnostní menšinou v domě, párkrát byl v domě hluk, občas nějaký opilec, po stížnosti majiteli, také Ukrajinci, je vše v pořádku (zatím :) ). Češi, no to je na delší povídání. Svobodný pán z Jihlavy vystěhoval zbytky po rekonstrukci bytu do společných prostor, odklidil je až po mnoha urgencích. Starý pán z Prahy si nechal po dohodě věci ve společných prostorách na dva měsíce. Uplynulo devět měsíců a pán tam věci stále má, na SMS a maily neodpovídá. Ostatní české partaje jsou celkem v pohodě. Česko-americký pár se přistěhoval před několika týdny, po nastěhování jsme na chodbě míjeli odložené lepenkové kartony, až po urgenci to“Amíci“ odklidili. A Romové čili Cikáni nebo také Romáci? Paní Xiváková v našem domě uklízí, občas „zapomene“, ale po počátečních šmouhách se vypracovala a obyvatelé jsou spokojení.

Podle průzkumu nechtějí Češi žít s Romy, podle mě jsme svědky další mediální bubliny. Lidé chtějí žít v domě, kde je klid, bezpečno, pořádek a fungují zde služby, za které zaplatili. Pokud by průzkum položil otázku: „Vadí vám žít s Rakušany, kteří neplatí poplatky, jsou hluční a nechávají odpadky ve společných prostorách?“, je jasné, jakou bychom dostali odpověď. Další otázka: „Vadí vám žít s Cikány, kteří platí všechny poplatky, nejsou hluční a nenechávají odpadky ve společných prostorách?“ Dovolím si tvrdit, že 90% Čechů by odpovědělo: „Nevadí.“ A zde jsme u jádra věci, problém není v národnosti spolubydlícího, ale v jeho chování a zkušenosti s chováním takové partaje.

Vláda hodlá na výsledky průzkumu reagovat mediální kampaní. Budeme svědky billboardů a spotů, kde budou slogany typu: „I Rusák je tvůj kamarád (kromě hokejisty Arťuchina)“ nebo „Cikáni jdou s námi (do nebe)!.“ Budou to další vyhozené peníze, které by se měly dát do takových maličkostí jako je: seriozní práce s romskou komunitou, nízkoprahové kluby pro mládež, osobní asistence - doučování pro romské školáky, postih rodičů (ať romských nebo neromských), kteří neposílají děti do školy, letní tábory pro děti, kde budou malí Češi i pár malých Romů, stipendium pro romské středoškoláky. A také postihování i drobné kriminality a nepořádku, ať už je mají na svědomí Romáci nebo Češi.

Byli jsme se svědky kampaně proti starostovi Jiřímu Čunkovi, který řešil konkrétní problémy ve Vsetíně ráznými kroky. U celostátních médií si získal pověst málem rasisty, s odstupem času vidíme, že jeho řešení nebylo špatné a zatracovaný Čunek získal po dvou letech v místních volbách nejvíce preferenčních hlasů hlasů (1. Čunek /KDU-ČSL/ 4 422 hlasů, 2. Táborská /ODS/ 2 975 hlasů). Starosta Nového Bydžova se ocitá v podobné situaci, reaguje na agresivní jednání  romských jednotlivců v městečku a Radek John ho obviňuje z rozdmýchávání extremismu. Neschopnost pojmenovat pravdivě situaci v domech a městech vede k povrchním řešením. Vždyť je jednodušší zadat kámošům z reklamní agentury politicky korektní kampaň, než jít cestou malých a obtížných kroků, navíc když úspěch není zaručen.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: | středa 11.5.2011 8:03 | karma článku: 35,25 | přečteno: 3450x
  • Další články autora

Bývalý šéfredaktor Respektu kandiduje na starostu Prahy 8

Osmička sobě, KDU-ČSL a osobnosti Prahy 8 vstupují do voleb s číslem 10. Naši kandidátku povede pan Tomáš Němeček, který pracuje jako hlavní právník Psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Němeček pracoval dlouhá léta jako novinář a je nositelem všech českých novinářských cen, včetně prestižní Ceny Ferdinanda Peroutky.

29.8.2014 v 13:07 | Karma: 6,93 | Přečteno: 704x | Diskuse| Ostatní

Místopředseda vlády podpořil referendum proti hazardu

Pavel Bělobrádek, místopředseda české vlády a předseda KDU-ČSL, vystoupil ve středu 18. 6. na jednání zastupitelstva MČ Praha 8. Ve svém vystoupení poděkoval všem, kdo se zapojili do přípravy referenda proti hazardu, sbírali podpisy a připojili svůj podpis.

19.6.2014 v 9:55 | Karma: 10,39 | Přečteno: 242x | Diskuse| Ostatní

Malý ranní tyran v akci

Malí tyrani dosahují zralosti před dvacátým čtvrtým měsícem, v odborných textech se o nich hovoří jako o parentotyranech ranních, existují různé mutace parentotyranů, např. hlučný, noční, všechnoberoucí či rodičovskoupostelokupující.

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60 | Přečteno: 781x | Diskuse| Osobní

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

Radnice Prahy 8 se velmi chlubila historicky prvním referendem na svém území. Jestli se bude chlubit i nyní je otázka, k referendu dorazilo pouze 13,81% a je jistě smutné, že radnice není schopna občany informovat a stanovit termín, tak aby k referendu přišlo více lidí. Referendum bylo o zákazu heren a hazardu.

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19 | Přečteno: 666x | Diskuse| Politika

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

V Praze 8 se sešla v jednom období dvě referenda, která se zabývají stejným problémem. Na jedné straně zde máme aktivisty, kteří sbírají podpisy a chtějí zákaz heren a hazardu, na druhé máme radní, kteří chtějí zakázat herny a hazard. Vypadá to jako scéna z Monty Python, kdy organizace NBOP (Národní boj za osvobození Palestiny) bojuje s BNPO (Bojem za národní palestinské osvobození).

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Konec války připomněly stíhačky. Neotevírejme dveře zlu, apeloval Pavel

8. května 2024  8:50,  aktualizováno  11:21

Lidé si ve středu na různých místech Česka připomínají výročí konce druhé světové války. Nejvyšší...

Státy EU se shodly na podobě migračního balíčku. Češi se zdrželi

8. května 2024  10:59,  aktualizováno  11:18

Aktualizujeme Zástupci členských států Evropské unie ve středu v Bruselu potvrdili shodu na konečné podobě...

USA pozastavily dodávky zbraní Izraeli. Nechtějí dál zvyšovat počty obětí

8. května 2024  10:51

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena pozastavila dodávku tisíců zbraní do Izraele, a to...

Staletá tradice vzala za své. Britský pánský klub vpustí do svých řad ženy

8. května 2024  9:59

Jeden z nejstarších a nejslavnějších londýnských pánských klubů Garrick Club v úterý rozhodl, že do...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1846x
Aktivní občan Prahy 8, člen KDU-ČSL, předseda místní organizace.

Seznam rubrik