Tak si žijte s Ukrajinci, Rusy a Rómy

Média přinesla výsledky průzkumu, podle kterého Češi nechtějí bydlet s Romy, Araby a Rusy. Bydlím v domě v Praze Libni, náš dům by mohl sloužit jako laboratoř spolužití různých národností. Na chodbách se potkávají Rusové, Ukrajinci, Romové, Češi a Američanka. Tak třeba Rusové mají dva byty, majitel jednoho bytu neplatil poplatky ani fond oprav, dali jsme ho k soudu a konečně zaplatil. Letos se situace opakuje, zase neplatí a ještě si přehradil kus společného prostoru a vytvořil si vlastní komůrku! Ruský kolonialismus v praxi. Druhá ruská partaj - sympatický mladý muž - je bez problémů.

Ukrajinci jsou nejpočetnější národnostní menšinou v domě, párkrát byl v domě hluk, občas nějaký opilec, po stížnosti majiteli, také Ukrajinci, je vše v pořádku (zatím :) ). Češi, no to je na delší povídání. Svobodný pán z Jihlavy vystěhoval zbytky po rekonstrukci bytu do společných prostor, odklidil je až po mnoha urgencích. Starý pán z Prahy si nechal po dohodě věci ve společných prostorách na dva měsíce. Uplynulo devět měsíců a pán tam věci stále má, na SMS a maily neodpovídá. Ostatní české partaje jsou celkem v pohodě. Česko-americký pár se přistěhoval před několika týdny, po nastěhování jsme na chodbě míjeli odložené lepenkové kartony, až po urgenci to“Amíci“ odklidili. A Romové čili Cikáni nebo také Romáci? Paní Xiváková v našem domě uklízí, občas „zapomene“, ale po počátečních šmouhách se vypracovala a obyvatelé jsou spokojení.

Podle průzkumu nechtějí Češi žít s Romy, podle mě jsme svědky další mediální bubliny. Lidé chtějí žít v domě, kde je klid, bezpečno, pořádek a fungují zde služby, za které zaplatili. Pokud by průzkum položil otázku: „Vadí vám žít s Rakušany, kteří neplatí poplatky, jsou hluční a nechávají odpadky ve společných prostorách?“, je jasné, jakou bychom dostali odpověď. Další otázka: „Vadí vám žít s Cikány, kteří platí všechny poplatky, nejsou hluční a nenechávají odpadky ve společných prostorách?“ Dovolím si tvrdit, že 90% Čechů by odpovědělo: „Nevadí.“ A zde jsme u jádra věci, problém není v národnosti spolubydlícího, ale v jeho chování a zkušenosti s chováním takové partaje.

Vláda hodlá na výsledky průzkumu reagovat mediální kampaní. Budeme svědky billboardů a spotů, kde budou slogany typu: „I Rusák je tvůj kamarád (kromě hokejisty Arťuchina)“ nebo „Cikáni jdou s námi (do nebe)!.“ Budou to další vyhozené peníze, které by se měly dát do takových maličkostí jako je: seriozní práce s romskou komunitou, nízkoprahové kluby pro mládež, osobní asistence - doučování pro romské školáky, postih rodičů (ať romských nebo neromských), kteří neposílají děti do školy, letní tábory pro děti, kde budou malí Češi i pár malých Romů, stipendium pro romské středoškoláky. A také postihování i drobné kriminality a nepořádku, ať už je mají na svědomí Romáci nebo Češi.

Byli jsme se svědky kampaně proti starostovi Jiřímu Čunkovi, který řešil konkrétní problémy ve Vsetíně ráznými kroky. U celostátních médií si získal pověst málem rasisty, s odstupem času vidíme, že jeho řešení nebylo špatné a zatracovaný Čunek získal po dvou letech v místních volbách nejvíce preferenčních hlasů hlasů (1. Čunek /KDU-ČSL/ 4 422 hlasů, 2. Táborská /ODS/ 2 975 hlasů). Starosta Nového Bydžova se ocitá v podobné situaci, reaguje na agresivní jednání  romských jednotlivců v městečku a Radek John ho obviňuje z rozdmýchávání extremismu. Neschopnost pojmenovat pravdivě situaci v domech a městech vede k povrchním řešením. Vždyť je jednodušší zadat kámošům z reklamní agentury politicky korektní kampaň, než jít cestou malých a obtížných kroků, navíc když úspěch není zaručen.

 

Autor: | středa 11.5.2011 8:03 | karma článku: 35,25 | přečteno: 3450x
  • Další články autora

Malý ranní tyran v akci

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75