Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stan pro bezdomovce, herny a pokrytectví starosty

Lednové číslo Osmičky, reklamního časopisu radních MČ Prahy 8, nás seznámilo s protesty starosty proti postavení stanu pro bezdomovce na Rohanském ostrově. Domnívám se, že protest je pouhé populistické a pokrytecké gesto místního starosty.

 

Na Rohanském ostrově jsou bezdomovci dlouhodobě. Je to opuštěné místo nedaleko centra Prahy. Starosta pan Janků řekl, že nový stan sem přivede ještě více bezdomovců a zatíží Karlín i Palmovku.

Palmovka je smutným místem Prahy 8, nejen kvůli bezdomovcům, ale především kvůli dlouhodobému nezájmu radních. (Blýská se však na lepší časy, bude se stavět obchoďák s radnicí za 1,4 miliardy!)  Neudržovaná Palmovka, to jsou rozbité lavičky, křoviny a blikající výlohy heren. Těch je na Palmovce a v okolí několik a jsou i v blízkosti Základní školy na ulici Sokolovská. Úsměvná je představa, že školáci chodí utratit kapesné do heren. Méně úsměvná je však skutečnost, že kolem heren se soustřeďuje nejen drobná kriminalita a nepořádek. Nedávno mi dva dvacetiletí mladí muži (jeden vyrůstal u Palmovky, další v Kobylisích) nezávisle na sobě řekli: „Moji spolužáci končí v hernách.“

Od 1. ledna tohoto roku mohou obce na svém území regulovat herny a hazardní hry. Někdy se hovoří o těžké volbě: buď bude mít obec peníze z hazardu a nepořádek, nebo klid, ale nebude mít peníze. Všichni asi tušíme, jak je takové dilema falešné, náklady na řešení sociálně patologických jevů jsou dražší než zisk z hazardu.

Vraťme se tedy k našemu panu starostovi Janků, který nás bodře ujišťuje o péči o blaho obce, a nechá neony heren blikat na místech, kudy prochází denně stovky lidí. Palmovka není jen jeden případ Prahy 8. Na metru Ládví najdeme dvě velké herny v blízkosti knihovny a kina. Na Kobylisích je herna hned vedle Základní umělecké školy. I prohrávat je  umění, ne?

Magistrát nakonec na Rohanském ostrově nechal postavit stan pro 50 bezdomovců. I na takový vývoj byl starosta Janků připraven a  Osmička uvedla: „Neméně důležitá by měla být i finanční kompenzace (v případě postavení stanu). Třeba prostředky na činnost dětských klubů, školních hřišť a kroužků, aby děti v postižených oblastech Prahy 8 mohly smysluplně a bezpečně trávit více času těmito volnočasovými aktivitami.“ Osmička 1/2012 str. 2.

Pane starosto, Váš benevolentní přístup k hernám a hazardu na Praze 8 zabezpečuje dětem a mladým lidem dostatek volnočasových aktivit, např. nápoje pro hráče zdarma. Co napřít smysluplné politické aktivity jiným směrem než k protestům proti stanu pro bezdomovce? Seznámíte nás již v příštím čísle Osmičky se zavíráním heren na Praze 8? Možná ubude i bezdomovců.

Autor: | pondělí 6.2.2012 9:30 | karma článku: 22,57 | přečteno: 1472x
  • Další články autora

Guerilla gardening na Palmovce, 2

Velká letní tepla přinesla Pražanům mnoho horkých chvilek, vysoké teploty trápily ovšem i naše květiny na Palmovce. Díky naší agentce Da 007, která vytrvale suplovala sv. Petra a zalévala a zalévala, se mnozí obyvatelé mohli těšit z krásných květů naší guerrillové zahrady. Fotky pocházejí z konce srpna, to abychom si připomněli, že ještě nedávno zde bylo teplo. Původní stav zahrádek najdete v dubnovém blogu.

8.10.2013 v 10:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 528x | Diskuse| Ostatní

Herny v Praze 8 pokračují. Odpověď na petici.

Petici Za Palmovku přátelskou proti hernám a dealování podepsalo v krátkém čase více než pět set občanů, její text najdete ve starším blogu. Petice byla určena radním a zastupitelům Městské části Praha 8, Městské policii a Policii České republiky. S Dagmar Volencovou, členkou petičního výboru, chceme především poděkovat všem signatářům, také děkujeme výše zmíněným institucím za jejich odpovědi a dovolujeme si je předložit čtenářům.

24.9.2013 v 9:31 | Karma: 19,29 | Přečteno: 879x | Diskuse| Ostatní

Starosta Prahy 8 dře jako kůň

V pondělí 17. 6. jsem poslal mail starostovi Prahy 8 panu Jiřímu Janků a požádal jsem ho, aby petice Za Palmovku přátelskou byla zařazena k projednání na středečním zastupitelstvu. V úterý jsem do podatelny odevzdal žádost písemně s peticí a petičními archy. Ani v úterý ani ve středu či jiný následující den jsem nedostal žádnou odpověď. Chápu, že starosta dře jako kůň, byla horka a odpovědět nějakému aktivistovi je nad jeho síly, méně už ovšem chápu, že není schopen zadat odboru Kancelář starosty napsání nic neslibující slušné odpovědi.

26.6.2013 v 7:50 | Karma: 17,07 | Přečteno: 795x | Diskuse| Ostatní

Za Palmovku přátelskou a hernám červenou

Městské části i obce mohou dle zákona regulovat počet heren na svém území. Několik městských částí a obcí se rozhodlo ukončit provozování heren a hazardu. Praha 2 a Praha 12 jsou obce, které ukončily provoz heren. Praha 8 (tzn. Libeň, Karlín, Bohnice atd.) herny na svém území omezila, ale taková Palmovka je odstrašující případ části města s hernami a dealováním drog. S paní Dagmar Volencovou jsem se rozhodli uspořádat petici Za Palmovku přátelskou, proti hernám a dealování.

18.6.2013 v 14:53 | Karma: 14,18 | Přečteno: 437x | Diskuse| Ostatní

Praha 8 aneb dobrému jsme pomohli

V následujícím textu představím některé naše aktivity na Praze 8. Text si však mohou přečíst i obyvatelé Prahy 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9 i 10. Zásadně odmítám jakýkoli pragocentrismus, s článkem by se tedy měli seznámit i obyvatelé Brna, Ostravy, Plzně, Českých Budějovic i Liberce, Hradce Jindřichova i Králového, také Jihlavané a obyvatelé Pardubic. Nemohu vyjmenovat všechna města, městyse a vesnice, ale i vy, kteří žijete na samotě u lesa si následující blog můžete přečíst.

22.5.2013 v 8:14 | Karma: 11,99 | Přečteno: 509x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1846x
Aktivní občan Prahy 8, člen KDU-ČSL, předseda místní organizace.

Seznam rubrik