Stan pro bezdomovce, herny a pokrytectví starosty

Lednové číslo Osmičky, reklamního časopisu radních MČ Prahy 8, nás seznámilo s protesty starosty proti postavení stanu pro bezdomovce na Rohanském ostrově. Domnívám se, že protest je pouhé populistické a pokrytecké gesto místního starosty.

 

Na Rohanském ostrově jsou bezdomovci dlouhodobě. Je to opuštěné místo nedaleko centra Prahy. Starosta pan Janků řekl, že nový stan sem přivede ještě více bezdomovců a zatíží Karlín i Palmovku.

Palmovka je smutným místem Prahy 8, nejen kvůli bezdomovcům, ale především kvůli dlouhodobému nezájmu radních. (Blýská se však na lepší časy, bude se stavět obchoďák s radnicí za 1,4 miliardy!)  Neudržovaná Palmovka, to jsou rozbité lavičky, křoviny a blikající výlohy heren. Těch je na Palmovce a v okolí několik a jsou i v blízkosti Základní školy na ulici Sokolovská. Úsměvná je představa, že školáci chodí utratit kapesné do heren. Méně úsměvná je však skutečnost, že kolem heren se soustřeďuje nejen drobná kriminalita a nepořádek. Nedávno mi dva dvacetiletí mladí muži (jeden vyrůstal u Palmovky, další v Kobylisích) nezávisle na sobě řekli: „Moji spolužáci končí v hernách.“

Od 1. ledna tohoto roku mohou obce na svém území regulovat herny a hazardní hry. Někdy se hovoří o těžké volbě: buď bude mít obec peníze z hazardu a nepořádek, nebo klid, ale nebude mít peníze. Všichni asi tušíme, jak je takové dilema falešné, náklady na řešení sociálně patologických jevů jsou dražší než zisk z hazardu.

Vraťme se tedy k našemu panu starostovi Janků, který nás bodře ujišťuje o péči o blaho obce, a nechá neony heren blikat na místech, kudy prochází denně stovky lidí. Palmovka není jen jeden případ Prahy 8. Na metru Ládví najdeme dvě velké herny v blízkosti knihovny a kina. Na Kobylisích je herna hned vedle Základní umělecké školy. I prohrávat je  umění, ne?

Magistrát nakonec na Rohanském ostrově nechal postavit stan pro 50 bezdomovců. I na takový vývoj byl starosta Janků připraven a  Osmička uvedla: „Neméně důležitá by měla být i finanční kompenzace (v případě postavení stanu). Třeba prostředky na činnost dětských klubů, školních hřišť a kroužků, aby děti v postižených oblastech Prahy 8 mohly smysluplně a bezpečně trávit více času těmito volnočasovými aktivitami.“ Osmička 1/2012 str. 2.

Pane starosto, Váš benevolentní přístup k hernám a hazardu na Praze 8 zabezpečuje dětem a mladým lidem dostatek volnočasových aktivit, např. nápoje pro hráče zdarma. Co napřít smysluplné politické aktivity jiným směrem než k protestům proti stanu pro bezdomovce? Seznámíte nás již v příštím čísle Osmičky se zavíráním heren na Praze 8? Možná ubude i bezdomovců.

Autor: | pondělí 6.2.2012 9:30 | karma článku: 22,57 | přečteno: 1472x
  • Další články autora

Malý ranní tyran v akci

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75