Rovná daň je v Rusku, progresivní v USA

Progresivní zdanění je v českých mediích líčeno jako trest za úspěch a pracovitost. Rovná daň je představována jako podpora podnikání a prosperující ekonomiky. Nicméně progresivní zdanění je například v USA, Velké Británii, Německu, prostě v nejbohatších a dobře fungujících zemích světa. Proč to takto „trestaní“ občané ještě nezměnili, proč neemigrují do zemí, kde je rovná daň? Těžko říct, museli by emigrovat do Ruska nebo Makedonie! Anebo je to s "trestem" za pracovitost trochu jinak?

Zopakujme si pojmy. Progresivní daň je odstupňovaná podle výše příjmu, zpravidla existuje několik pásem a čím více vyděláváte, tím vyšší procento i částky platíte. To platí i o rovné dani, namítnete – a je to tak, 15% z 80 000 kč je více než 15% z 20 000. Rovná daň zůstává stejná, ať je váš příjem jakkoli vysoký. Progresivní zdanění jsme u nás měli za vlády ČSSD (i před ní) a nastavení pásem bylo velmi tvrdé (i když kopírovalo německý model). A zde jsme u jádra pudla, nastavení pásem by mělo být tak nízké, aby lidé „chtěli“ daně platit, a tak vysoké, aby stát vybral dostatečné množství peněz. Pokud lidovci ve svém programu hovořili o dvou pásmech 15% a 18%, mají mé sympatie. Daně platící občané právem očekávají, že stát bude fungovat, tzn. policie bude skutečně pomáhat a chránit, armáda bude akceschopná, občan se domůže práva u nezávislých soudů a korupce bude u dvaceti státních zakázek ze sta a ne u stodvaceti zakázek ze sta.

Známý ekonom Tomáš (ne Sedláček) mi vysvětloval, že důvodem pro progresivní zdanění je solidarita. Kdo více vydělává má také více přispívat na provoz státu a pomáhat tak k obecnému blahu. Možná zde platí i ono biblické: „kdo více dostal, od toho se bude více požadovat“. Napadá mě ještě další důvod, střední třída i bohatí lidé žijí v lepších částech měst i venkova a stejně tak i služby státu jako je infrastrukura, občanská vybavenost, školy jsou v těchto oblastech lepší. Nebo mi snad chcete říct, že Matiční, Chánov nebo Janov by mohly vzniknout na Vinohradech nebo Malé straně? Tedy progresivní zdanění ano, ale rozumně!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: | pondělí 1.3.2010 13:00 | karma článku: 19,81 | přečteno: 2588x
  • Další články autora

Malý ranní tyran v akci

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75