Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nová Palmovka - nový pražský tunel?

Vedení radnice na Praze 8 nám ve svých oficiálních textech vysvětluje výhodnost stavby nové radnice a obchodního centra za 1,4 miliardy. Podíváme-li se však i na snadno ověřitelná data týkající se stavby, začnou se na nás sypat kostlivci.

Podle radních město potřebuje výhodně investovat získané finanční prostředky z privatizace bytů. Starosta Janků v časopise Osmička hovoří o zajištění ročního výnosu ve výši 50 milionů korun. Kalkulačka nám spočítá návratnost investice na 28 let. Starosta píše, že se na zanedbanou Palmovku jaksi zapomnělo. Ano Palmovka je zanedbaná více než dvacet let a je to zásluhou radních ODS, kteří zde celou dobu „vládli“. Pokud se lidé, kteří jsou přímo i nepřímo zodpovědní za současný žalostný stav Palmovky, tak překotně snaží o nápravu, vyvolává to mnohé pochybnosti. Např. nebyla zpracována žádná urbanistická koncepce Palmovky a není řešena doprava v této oblasti. (Poslední architektonická soutěž na dostavbu Palmovky proběhla v roce 1985, zvítězil tým Ing. arch. Hexnera.)

Proč se domnívám, že projekt Nová Palmovka je nedotažený a špatný? Kromě výše uvedených důvodů chci upozornit na další. Město vkládá do projektu atraktivní pozemek zadarmo. Tržní cena bratru za 200 milionů. Staví se další obchodní centrum v blízkosti poloprázdných center Harfa a Fénix. Jsem skutečně zvědavý na výnosnost projektu. Radní tvrdí že současné náklady na provoz radnice jsou neúnosné, zapomínají však uvést, jaké náklady budou na radnici v nových prostorách. Radnice v nich má platit nájem! Bude nájem prostor radnice vydáván za zisk budovy Nová Palmovka?  Nyní má MČ údajně vysoké náklady na provoz budov, ale neplatí nájem. Bude to v budoucnosti opačně?

Ve smlouvě se objednavatel tzn. MČ Praha 8 zavazuje platit poskytovateli (Metrostavu) 40% z absolutního zisku (Smlouva čl. 28.6.1. str. 50).  Dále ještě MČ platí zvlášť za správu budovy (Smlouva čl. 28.5.1., strana 49) cena je vyretušována! (Smlouvu najdete na www.novapalmovka.cz) Kontaktoval jsem mluvčí Prahy 8 a žádal ji o vysvětlení nájemného, žádnou odpověď jsem nedostal. Je částka 40% z výnosu a poplatek za správu nájemným radnice? Nebo zde máme tři částky: 40% z výnosu, poplatek za správu a nájemné? Třeba nám to mluvčí Prahy 8 objasní, vždyť je to její práce.

Všeobecně můžeme říct, že stavba radnice je jedinečnou akcí, která ovlivní tvář města na století a možná i staletí. Ohledně stavby radnice a obchodního centra se nekonala žádná architektonická soutěž a také to tak dopadlo. Při vší úctě ke známému architektovi Pleskotovi je projekt fádní a nudný. Stavbu bude stavět firma Metrostav, která je neblaze známá předraženým tunelem Blanka, z 24 miliard se cena vyšplhala na 37! Součástí Blanky je i most v Tróji, který je dražší o 700 milionů (původně měl stát 400). A kdo, že tam staví? Uhodli jste, je to Metrostav. Pokud by někdo z radních myslel předvolební slova o šetření a boji proti korupci vážně, nemohla by firma Metrostav dostat už žádnou zakázku. Ne tak zde, Metrostav Development vyhrál tzv. soutěžní dialog. Není bez zajímavosti, že první místostarosta Šustr (TOP 09) pracoval dříve v Metrostavu.

Co říci závěrem? V létě jsme na ulicích Prahy 8 uskutečnili anketu o stavbě nové radnice a obchodního domu. Z náhodně vybraného vzorku více než pěti set lidí se pro tuto kombinaci vyslovilo pouze 13% občanů. Docházíme k zásadní otázce: je vůbec stavba radnice a obchodního centra potřebná? Milí čtenáři, kolikrát za rok chodíte na radnici?

Jak už jsem zmínil, město poskytuje zajímavý pozemek na stavbu zdarma. Radní mohli nabídnout pozemek investorovi a ten ať si zde podniká za své peníze. Město mohlo mít skutečný zisk hned, a ne až za 28 let. Radní mohli rozšířit stávající radnici (i na to existuje projekt) za třetinu ceny stavby Nové Palmovky. A co udělat s ušetřenými penězi? Z městské části, která je známá špínou, kriminalitou a azbestem ve školách, mohli udělat nejčistší, nejmodernější a nejbezpečnější čtvrť. Jedním slovem nejlepší čtvrť v Praze, kde lidé dobře a rádi žijí.

 

Petice proti stavbě radnice je na: http://praha8.kdu.cz/

Petici mohou podepsat pražští i mimopražští… Děkuji

Autor: | čtvrtek 1.12.2011 11:30 | karma článku: 18,01 | přečteno: 1589x
  • Další články autora

Bývalý šéfredaktor Respektu kandiduje na starostu Prahy 8

Osmička sobě, KDU-ČSL a osobnosti Prahy 8 vstupují do voleb s číslem 10. Naši kandidátku povede pan Tomáš Němeček, který pracuje jako hlavní právník Psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Němeček pracoval dlouhá léta jako novinář a je nositelem všech českých novinářských cen, včetně prestižní Ceny Ferdinanda Peroutky.

29.8.2014 v 13:07 | Karma: 6,93 | Přečteno: 704x | Diskuse| Ostatní

Místopředseda vlády podpořil referendum proti hazardu

Pavel Bělobrádek, místopředseda české vlády a předseda KDU-ČSL, vystoupil ve středu 18. 6. na jednání zastupitelstva MČ Praha 8. Ve svém vystoupení poděkoval všem, kdo se zapojili do přípravy referenda proti hazardu, sbírali podpisy a připojili svůj podpis.

19.6.2014 v 9:55 | Karma: 10,39 | Přečteno: 242x | Diskuse| Ostatní

Malý ranní tyran v akci

Malí tyrani dosahují zralosti před dvacátým čtvrtým měsícem, v odborných textech se o nich hovoří jako o parentotyranech ranních, existují různé mutace parentotyranů, např. hlučný, noční, všechnoberoucí či rodičovskoupostelokupující.

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60 | Přečteno: 781x | Diskuse| Osobní

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

Radnice Prahy 8 se velmi chlubila historicky prvním referendem na svém území. Jestli se bude chlubit i nyní je otázka, k referendu dorazilo pouze 13,81% a je jistě smutné, že radnice není schopna občany informovat a stanovit termín, tak aby k referendu přišlo více lidí. Referendum bylo o zákazu heren a hazardu.

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19 | Přečteno: 666x | Diskuse| Politika

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

V Praze 8 se sešla v jednom období dvě referenda, která se zabývají stejným problémem. Na jedné straně zde máme aktivisty, kteří sbírají podpisy a chtějí zákaz heren a hazardu, na druhé máme radní, kteří chtějí zakázat herny a hazard. Vypadá to jako scéna z Monty Python, kdy organizace NBOP (Národní boj za osvobození Palestiny) bojuje s BNPO (Bojem za národní palestinské osvobození).

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1846x
Aktivní občan Prahy 8, člen KDU-ČSL, předseda místní organizace.

Seznam rubrik