Nová Palmovka - nový pražský tunel?

Vedení radnice na Praze 8 nám ve svých oficiálních textech vysvětluje výhodnost stavby nové radnice a obchodního centra za 1,4 miliardy. Podíváme-li se však i na snadno ověřitelná data týkající se stavby, začnou se na nás sypat kostlivci.

Podle radních město potřebuje výhodně investovat získané finanční prostředky z privatizace bytů. Starosta Janků v časopise Osmička hovoří o zajištění ročního výnosu ve výši 50 milionů korun. Kalkulačka nám spočítá návratnost investice na 28 let. Starosta píše, že se na zanedbanou Palmovku jaksi zapomnělo. Ano Palmovka je zanedbaná více než dvacet let a je to zásluhou radních ODS, kteří zde celou dobu „vládli“. Pokud se lidé, kteří jsou přímo i nepřímo zodpovědní za současný žalostný stav Palmovky, tak překotně snaží o nápravu, vyvolává to mnohé pochybnosti. Např. nebyla zpracována žádná urbanistická koncepce Palmovky a není řešena doprava v této oblasti. (Poslední architektonická soutěž na dostavbu Palmovky proběhla v roce 1985, zvítězil tým Ing. arch. Hexnera.)

Proč se domnívám, že projekt Nová Palmovka je nedotažený a špatný? Kromě výše uvedených důvodů chci upozornit na další. Město vkládá do projektu atraktivní pozemek zadarmo. Tržní cena bratru za 200 milionů. Staví se další obchodní centrum v blízkosti poloprázdných center Harfa a Fénix. Jsem skutečně zvědavý na výnosnost projektu. Radní tvrdí že současné náklady na provoz radnice jsou neúnosné, zapomínají však uvést, jaké náklady budou na radnici v nových prostorách. Radnice v nich má platit nájem! Bude nájem prostor radnice vydáván za zisk budovy Nová Palmovka?  Nyní má MČ údajně vysoké náklady na provoz budov, ale neplatí nájem. Bude to v budoucnosti opačně?

Ve smlouvě se objednavatel tzn. MČ Praha 8 zavazuje platit poskytovateli (Metrostavu) 40% z absolutního zisku (Smlouva čl. 28.6.1. str. 50).  Dále ještě MČ platí zvlášť za správu budovy (Smlouva čl. 28.5.1., strana 49) cena je vyretušována! (Smlouvu najdete na www.novapalmovka.cz) Kontaktoval jsem mluvčí Prahy 8 a žádal ji o vysvětlení nájemného, žádnou odpověď jsem nedostal. Je částka 40% z výnosu a poplatek za správu nájemným radnice? Nebo zde máme tři částky: 40% z výnosu, poplatek za správu a nájemné? Třeba nám to mluvčí Prahy 8 objasní, vždyť je to její práce.

Všeobecně můžeme říct, že stavba radnice je jedinečnou akcí, která ovlivní tvář města na století a možná i staletí. Ohledně stavby radnice a obchodního centra se nekonala žádná architektonická soutěž a také to tak dopadlo. Při vší úctě ke známému architektovi Pleskotovi je projekt fádní a nudný. Stavbu bude stavět firma Metrostav, která je neblaze známá předraženým tunelem Blanka, z 24 miliard se cena vyšplhala na 37! Součástí Blanky je i most v Tróji, který je dražší o 700 milionů (původně měl stát 400). A kdo, že tam staví? Uhodli jste, je to Metrostav. Pokud by někdo z radních myslel předvolební slova o šetření a boji proti korupci vážně, nemohla by firma Metrostav dostat už žádnou zakázku. Ne tak zde, Metrostav Development vyhrál tzv. soutěžní dialog. Není bez zajímavosti, že první místostarosta Šustr (TOP 09) pracoval dříve v Metrostavu.

Co říci závěrem? V létě jsme na ulicích Prahy 8 uskutečnili anketu o stavbě nové radnice a obchodního domu. Z náhodně vybraného vzorku více než pěti set lidí se pro tuto kombinaci vyslovilo pouze 13% občanů. Docházíme k zásadní otázce: je vůbec stavba radnice a obchodního centra potřebná? Milí čtenáři, kolikrát za rok chodíte na radnici?

Jak už jsem zmínil, město poskytuje zajímavý pozemek na stavbu zdarma. Radní mohli nabídnout pozemek investorovi a ten ať si zde podniká za své peníze. Město mohlo mít skutečný zisk hned, a ne až za 28 let. Radní mohli rozšířit stávající radnici (i na to existuje projekt) za třetinu ceny stavby Nové Palmovky. A co udělat s ušetřenými penězi? Z městské části, která je známá špínou, kriminalitou a azbestem ve školách, mohli udělat nejčistší, nejmodernější a nejbezpečnější čtvrť. Jedním slovem nejlepší čtvrť v Praze, kde lidé dobře a rádi žijí.

 

Petice proti stavbě radnice je na: http://praha8.kdu.cz/

Petici mohou podepsat pražští i mimopražští… Děkuji

Autor: | čtvrtek 1.12.2011 11:30 | karma článku: 18,01 | přečteno: 1589x
  • Další články autora

Malý ranní tyran v akci

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75