Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Milý automatický přepočítávači záloh

Vyúčtování záloh za plyn je každoroční běžnou záležitostí v mnoha domácnostech. Ani ta naše není výjimkou, pouze na konci vyúčtování jsem se dozvěděl novou informaci, která mě nenechala chladným.

Informace o provedení automatického přepočtu záloh: Vaše výše předpisu záloh od 1. 5. 2009 činí 1120,- kč měsíčně. Milý automatický přepočítávači záloh, díký za suché oznámení o zvýšení záloh. Pokusím se vám nastínit, jaké úpravy jsem udělal a budu dělat, aby vám stačilo osm stovek, které jsem doposud posílal.  

1)   Využil jsem nabídky vaší firmy o objednal jsem nové vafky, píšete, že spotřeba plynu se díky nim sníží až o patnáct procent. Nemám důvod vám nevěřit a dokonce vám věřím tolik, že s těmi patnácti procenty počítám. 

2)   Cena plynu má klesnout o tři procenta. No, doufám, že klesne víc. ČSSD i lidovci se chystají na ČEZ a chtěli by snížit cenu elektřiny až o dvacet procent. No třeba se někdo podívá i na cenu plynu. Před třemi lety Jirka Paroubek volal Vladimírovi Putinovičovi a požádal ho, aby cenu plynu tolik nezdražovali a Vladimír Putinovič mu vyhověl, tedy psali to v novinách. Před volbami se Jurij Paroubkovič bude chtít možná blýsknout a zavolá znovu. No, tak pětiprocentní sleva je reálná, ne? 

3)   O minulé zimě jsem i přes protesty své přítelkyně Evičky dal mezi okna deku, aby tolik netáhlo. Bylo to pouze v obývacím pokoji. Když jsem uviděli a zaplatili nedoplatek za plyn, Evička už proti další dece přestala protestovat. Příští zimu dáme deku mezi okna i do ložnice. Jistě chápete, že taková metoda zateplení sníží spotřebu plynu o další čtyři procenta. Další deku bych dal za dveře, jednak tím zabráníme přístupu zimy z chodby a také to bude zvuková izolace. Teď mě napadá, jestli bychom si neměli zažádat o dotaci na ministerstvo životního prostředí, když se dávají dotace na zateplení domů a výměnu oken, mohli by také dotovat deky mezi okna. 

4)   Již od jara jsme se s přítelkyní začali otužovat a cvičit, náš cíl je jasný, připravit se na nastávající zimu a snížit spotřebu plynu na minimum. Střízlivě odhaduji snížení spotřeby plynu o dalších pět procent. Upozorňuji, že počítám s tuhou dlouhou zimou, neb po ruské návštěvě v Gruzii je jisté, že mráz přichází z Kremlu. 

5)   Dnes jsem v novinách četl, jak si manažeři různých firem začali snižovat platy, tu o patnáct procent jinde i o třicet. Majitel společnosti Brano Group o 80 procent. Jak jste na tom vy v plynárnách? Nechci podceňovat vaše schopnosti snižovat si plat, když máte tak výborné schopnosti zvyšovat zálohy. Je možné, že vaše snížení platů se projeví také ve snížení záloh? Třeba aspoň jedno procento? 

6)   Tak si to sečtěme, nové vafky -15%, snížení ceny plynu -5%, zelené ekologickomechanickotextilní zateplení -4%, otužování -5%, snížení platů manažerů -1%. Sečteno, podtrženo a máme to 30%. Milý automatický přepočítávači záloh vy jste stanovil zálohu na 1 120,-kč, odečtěte si od toho 30% a vyjde vám záloha, kterou platím nyní.  Už se nemohu dočkat, až mi v únoru pošlete to vaše super přehledně nepřehledné vyúčtování. 

S pozdravem

Nízká spotřeba, náš cíl, se s vámi loučím

 Mgr. Tomáš Pavlů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: | čtvrtek 28.5.2009 14:48 | karma článku: 22,62 | přečteno: 1716x
  • Další články autora

Bývalý šéfredaktor Respektu kandiduje na starostu Prahy 8

Osmička sobě, KDU-ČSL a osobnosti Prahy 8 vstupují do voleb s číslem 10. Naši kandidátku povede pan Tomáš Němeček, který pracuje jako hlavní právník Psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Němeček pracoval dlouhá léta jako novinář a je nositelem všech českých novinářských cen, včetně prestižní Ceny Ferdinanda Peroutky.

29.8.2014 v 13:07 | Karma: 6,93 | Přečteno: 704x | Diskuse| Ostatní

Místopředseda vlády podpořil referendum proti hazardu

Pavel Bělobrádek, místopředseda české vlády a předseda KDU-ČSL, vystoupil ve středu 18. 6. na jednání zastupitelstva MČ Praha 8. Ve svém vystoupení poděkoval všem, kdo se zapojili do přípravy referenda proti hazardu, sbírali podpisy a připojili svůj podpis.

19.6.2014 v 9:55 | Karma: 10,39 | Přečteno: 242x | Diskuse| Ostatní

Malý ranní tyran v akci

Malí tyrani dosahují zralosti před dvacátým čtvrtým měsícem, v odborných textech se o nich hovoří jako o parentotyranech ranních, existují různé mutace parentotyranů, např. hlučný, noční, všechnoberoucí či rodičovskoupostelokupující.

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60 | Přečteno: 781x | Diskuse| Osobní

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

Radnice Prahy 8 se velmi chlubila historicky prvním referendem na svém území. Jestli se bude chlubit i nyní je otázka, k referendu dorazilo pouze 13,81% a je jistě smutné, že radnice není schopna občany informovat a stanovit termín, tak aby k referendu přišlo více lidí. Referendum bylo o zákazu heren a hazardu.

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19 | Přečteno: 666x | Diskuse| Politika

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

V Praze 8 se sešla v jednom období dvě referenda, která se zabývají stejným problémem. Na jedné straně zde máme aktivisty, kteří sbírají podpisy a chtějí zákaz heren a hazardu, na druhé máme radní, kteří chtějí zakázat herny a hazard. Vypadá to jako scéna z Monty Python, kdy organizace NBOP (Národní boj za osvobození Palestiny) bojuje s BNPO (Bojem za národní palestinské osvobození).

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1846x
Aktivní občan Prahy 8, člen KDU-ČSL, předseda místní organizace.

Seznam rubrik