Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč vám, vážení politici, zákonodárci, toto vyhovuje?

Koho  ještě baví platit mohutné protidemonstrační opatření, koho ještě baví radikálové. A koho vůbec zajímají nacionalistické nálady. Aneb zdědili jsme toho až moc.

Že nám komunisté za 40 let vyrabovali stát a pak po roce 1990 pod falešnou identitou v „nových“ partajích s „novými“ tvářemi, ale stále titíž, privatizovali a kradli, co se dalo, je smutné. Ale dopustili jsme to i my, voliči.

Že komunisté ponížili morálku a odpovědnost na bezvýznamné hodnoty je holý fakt. Ale je to i naše vina. Žili jsme v té době. V době, která byla plná hesel. Jedno z nejvýstižnějších té doby, před sametem, bylo: „Kdo nekrade, okrádá vlastní rodinu.“ Mnoho lidí se tohoto hesla nikdy nedrželo. Na druhou stranu, mnoho lidí dovedlo toto heslo k dokonalosti právě až po sametu. A většina těch, kteří to dotáhli k dokonalosti absolutní, nám i v období posledních 23 let vládlo.

Zdědili jsme však i záležitost, kterou nikdo neřeší. Komunistická zvůle ji neřešila a neřeší ji ani polistopadové klaky. V honbě za osobním prospěchem, za svým vlastním profitem, zůstal tady jeden velký, těžko řešitelný problém. Nebude-li se řešit ani nadále, hrozí nejenom jeho růst, ale hrozí že vyústí v násilí, neofašizmus, radikalismus, a může dojít i k občanské válce. Tento problém má jméno. Soužití. Jde o soužití různých etnik, různých názorových proudů, různých náboženství.

Je soužití tolika různých národností, kolik se jich v Čechách pohybuje a na tak malém „dvorečku“ jakým naše Česká země je, vůbec možné? Chce se zvolat slovy JJ: „Tak určitěěěěěéééé….“

Má to jednu zásadní, přitom zcela jednoduchou podmínku.  

Jasná pravidla pro všechny. Pro všechny, kteří chtějí v naší zemi žít, studovat, pracovat. Pravidla musí dodržovat každý, ať je jakékoliv národnosti, jakékoliv barvy kůže, jakéhokoliv vyznání, jakéhokoliv názoru. Pravidla, která jsou jasně dána zákony. Zákony, které musí být srozumitelné.

Potřebujeme pak ještě nějaké zmocněnce pro lidská práva? K čemu?  Pro koho? Buď zákon dodržuji, nebo jsem mimo zákon. Pokud je někdo mimo zákon, musí nést odpovědnost za svoji mimozákonní činnost. Od toho je policie, vyšetřovatelé a soudy. Jediné co je třeba, měřit všem stejným metrem.

Celospolečenský problém by neexistoval, pokud by politici alespoň občas zašli do „podhradí“. Je spousta těch, kteří to před volbami slibují. Po volbách jsme jim ukradení. Někdy na celé čtyři roky.

 Poslanec Jaroslav Kubera je jeden z mála, který nazývá věci pravými jmény, v podhradí bývá a nebere si servítky. Ano to je cesta.  Jeho přístup k menšinám není rasově podbarvený, xenofobní. (Krátká citace jeho názorů.)

Když někdo zaměstná romského poradce, tak ten, aby nepřišel o flek, vymýšlí problémy. Navíc, já bych tu musel mít kromě něj poradce židovského, arabského, ukrajinského, kazašského, vietnamského, maďarského, slovenského ... žije tu víc než pět tisíc cizinců. To bych tu měl přeporadcováno. [...] Kdybych šel do jednoho z mnoha prádelních košů, co mám vzadu za kanceláří, jistě bych tam našel koncepci národního výboru, "jak řešit romskou otázku", z roku 1986 nebo 1985. Je úplně stejná jako ta Kocábova a neřeší nic, protože řešení není. [...] Jsme občané České republiky. Mimochodem, podle posledního sčítání lidu žije tady, v Teplicích, sto šedesát pět Romů. Ostatní uvedli, že jsou Češi.

Nějací radikálové v Příbrami, v Karlových Varech, či nedávno v Českých Budějovicích a jinde by si ani neškrtli. Kdyby se právo vymáhalo stejně. Kdyby se dodržovala stejná pravidla pro všechny. Bohužel, není tomu tak. Pravda v koutě pláče a slušnost se dávno nenosí.

Proč říkám, že jsme tento problém zdědili? Protože radikálové nacionalisticky ladění se rekrutují z ultra levého křídla. Posuďte sami, co vykřikují (citace z posledního výstupu v Příbrami): „Kapitalismus patří na smetiště dějin a je třeba ho nahradit jiným, společensky spravedlivějším řádem," uvedl ve svém proslovu jeden ze členů skupiny. Co víc dodat.

Nic však není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá.

Vzpomeňme mačetový útok v Novém Boru. Padly nakonec tresty 17,5 roku, 15 roků. Ovšem až po odvolání k vrchnímu soudu. Kdo koho a proč napadl. Dnes již víme zcela přesně, že to byl mstivý útok skupiny lidí, cikánského etnika. Je to odsouzeníhodný, hrůzný čin. Čin, který nemá omluvy. Ovšem ihned se jej chopili „soudruzi“ ultra radikální party. Atd…..

Ono opravdu není nic tak jednoduché, jak se zdá.

Tlupa cikánů se před, asi 40 léty, nabourala do rodinného domku, ve Vítkově. Většina rodiny jej obývala od roku 1983(totalitní rozkvět socialismu) a nikomu to moc nevadilo. A to je ta základní a zásadní chyba. Tady to všechno začalo. Nešlo o problémové cikány. Tvrdí starosta Vítkova. Proboha, proč mu nevěřit? Ale parta mladých, nezodpovědných lidí si udělala z domu, který navíc vypadal jako ruina, cíl svého útoku. Stala se hrozná a neospravedlnitelná věc. Těžce zraněné malé dítě. Ti pitomí kluci dostali za tento útok 22 a 20 let. A opět se toho chopili hlavně "soudruzi" ultra radikální.

ALE TO JE NÁSLEDEK. TO NENÍ ŘEŠENÍ. PRO TOHLE NEPOTŘEBUJEME ZMOCNĚNCE ČEHOKOLIV!

Můžeme proti sobě postavit tyto dva případy? Prý nechtěné vhození molotovova koktejlu do neobydleného objektu, dle zápisu v katastru tomu tak bylo, ve Vítkově.  Proti tomu úmyslné napadení, a mstivé přepadení ozbrojenou tlupou, nevinných hostí v Novoborském baru.

Ne, tak to chápat skutečně nelze. Jsou to diametrálně odlišné případy.

V obou případech jde ale o něco jiného.

A nejen v těchto dvou. Ale ve většině kauz, kde se hraje hra zvaná majoritní a minoritní společnost. Jako bychom nebyli jeden stát, jedna právně odpovědná společnost.  Jde o to, že zatímco Vítkovský, jakkoliv odsouzeníhodný případ, byl shledán jako rasově motivovaný, tak naproti tomu atak v Novém Boru nikoliv. Tady jde „pouze“ o přepadení, o mstu. O rasové motivaci ani zmínka.

Páni politici, již chápete, kde je zakopán pes?  Samozřejmě, můžeme se spokojit s výší trestů obou případů. Je plus mínus stejná. Ale lze se spokojit s odůvodněním, proč byl skutek proveden? To je dědictví, které si neseme. To je dědictví, které nám, obyčejným lidem, bez velkých vlivů, bez možnosti připomínkovat Vaše rozhodnutí, dere žíly. To je živná půda pro radikály. Pro neonacisty, xenofoby.

Proč vám, vážení politici, zákonodárci, toto vyhovuje?  

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomas Argo | pondělí 17.2.2014 5:30 | karma článku: 15,70 | přečteno: 598x
  • Další články autora

Tomas Argo

Jak to vidím já. Aneb, radním 137 dní.

Pravda je, že dost blbě. Mám 2,5 dioptrie na čtení. Když zapomenu brýle, vidím prdlajs.

12.4.2015 v 14:00 | Karma: 9,37 | Přečteno: 333x | Diskuse| Ostatní

Tomas Argo

Tři měsíce v jiném světě. Aneb, potká mě schíza?

Ještě před rokem jsem byl plně zaměstnán v komerční sféře a ani náznakem jsem neuvažoval o kariéře politika. Neuměl jsem si představit proč politikům všechno trvá jak se říká lidově „jak lačnému ....“. Dnes už to vím, ale nechápu.

26.2.2015 v 12:00 | Karma: 10,48 | Přečteno: 589x | Diskuse| Liberec

Tomas Argo

Vlajky vlajte a ty hudbo pěkně hraj.

Vyvěsit na Libereckou radnici vlajku Tibetu? Nevyvěsit na radnici nic?

23.2.2015 v 0:00 | Karma: 16,79 | Přečteno: 496x | Diskuse| Liberec

Tomas Argo

Narušitel-poídka z kapsy mantlu starého trampa

Dřevěná lavice, trochu chladná noc na to, že je konec června. Uprostřed místnosti ohromná, vyhaslá, násypná kamna s litinovou hlavou a na ní nápis Fiĺakovo. Ve dveřích místnosti, jediném otvoru ven, dva vojáci. Každý v ruce ostře nabitou osmapadesátku, nataženou a odjištěnou.

29.7.2014 v 7:01 | Karma: 9,37 | Přečteno: 334x | Diskuse| Letní povídka

Tomas Argo

Bloger V. Mikeska se ptá, tak tady je odpověď.

"Kam se poděl Zeman? Nedá mi to se nezeptat, kam se poděl náš nejlepší pan prezident, jeho excelence bojující za práva spodních 10ti miliónů ?"

12.6.2014 v 22:00 | Karma: 13,09 | Přečteno: 704x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5

Přímý přenos Poslanci se přou o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu opět...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 109
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 878x
Občas je dobré se ozvat.

Seznam rubrik