Veřejný protest ve věci „Bátora“

Dnes jsem na studentském portále Ostravské univerzity zaregistroval dokument, ve kterém Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) podporuje odmítavé stanovisko Vědecké rady FF UK k angažování Ladislava Bátory na MŠMT.  To mě nemohlo nechat chladným, proto jsem poslal prof. RNDr. Jiří Močkořovi, DrSc. rektorovi OU toto prohlášení, protest, či výzvu:

Vážený pane rektore,

jako student, ale předně jako občan České republiky musím otevřeně vyslovit svůj hluboký nesouhlas s vaší podporou pronásledování Ladislava Bátory jako údajného xenofoba a rasisty. Zveřejněním prohlášení Studentské komory Rady vysokých škol se univerzita připojila k té části intelektuální obce, která v Ladislavu Bátorovi vidí určité nebezpečenství. Je na místě uvést, že skutečná podstata jejich negativního postoje, koření zcela jinde než v prezentovaných obavách z xenofobních idejí Ladislava Bátory. Není žádnou náhodou, že výhrady k této osobě a hysterické negace od počátku šíří zejména ideologická skupina lidí, vnímající vlastenectví a národní hrdost jako hodnoty dnešní doby nehodné ba v aktuální společenské transformaci za myšlenky nebezpečné.

Odpusťte, ale musím připomenout, že jednou z úloh vysokého školství u nás je vychovávat a povznášet intelektuální úroveň občanů České republiky, zvyšovat tak konkurenceschopnost (ať ji už chápeme jakkoli) našeho národa v Evropě i ve světě. Jestli se Ladislav Bátora něčeho vážného dopustil, tak toho, že zastává tento podle mého chvalitebný postoj, že je hrdý vlastenec, hlásící se k historickému odkazu naší země. Jako významná intelektuální kapacita je samozřejmě nebezpečný idejím, snažící se nyní demontovat náš dnes již ne plně suverénní stát. Ladislav Bátora je člověk s liberálně konzervativními hodnotami, které jsou dnes jedinou možnou ideologickou obranou k neomarxistickým atentátům na lidskou svobodu a národní suverenitu. Žádám vás proto, abyste se vymezil od pronásledování pana Bátory, abyste si zachoval jako zástupce významné státní instituce určitou míru politické neutrality.

S úctou

Tomáš Kupec

Příloha:

Tisková zpráva SK RVŠ ve věci "Bátora"

Autor: Tomáš Kupec | sobota 26.3.2011 0:28 | karma článku: 31,85 | přečteno: 2163x