Solidarita je naše ctnost, rozhodně ne povinnost!

V české politice je výraz solidarita jedno z nejčastěji používaných slov. Bohužel jeho použití je často v neprospěch celkového morálního rozvoje společnosti. Pleteme si totiž ctnost s povinnosti a demotivujeme tak společenský vývoj.

Člověk není solidární, pokud povinně odvádí procentuálně vyšší daň z příjmu nebo pokud by například povinně odváděl Kalouskovu povodňovou stokorunu. Se zavedením solidární povinnosti se totiž její samotný princip vytrácí a zůstává pouze prázdný alibistický výraz obhajující zvyšování daní. Solidarita je ctnost, ne povinnost!

Chceme-li pěstovat solidární cítění ve společnosti, musíme dávat zdravý motivační prostor právnickým i fyzickým osobám taková gesta ze své vůle činit, rozvíjet etiku ve školství, zamezit solidarity demotivujícímu pozitivnímu rasismu atd. Pokud by upevňování solidarity v legislativě pokračovalo tak jak nyní, byli bychom možná časem povinování odevzdávat padesátikorunu měsíčně na rozvoj romské komunity, dalších padesát na podporu utlačovaných němců v pohraničí, další na kuřáky, podnikatele v nesnázích, na začlenění prostitutek do společnosti a podobně. Toto rozhodně není cesta, jak v lidech vzbudit solidární cítění, naopak to v lidech hromadí averzi k neprávem podporovaným „prominentním“ skupinám. Proto buďme opatrní s rozlišováním mezi solidárnosti a zaváděním nových nespravedlivých daní!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Kupec | pondělí 23.8.2010 17:58 | karma článku: 18,10 | přečteno: 1063x